Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 20 de novembre de 2023 | Pedro Sánchez manté el seu nucli dur i reforça el pes polític

  • Hereu i Urtasun, els perfils catalans del nou govern espanyol
  • Shakira reconeix el frau fiscal per evitar la presó i pacta una multa milionària
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Jordi Hereu i Ernest Urtasun, dues de les noves incorporacions a l'executiu de Sánchez
Jordi Hereu i Ernest Urtasun, dues de les noves incorporacions a l'executiu de Sánchez

L'actualitat d'aquest dilluns està marcada per l'anunci dels ministres del nou govern de Pedro Sánchez. Tindrà 22 ministeris, 12 dels quals dones. En el nou executiu, hi ha dos catalans: l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, al capdavant d'Indústria, i l'eurodiputat i portaveu de Sumar Ernest Urtasun, a Cultura.

PP i Vox han carregat contra el nou Consell de Ministres i el paper que jugarà Félix Bolaños al capdavant de Justícia. Crítiques també des de Podemos, que després de quedar-se sense cap ministeri, deixen en l'aire si continuaran dins de Sumar. ERC critica que Marlaska es mantingui a Interior i alerta que l'important és complir els acords.

Aquest dilluns començava el judici a l'Audiència Nacional de la cantant Shakira, qui finalment ha reconegut sis delictes i ha acceptat pagar una multa de gairebé 7,5 milions d'euros i 3 anys de presó que no haurà de complir. Assegura que ho fa pels seus fills i per prioritzar la seva vida professional.

Els transports públics comptaran amb un botó lila que connectarà directament amb el telèfon d’atenció a la víctima. És una de les mesures del Pla de prevenció de violències masclistes que ha anunciat la Generalitat. En total s'implementaran 222 accions a diferents àmbits de la societat com ara comerços o cinemes.

Notícies avui, a Catalunya: 20 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:48

    Junts alerta de la pèrdua de "pes i influència" del PSC al nou gabinet de ministres de Pedro Sánchez

     

    Junts per Catalunya ha alertat aquest dilluns de la pèrdua de "pes i influència" del PSC al nou gabinet de Pedro Sánchez. Durant una roda de premsa a la seu de la formació, el vicepresident de Junts, Josep Rius, ha considerat "remarcable" la "caiguda" de la fins ara ministra de Política Territorial, Raquel Sánchez, i la "desaparició" del fins ara ministre de Cultura, Miquel Iceta. El PSC "passa de dos ministres a un i no ostenta la presidència del Congrés", ha remarcat. Alhora, el portaveu de Junts ha retret a Sánchez que hagi "perdut una oportunitat" per "canviar cares a l'executiu", per haver mantingut les de Margarita Robles i Fernando Grande Marlaska, que continuen com a titulars de les carteres de Defensa i Interior respectivament.

  • 19:55

    Mor un home en bolcar el seu tractor en una finca de Vilabella

     

    Un home de 61 anys ha mort aquest dilluns en bolcar el tractor que conduïa en una finca de Viabella. Els Mossos han rebut l'avís de l'accident cap a dos quarts de dues del migdia. Per causes que encara s'investiguen, l'home, que treballava en un terreny rural, hauria intentat passar amb el tractor d'un marge a un altre quan el vehicle hauria bolcat. La víctima ha quedat atrapada sota el tractor sense poder-ne sortir. Al lloc s'hi han desplaçat diverses patrulles dels Mossos, Bombers i indicatius del Sistema d'Emergències Mèdiques. La policia catalana ha posat els fets en coneixement del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Valls i del Departament d'Empresa i Treball.

  • 19:20

    Una persona ha resultat ferida en l'aterratge d'una avioneta a l'aeròdrom de Sabadell

     

    Una persona ha resultat ferida amb lesions de diversa consideració, segons les primeres informacions facilitades per la Guàrdia Civil, en l'aterratge d'una avioneta a l'aeròdrom de Sabadell aquest dilluns a la tarda. El cos de seguretat ha rebut l'avís de l'accident cap a tres quarts de sis i hi ha adreçat patrulles de la zona de Badia i de Premià de Mar. Les causes de l'accident encara s'investiguen, i sembla que la persona ferida -que ha estat traslladada a un centre hospitalari- viatjava sola a l'aparell.

