Enlaces accesibilidad
Celebracions populars

Catifes de flors a les festes d'Arbúcies: color als carrers

  • Una tradició de la festa major d’Arbúcies són les catifes florals que decoren cada any els carrers del poble
  • Des del disseny de la catifa a la recol·lecció de les flors, tots els veïns col·laboren en l’elaboració d’aquestes creacions

Per
Va de Verd - Catifes de flors a les festes d'Arbúcies

A Arbúcies, a la comarca de la Selva, és tradició fer catifes amb flors naturals per les Enramades, una festa local del municipi. Pol Camprubí, catifaire des de petit, explica a 'Va de Verd' com es fa una catifa.

Cada carrer escull la seva temàtica per aquell any i el 2023 uns veïns van inspirar la seva catifa en el Castell de Montsoriu, un emblema de la zona.

Una tradició a Arbúcies

Les catifes de flors s’inicien el 1947 per ornamentar amb flors els carrers per on passava la processó del dia de Corpus. Actualment, es fa un treball col·lectiu de cada carrer per recollir les flors i fulles, seleccionar-les i elaborar les catifes. Les flors es van a buscar en ordre de recol·lecció setmanes abans, tenint en compte el fullatge de cada planta i que algunes es panseixen més de pressa.

El procés de creació

Setmanes abans, els veïns comencen a pensar el disseny amb què guarniran els carrers. El dia anterior al concurs es dibuixa amb guix el contorn del dibuix, perquè l'endemà es pugui començar ben aviat a fer el motlle amb podrit de castanyer. Després es fiquen les flors per omplir les catifes amb colors. Si la catifa que s’ha de fer és molt gran, és millor començar pel mig per no quedar-se atrapat entre les flors.

Procés d'elaboració de les catifes de flors a Arbúcies

Noies posant flors a les catifes de flors en un dels carrers d'Arbúcies RTVE Catalunya

Els gegants i les flors

Un cop ja s’ha acabat el disseny i totes les flors estan al seu lloc, es ruixa la catifa amb una capa d’aigua fina per poder mantenir els colors vius. Durant la tarda, i després d’haver valorat les creacions, és tradició que els gegants es passegin pel poble trepitjant les flors que formen part d’aquestes obres d’art efímeres.

Gegants trepitjant les catifes de flors a Arbúcies

Gegants trepitjant les catifes de flors a Arbúcies RT