Coneixem la història de les germanes siameses separades amb èxit
- El centre sanitari va recrear els cossos de les bessones per practicar l'operació
- L'Hospital Sant Joan de Déu confirma que la intervenció ha estat tot un èxit i es recuperen favorablement
- A les germanes siameses Khadija i Cherive les van traslladar a Espanya a finals d'octubre en un avió de l'exèrcit
L'Hospital Sant Joan de Déu ha assolit una nova fita en el món de la medicina després de separar amb èxit les dues nadons siameses procedents de Mauritània. L'operació que va durar 5 hores es va fer el passat 8 de novembre i ara les germanes estan en recuperació esperant l'alta en els pròxims dies.
Les dues germanes, Khadija i Cherive, van néixer el 8 d'octubre de 2023 unides per la part superior de l'abdomen, només un cordó umbilical i pesant les dues juntes 5,2 kilograms. A finals del mes d'octubre van haver de ser traslladades a l'Hospital Sant Joan de Déu amb un avió medicalitzat de l'Exèrcit, acompanyades dels seus familiars i personal qualificat.
Simulacre clau
La intervenció es va dur a terme a la Unitat de Cures Intensives Neonatal de l'hospital barceloní, on van participar més de 20 professionals de diverses disciplines. El centre sanitari va crear una reproducció física, a mida real, en 3D i virtual dels cossos de les bessones, cosa que va permetre a l'equip quirúrgic practicar prèviament a la intervenció.
La neonatòloga Ana Alarcón comenta que la cirurgia va anar "molt rodada" gràcies a aquest estudi previ i que "tots els imprevistos que estaven contemplats, no han passat". Els cirurgians afirmen que la pràctica va ser clau per anticipar qualsevol possible accident, reduir el temps d'intervenció i treballar amb molta més seguretat.
En el seu moment, els especialistes van comunicar que desconeixien el temps de recuperació per les dues germanes. Ara, l'hospital anuncia que tant la Khadija com la Cherive evolucionen favorablement després d'haver fet història.