  • 18:40

    7 ferits lleus en l'incendi d'un pis al carrer Muntaner de Barcelona

     

    Set persones han resultat ferides de caràcter lleu, una d'elles un bomber, en un incendi que ha tingut lloc aquest dilluns a primera hora de la tarda al carrer Muntaner de Barcelona. Segons ha informat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), dels set atesos cinc han estat donats d'alta al mateix lloc dels fets, mentre que els altres dos han estat traslladats a centres hospitalaris, el bomber ja esmentat, amb cremades de segon grau de caràcter lleu, i un veí que ha hagut de ser rescatat del domicili incendiat i que presentava una intoxicació lleu per inhalació de fum. El foc, que ha començat cap a dos quarts de quatre, ha afectat dues habitacions de l'immoble i s'investiga la causa de l'incendi.

  • 18:04

    Els lletrats del Congrés avalen la tramitació de la proposició de llei del PSOE sobre l'amnistia

     

    La proposició de llei d'amnistia registrada pel PSOE la setmana passada al Congrés dels Diputats ha rebut un primer vistiplau dels lletrats de la Cambra Baixa. Els serveis jurídics han fet un informe favorable on defensen la seva tramitació en considerar que no conté cap xoc directe amb la Constitució espanyola. Tot i això, els lletrats deixen oberta la porta a què el Tribunal Constitucional és pronunci també sobre aquesta norma criticada per l'oposició i per òrgans judicials com el CGPJ. Tal com és habitual, la Mesa del Congrés es reunirà demà dimarts i, previsiblement i tenint en compte l'informe favorable dels lletrats, iniciarà el seu procés de tramitació parlamentària.

  • 17:40

    Puja un 150% en 5 anys el nombre de joves atesos per ASSÍS, sobretot dones

     

    L’entitat ASSÍS, que acompanya persones sense llar, ha alertat que les sol·licituds de joves d'entre 18 i 30 anys per accedir als seus recursos han pujat un 150% en els darrers cinc anys. En el cas de les dones, l'augment ha estat de l'1,167%. L’edat mitjana dels joves ha passat dels 28 anys del 2018 als 23 del 2023. Actualment, aquest col·lectiu representa gairebé el 20% de les noves acollides. A més, una enquesta de l'entitat indica que tres de cada quatre dones sense llar han patit violència al llarg de la seva vida, un 7% més que el 2021.

  • 17:32

    Crit d'alerta dels enginyers industrials catalans davant el lent desplegament de les energies renovables

     

    Crit d'alerta dels enginyers industrials catalans davant el lent desplegament de les energies renovables a casa nostra, una evolució de la transició verda que pot obligar a allargar la vida de les tres centrals nuclears que hi ha a Catalunya, el tancament de les quals és previst per al 2035.

    Crit d'alerta dels enginyers industrials catalans davant el lent desplegament de les energies renovables
    rtve Crit d'alerta dels enginyers industrials catalans davant el lent desplegament de les energies renovables | Climent Sabater
  • 17:15

    Salvador Illa celebra el nomenament de Jordi Hereu com a ministre d'Indústria

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha celebrat que l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu hagi estat l'escollit per a ser el nou ministre d'Indústria del govern espanyol. "Estic segur que treballarà incansablement i que serà un gran exemple de servidor públic", ha afirmat en un missatge a X, en què també ha aprofitat per desitjar-li molta sort i encerts. Paral·lelament, Illa també ha volgut agrair "la gran feina feta" a Miquel Iceta i Raquel Sánchez al capdavant dels ministeris de Cultura i de Transports, respectivament, al llarg d'aquests anys. "Ha estat un orgull per al PSC que hagin format part del govern de Pedro Sánchez que ha fet avançar Espanya", ha dit.

