Enlaces accesibilidad
Judici

Shakira reconeix el frau fiscal per evitar la presó i pacta una multa milionària

  • L'artista ha reconegut els fets i la condemna d'ingrés a presó se suspèn a canvi de multa de 432.000 d'euros
  • La cantant s'enfrontava a una petició de pena de vuit anys i dos mesos de presó i multa de 23,8 milions d'euros

Per
La cantant Shakira a la seva sortida de l'Audiència de Barcelona després del judici
La cantant Shakira a la seva sortida de l'Audiència de Barcelona després del judici

L'artista colombiana Shakira ha aconseguit un acord en l'Audiència de Barcelona i ha admès el frau fiscal i el pagament d'una multa milionària per evitar la presó. La cantant ha reconegut els fets davant el jutge i, s'ha arribat a un pacte de conformitat entre les parts que l'obliga a una pena de tres anys de presó per sis delictes fiscal comesos entre 2012 i 2014 i una multa de 7,3 milions d'euros per evitar el judici. Tot i això, se suspèn l'ingrés a la presó a canvi de multa de 432.000 d'euros.

Shakira pacta una multa milionària, accepta que va cometre frau fiscal i evita la presó

A través d'un comunicat, Shakira ha dit que prioritza el seu temps i que ho fa per evitar el desgast que suposa un procediment com aquest: "He arribat a la conclusió que no és triomf guanyar si el preu és que et robin tants anys de la teva vida".

De fet, la cantant colombiana ja ha retornat els 14,5 milions que li exigia l'Agència Tributària i altres tres d'interessos, per la qual cosa la Fiscalia li ha aplicat l'atenuant molt qualificat de reparació del mal per a reduir-li la pena. Shakira s'enfrontava a una petició de pena de vuit anys i dos mesos de presó i multa de 23,8 milions d'euros.

Shakira reconeix un frau de 14 milions i mig a Hisenda entre els anys 2012 i 2014

Estaven previstes 12 sessions i un total de 117 testimonis. En cas de celebrar-se, s'hauria exposat la seva vida privada entre el 2012 i 2014 al públic. Amb aquest pacte, la sentència ja és ferma.

De què l'acusava la fiscalia?

La tesi en què la Fiscalia basa la seva acusació de frau fiscal és que la cantant vivia a Espanya "de manera habitual" entre els anys 2012 i 2014: primer a Barcelona i després en un habitatge d'Esplugues de Llobregat (Barcelona) que va comprar amb la seva exparella Gerard Piqué, a través d'una societat. Segons el ministeri públic, aquest habitatge va constituir el domicili familiar de l'artista, les estades de la qual fora d'Espanya durant aquest temps ho van ser per "motius professionals, amb una durada molt curta", a excepció de la temporada en què va participar en el programa estatunidenc "The Voice" (61 dies en 2012, 118 en 2013 i 117 en 2014).

Shakira encara té dues causes obertes: una per la via administrativa per l'exercici fiscal de 2011 i una altra, penal, pel de 2018, per un suposat frau de 6 milions d'euros.