Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Joaquín Almunia: "L'autodeterminació no existeix en una democràcia"

  • L'exsecretari general del PSOE considera que Puigdemont és un "mal polític"
  • Almunia està a favor d'un referèndum per refrendar l'Estatut de Catalunya

Per
Cafè d'idees - Joaquín Almunia: "L'autodeterminació no existeix en una democràcia"

L'exsecretari general del PSOE i exvicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, defensa els pactes del PSOE amb l'independentisme, però admet que "no és plat de bon gust" asseure-s'hi a negociar. En aquest sentit, defensa l'amnistia com "perdonar els errors" del 'Procés', però vinculada a un compromís de l'independentisme amb el "marc de les regles del joc": "Suposa començar de nou". I defensa que "l'autodeterminació no existeix en una democràcia".

Almunia es mostra preocupat per la polarització política arran de la llei d'amnistia, però creu que les protestes són realment contra els 179 vots que ha sumat Pedro Sánchez: "A l'extrema dreta li agradaria una altra situació, de les de quan jo era jove. Molts insults, violència i no per les manifestacions, sinó per qui insulta greument al president. No sembla res de bo".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, l'exsecretari general del PSOE està a favor d'un referèndum, però per refrendar l'Estatut de Catalunya no una consulta amb "preguntes obertes i ambigües" amb relació a una possible pregunta sobre la independència a Catalunya. Almunia "espera" que el Partit Popular hagi après el que va passar quan van recórrer l'anterior Estatut després del referèndum.

Almunia espera que l'amnistia dissoldrà "els problemes enquistats del 2017"

Almunia critica que el PSOE hagi acceptat un mediador estranger per les taules de diàleg amb l'independentisme perquè creu que "no hi ha cap necessitat" i té mala opinió de Carles Puigdemont: "No és un bon polític. Muntar un 'pollo' i marxar a Waterloo".

L'exsecretari general del PSOE augura una legislatura més complicada de l'anterior, però espera que l'amnistia dissoldrà "els problemes enquistats del 2017 i els anys previs" i es podrà "tornar a una situació normal".

Almunia creu que la UE no interferirà en l'amnistia

L'exvicepresident de la Comissió Europea (CE) considera que les institucions europees no tindran una posició oficial amb relació a la llei d'amnistia "malgrat que a un comissari li pugui agradar més o menys". Almunia recorda que quan es va aprovar una amnistia a Portugal, la Comissió no va dir res.

Almunia creu que el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, es va precipitar enviant una carta al govern espanyol: "Vaig ser a Brussel·les el dia de la carta Renders. Al cap de dos dies, va dir que no li preocupava. Va ser un error".

A més, afegeix que el PP d'Alberto Núñez Feijóo "encara no coneix bé Europa": "Totes les opinions hi caben. Però ni el Parlament, ni la Comissió, ni al Consell interferirà".

Almunia valora els resultats de les eleccions argentines amb preocupació i diu que cap dels dos candidats tenia a veure res amb l'esquerra: "Javier Milei, el que ha anat dient, és per espantar-se, coses que, en termes polítics que fan por. Si compleix el que ha promès, això va al desastre en mesos".

MEDIA[6967863,a]

A favor dels acords d'Oslo

L'exvicepresident de la CE reclama a la Unió Europea fer possible la convivència entre palestins i israelians, tot i que diu "sembla impossible veient Gaza arrasada". Almunia demana la implicació de l'ONU, la UE i els països àrabs per fer vàlids els acords d'Oslo: "Que sigui possible la idea de convivència. Els acords no s'han complert perquè Netanyahu ha fet tot el que tenia a mà per fer inviable la fórmula".