  • 17:11

    L'AECC atorga a l'IRB Barcelona 2 milions d'euros per aprofundir l'estudi de la metàstasi

     

    L'Associació Espanyola Contra el Càncer atorgarà dos milions d'euros a l'Institut de Recerca Biomèdica per a finançar un projecte sobre la metàstasi, la principal causa de mort en pacients amb aquesta patologia. L'acord s'emmarca en el Programa d'Excel·lència AECC i durarà quatre anys. El projecte abordarà la metàstasi mitjançant un enfocament multidisciplinari que compta amb eines computacionals avançades, mostres de pacients i models específics dels principals tipus de càncer. Se centrarà en el càncer colorectal, el de mama, l'adenocarcinoma ductal de pàncrees i el carcinoma de cèl·lules escamoses de cap i coll. Deu laboratoris de l'IRB Barcelona on treballen investigadors de renom internacional estan involucrats.

    L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona rebrà 2 milions d'euros per abordar la metàstasi
    rtve L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona rebrà 2 milions d'euros per abordar la metàstasi | Anna Bañeres
  • 17:01

    ERC s'abstindrà en la votació de pressupost de Tarragona del 2024

     

    ERC ha anunciat que s'abstindrà en la votació del pressupost de Tarragona del 2024. Els republicans han explicat aquest dilluns que no bloquejaran la tramitació dels comptes i han afirmat que tenen el compromís del govern municipal format pel PSC per tirar endavant un paquet d'inversions valorat en 4,2 MEUR. Entre aquests hi ha 1,2 MEUR destinats a centres cívics, 1 MEUR en adquisició d'habitatge mitjançant tempteig i retracte per destinar-lo a lloguer social i un altre milió per adequar el vial del polígon francolí, entre altres. Els socialistes, que governen en minoria, en tindrien prou únicament el 'sí' d'un altre partit del plenari (PP, VOX, Junts o ECP) per aprovar el pressupost. Fins i tot només amb abstencions ho podrien aconseguir.

  • 16:00

    Figueres reduirà la pressió de l'aixeta com a mesura d'estalvi

     

    Figueres reduirà la pressió de l’aigua com a mesura d'estalvi per reduir el consum domèstic. A més, des de l'àrea de sostenibilitat, es repartiran airejadors per reduir el consum d’aigua en aixetes domèstiques, una mesura que està contemplada al Pla de Sequera. Fisersa engegarà aviat les proves per estudiar l'estalvi d'aigua que suposarà la mesura. El consistori fa mesos que fa actuacions per fer front a la situació de sequera, especialment a partir del mes de setembre quan va entrar en estat d'emergència.

  • 15:50

    Vaga parcial a Amazon els dies 27 i 28 de novembre a tots els centres d'Espanya

     

    CCOO ha convocat una vaga parcial a Amazon els dies 27 i 28 de novembre –coincidint amb el Cyber Monday- que afectarà a tots els centres d'Espanya. El sindicat crida els treballadors de la multinacional logística a secundar aturades d'una hora per torn com a protesta pels salaris baixos, la "insuficient" protecció de la salut laboral i els "continus problemes de gestió" del departament de Recurs Humans.

  • 15:27

    Terrassa recorda amb un minut de silenci la veïna morta en un accident laboral al Centre de Tractament de Residus

     

    Desenes de persones s’han concentrat aquest dilluns al migdia davant l’Ajuntament de Terrassa en senyal de dol per la veïna de la ciutat morta en un accident laboral al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental. Els concentrats han celebrat un minut de silenci. L’accident va tenir lloc divendres a la planta ubicada a Vacarisses en el marc de la manipulació de la maquinària del centre, segons va informar el consistori d’aquest municipi. Les causes del succés s'estan investigant.

