Enlaces accesibilidad
Dia Mundial

Commemoració de les víctimes d'accident de trànsit: reclamen processos judicials més justos

  • El director del Servei Català de Trànsit destaca que aquesta tendència a la baixa és bona, però insuficient
  • L'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit ha editat una guia de bones pràctiques per millorar l'atenció legal

Per
133 persones han perdut la vida a les carreteres a Catalunya des de principis d'any
133 persones han perdut la vida a les carreteres a Catalunya des de principis d'any

Aquest diumenge és el Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accident de Trànsit. Des de principi d'any, 133 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes, un 19% menys que el 2019. El director del Servei Català de Trànsit, Ramón Lamiel, ha destacat que aquesta tendència a la baixa és bona, però insuficient. El repte és arribar a la meitat el 2030 amb tres línies d'actuació.

Associacions i familiars de víctimes de trànsit recorden públicament els afectats

STOP Accidents i l'entitat per a la prevenció d'accidents de trànsit han commemorat les víctimes. Des de STOP Accidents reclamen una legislació més dura i que es parli d'homicidi viari i no imprudent. A més, l'Associació de Prevenció d'Accidents de Trànsit (PAT) ha editat una guia de bones pràctiques per millorar l'atenció legal als afectats per un sinistre a la carretera.

Continuar formant els conductors

Per aconseguir arribar a la meitat de víctimes mortals d'accidents de trànsit el 2030, des del SCT tenen tres línies d'actuació: la informativa, la gestió del trànsit i l'educativa. Lamiel destaca que han de ser "presents" al llarg de la vida del conductor i posar més formacions un cop ja es té el permís de conducció, ja que actualment no es fa.

A l'AP-7, des de l'aixecament dels peatges i els trams regulats de velocitat, en un any s'han reduït les víctimes mortals a la meitat. També estudiant els increments de mobilitat derivats del bon temps en vehicles com les motos o les bicicletes.

Guia de bones pràctiques

Un 80% de familiars de víctimes de trànsit afirma sentir-se maltractat per la Justícia. Com Rosa Maria, que va perdre un fill en un accident de trànsit provocat per un conductor que anava begut i drogat. Tot i això, va quedar absolt. Per això, les entitats de famílies de víctimes demanen una legislació més dura, menys burocràtica i que el sistema no les revictimitzi.

Acte en record de les víctimes d'accident de trànsit: 133 persones han perdut la vida enguany | María Gómez

"Nosaltres som les víctimes. Ens sentim desprotegits i impotents. No només no puc plorar la mort del meu fill, sinó que he d'estar lluitant perquè la justícia no ha fet el seu treball" afirma Rosa Maria. "He d'estar lluitant perquè això no es quedi en una simple sanció administrativa", explica.

Els afectats pels accidents de trànsit demanen processos judicials justos | Climent Sabater

Més enllà de processos injustos, la guia de la PAT vol donar eines a jutges, fiscals i advocats per combinar el rigor jurídic i l'atenció a les necessitats emocionals de les víctimes de trànsit. Per exemple, evitar la revictimització, és a dir, que s'hagi de reviure diverses vegades una situació tan dolorosa, o agilitar el procés jurídic. La guia també reclama adaptar i simplificar el llenguatge jurídic que sovint dificulta el sentiment de comprensió per part de la víctima.