Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ponsatí admet el "trencament polític" amb Puigdemont: "No puc defensar el que no crec"

  • L'eurodiputada de Junts per Catalunya defensa tornar a la situació de l'octubre del 2017
  • Ponsatí: "Acceptar la submissió que ens vol imposar Espanya ens allunya de la independència i transmet desànim"

Per
Cafè d'idees - Ponsatí admet el "trencament polític" Puigdemont: "No puc defensar el que no crec"

L'eurodiputada de Junts per Catalunya, Clara Ponsatí, considera que el suport dels partits catalans independentistes han donat al PSOE per fer Pedro Sánchez president del govern "és un error". "Els que havien mantingut l'estàndard de la resistència han donat els vots", ha assegurat. Clara Ponsatí admet un "trencament polític" amb Carles Puigdemont: "No puc defensar el que no crec", com sí que fan altres polítics, ha dit. L'eurodiputada de Junts per Catalunya admet que el partit està "clarament alineat al lideratge de Puigdemont" i creu que "col·lectivament ha mancat intel·ligència".

Ponsatí considera que la direcció de Junts ha cregut que valia la pena la llei d'amnistia malgrat que "ningú reconeix que el que va passar l'u d'octubre era legítim i democràtic": "Pedro Sánchez necessitava els vots i ha fet el gir. Creu que això neutralitza l'independentisme. Sánchez ha estat molt intel·ligent". Clara Ponsatí afegeix que lamenta que ara mateix l'independentisme no tingui cap líder tan intel·ligent com Pedro Sánchez.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, l'eurodiputada creu que ja des de l'octubre del 2017 a l'espai de Junts hi ha gent que "vol fer una política més conciliadora amb l'Estat". "Acceptar la submissió que ens intenta imposar Espanya, ens allunya de la independència", ha dit Ponsatí. Clara Ponsatí retreu a la presidenta de Junts, Laura Borràs haver donat els vots per a la investidura de Pedro Sánchez tot i que reconeix que no han signat cap renuncia a cap paper: "És molt bona parlant. Ara no me la crec".

Clara Ponsatí considera que Junts per Catalunya va negociar l'amnistia "perquè Pedro Sánchez els hi va oferir" i diu que ella no ha participat en la negociació: "Han mantingut un silenci supersepulcral cap a mi". Ponsatí diu que és una llei pensada perquè els jutges no puguin aturar-la i tingui efectes malgrat la seva oposició": "Aquestes amnisties es fan normalment amb més consens".

Ponsatí reconeix que la llei d'amnistia també l'afectarà a ella i espera que els seus advocats s'hi acullin.

"Junqueras governa ERC com un rellotge"

Clara Ponsatí carrega contra Oriol Junqueras de qui diu que governa ERC "com un rellotge": "El debat intern ha desaparegut. L'afany de sortir de la presó va condicionar moltíssim el que va venir després". L'eurodiputada de Junts reconeix que Oriol Junqueras va ressuscitar ERC després del tripartit, i li retreu haver apostat per l'independentisme a la primera època, però abandonar-lo a partir de l'octubre del 2017.

Ponsatí també s'ha referit a polítics que com Oriol Junqueras, es beneficiaran de l'aixecament de les inhabilitacions quan entri en vigor la llei d'amnistia: "Aixecar la inhabilitació a polítics que malgrat tot volen tornar a la política, després de tan malament que ho han fet. Tothom ho sap a qui em refereixo, de qui estic parlant".

Reclama la creació d'un nou partit independentista

Clara Ponsatí reclama la creació d'un partit polític nou que pugui representar a les persones que se senten "orfes" i descarta projectes com el de Sílvia Orriols per xenòfoba o el d'una llista cívica com proposa l'ANC perquè diu que calen partits polítics. Sobre la possibilitat que ella mateixa la pugui encapçalar, Clara Ponsatí es compromet a ajudar: "Cal rellançar l'independentisme. Estic disposada a contribuir". Ponsatí reconeix que ara per ara no hi ha cap anunci "en l'horitzó immediat" sobre la creació d'un nou partit polític que incorpori als independentistes que no se senten representats.