  • 15:07

    Shakira pacta una multa milionària, accepta que va cometre frau fiscal i evita la presó

     

    Shakira reconeix sis delictes i accepta pagar una multa de gairebé 7 milions i mig d'euros i tres anys de presó que no haurà de complir. Assegura que ho fa pels seus fills i per prioritzar la seva vida professional.

    Shakira pacta una multa milionària, accepta que va cometre frau fiscal i evita la presó
    rtve Shakira pacta una multa milionària, accepta que va cometre frau fiscal i evita la presó
  • 15:00

    Detenen un lladre multireincident per robar al voltant de diversos hotels del Baix Llobregat

     

    Els Mossos d’Esquadra detenen un home per diversos robatoris al voltant d'hotels de Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat aquest estiu. L’arrestat té 60 anys i acumula 48 antecedents policials per robatoris i furts a turistes. La detenció va ser dijous 16 de novembre, per uns fets que es remunten a finals d’agost, quan va haver-hi dos furts d’equipatges a clients d’un hotel de Sant Joan Despí. Uns s’havien distret a recepció mentre feien el ‘check out’, mentre que el segon cas va ser a l’exterior de l’hotel, també en el marc d’una distracció. La policia va concloure que era el mateix autor. Poc després, a l’exterior d’un hotel de Cornellà, es va denunciar el robatori de la recaptació d’un taxista que estava atenent uns clients.

  • 15:06

    Dues cares catalanes al nou govern de Sánchez. 

     

     

    El nou govern de coalició tindrà 22 ministeris, 12 ocupats per dones. Pedro Sánchez l'ha definit com un executiu amb un alt perfil polític, solvent i sòlid.

    Dues cares catalanes al nou govern de Sánchez  - veure ara
    rtve Dues cares catalanes al nou govern de Sánchez
  • 13:47

    Desallotjada una festa rave a Cervià de Ter

     

    Els Mossos d'Esquadra han desallotjat una festa rave a Cervià de Ter en la que hi participaven almenys una cinquantena de persones. L'avís es va donar aquest diumenge pels volts de quarts de nou del matí. Quan els agents van arribar al lloc, un paratge boscós de Cervià, van trobar-se entre 20 i 30 cotxes aparcats entre els arbres i la música que es podia escoltar des de fora de la zona on s'estava fent la festa. Aleshores, els Mossos es van posar en contacte amb la propietat del terreny i també amb l'Ajuntament, que els va confirmar que no tenien cap tipus de permís per poder fer la festa. Per aquest motiu es va identificar dos dels organitzadors i es van requisar els altaveus per on sonava la música.

  • 13:12

    Interrompuda durant 45 minuts la circulació a l'R3 entre Balenyà i Centelles per una avaria en un tren amb 60 viatgers

     

    La circulació de trens de l'R3 ha estat interrompuda entre Balenyà i Centelles durant 45 minuts per una avaria en un tren a l'alçada d'Hostalets de Balenyà. La incidència ha tingut lloc cap a un quart d'una del migdia. Al comboi que ha quedat aturat hi viatjaven 60 persones. La companyia ha enviat un altre tren per a remolcar el que s'ha espatllat i cap a la una s'ha pogut restablir el servei. Les freqüències de pas s'aniran recuperant de forma progressiva.

  • 12:55

    Els nous ministres de Sánchez juraran el càrrec davant el rei demà a les 9:30 del matí

     

    Els ministres del nou govern de Pedro Sánchez juraran o prometran el càrrec davant el rei Felip VI aquest dimarts a les nou i mitja del matí. L'acte, que tindrà lloc al palau de la Zarzuela de Madrid, serà el pas previ al tradicional intercanvi de carteres amb els seus predecessors a les seus dels diferents departaments. El procés de relleu acabarà amb la reunió del primer Consell de Ministres del nou executiu del PSOE i Sumar, cita que se celebrarà al palau de la Moncloa. Finalment, i com és habitual, el govern oferirà una roda de premsa on explicarà els acords de govern i on la nova portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegria, s'estrenarà davant els mitjans.

