Enlaces accesibilidad
Nova legislatura

Pedro Sánchez prepara un nou Govern amb moltes novetats

  • El president del Govern podria anunciar la composició final de l'executiu aquest cap de setmana
  • El PSC espera mantenir els dos representants a La Moncloa i Ernest Urtasun es postula per Cultura

Per
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz encapçalen la formació del nou Govern
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz encapçalen la formació del nou Govern

Amb la investidura resolta, el primer pas per Pedro Sánchez és escollir el seu nou executiu. L'únic nom que està clar és el de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que ocuparà la vicepresidència. A partir d'aquí, tot està obert. S'espera una remodelació de l'Executiu amb un perfil més polític que el de l'anterior legislatura i en què es mantindria la quota catalana.

També sembla que es mantindrà algunes de les figures més properes al president com Nàdia Calviño (Economia), Félix Bolaños (Presidència), Teresa Rivera (Transició Ecològica) o Maria Jesus Montero (Hisenda) i Pilar Alegria (Educació).

Pedro Sánchez perfila un nou executiu amb presència catalana

Menys carteres

Dins les especulacions, guanyaria pes un Gabinet amb menys carteres. De les actuals 22 es passaria a només 18, 13 per PSOE i 5 per Sumar. Podemos es queda definitivament fora del repartiment ministerial després de la polèmica de Nacho Álvarez. També s'espera que el PSC mantingui els dos representants actuals a La Moncloa després d'haver guanyat les darreres eleccions catalanes. Entre els noms que sonen amb força hi ha els de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i la líder del PSC al Senat, Eva Granados. Des dels comuns s'aposta per Ernest Urtasun a Cultura.

Sánchez i Díaz preparen la composició del nou executiu | Elena Garcia

Qui segur que no hi serà el ministre d'Universitats, Joan Subirats. Miquel Iceta podria assumir una altra cartera com la de Política Territorial, que ja ha ocupat en el passat. Tampoc repetirà Alberto Garzón que deixa la direcció d'Esquerra Unida i la primera línia política.

Els reptes del nou govern

Aquesta pròxima setmana ha de ser la de l'estrena del nou equip de Sánchez, que, entre els reptes a afrontar, té els efectes polítics i judicials de l'amnistia. O la reforma del finançament autonòmic i la condonació del deute. Els socialistes són conscients de la dificultat de la legislatura i tornen a rebutjar la idea del referèndum.

Els comuns asseguren que estaran ben representats al nou executiu de Sánchez, a qui demanen complir els acords per poder esgotar la legislatura. Junts reconeix que la unilateralitat queda aparcada mentre duri la negociació. I destaca que, per primer cop, el PSOE reconeix que l'origen del conflicte es remunta al 1714 amb la lluita de la nació catalana per ser reconeguda.

Els reptes del pròxim govern

El PP acusa Sánchez de dividir la societat i carrega contra la petició de l'independentisme català de gestionar el 100¿% dels impostos. Els populars avisen que tot plegat no s'haurà oblidat un cop hagi passat Nadal i que continuaran donant batalla política, institucional i social.