  • 12:30

    El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demana ajuda fins a l’edat adulta, segons la Fundació Vicki Bernadet

     

    El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demana ajuda fins a l’edat adulta, segons dades de la Fundació Vicki Bernadet. L’entitat ha presentat aquest dilluns una campanya per visibilitzar la càrrega emocional que pateixen les víctimes al llarg de la vida. "Vas fent vida quotidiana, però la càrrega emocional la tens", ha insistit la presidenta de la fundació i víctima d’abús sexual, Vicki Bernadet. L’organització ha rebut 1.353 noves peticions d’assessorament l’any 2022 a Catalunya. De les 334 persones que han fet teràpia a la fundació, el 85% són adults que van viure l’abús en la seva infantesa.

  • 11:48

    Verge anuncia la creació d'una "xarxa lila" per a prevenir violències masclistes a Catalunya



    La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha anunciat la creació d'una "xarxa lila" per a la prevenció de violències masclistes a Catalunya en el marc d'un pla que compta amb 222 accions i un pressupost de 43 milions d'euros. "L'aposta d'aquest Govern per l'erradicació de les violències masclistes no té precedents", ha assegurat. L'Executiu català impulsarà punts liles per tota Catalunya, crearà un botó lila en els transports públics, estendrà el sistema de parades a demanda dels autobusos i crearà una xarxa de referents de prevenció de les violències digitals, entre altres accions.

  • 11:35

    Les entitats detecten més persones que es veuen abocades a dormir al carrer, en cotxes o naus abandonades a Girona

     

    Les entitats detecten més persones que es veuen abocades a dormir al carrer, en cotxes o naus abandonades a Girona. "Ho hem de dir amb tota la pena del món; no és culpa de ningú i, al mateix temps, és culpa de tothom", assegura la presidenta de l'associació Traçant Camins, Teresa Castanys, que veu com creixen les persones -sobretot, joves- que cada tarda atenen a La Sopa. Per visibilitzar la situació en què es troben els sense llar, l'Ajuntament de Girona, Càritas i Traçant Camins han engegat una nova campanya per conscienciar la ciutadania, que aquest any posa el focus en "la desconnexió" que pateix el col·lectiu.

  • 11:20

    El PP acusa Sánchez de "polititzar" la Justícia amb el seu nou Govern


    El PP ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, de polititzar la Justícia amb el seu nou Govern en posar a Félix Bolaños al capdavant d'aquesta cartera i assumir també les relacions amb les Corts, ja que considera que coordinarà el tracte del poder legislatiu amb el judicial. "En unir els Ministeris de Presidència i Justícia i lliurar-li la seva gestió al seu ministre més polític, Sánchez llança un missatge clar a Europa i al sistema judicial, i no és precisament el de despolititzar la justícia a Espanya", assenyalen fonts del PP, que critiquen que Sánchez hagi mantingut 22 ministeris i augmentat una vicepresidència en comptes de reduir l'Executiu.

  • 10:59

    Llançà crea un equip d'agents de Policia Local per combatre les ocupacions

     

    L'Ajuntament de Llançà ha creat un equip amb sis agents de la Policia Local per combatre les ocupacions il·legals i els furts. Els operatius inclouen controls a l'estació de tren amb identificacions i a les cases on els consta que hi ha ocupes. A hores d'ara, han aconseguit desallotjar un edifici problemàtic amb uns vuit ocupes i esperen que aviat es resolgui el de dos pisos més, en un dels quals els desallotjats conflictius es van reubicar. 

  • 10:25

    Shakira pacta una multa milionària i admet el frau fiscal per evitar la presó

     

    L'artista colombiana Shakira ha aconseguit un acord en l'Audiència de Barcelona i ha admès el frau fiscal i el pagament d'una multa milionària per evitar la presó. La cantant ha reconegut els fets i s'ha arribat a un pacte de conformitat. La sentència ferma la condemna a una pena de tres anys de presó per sis delictes fiscal i una multa de 7,3 milions d'euros. Tot i això, se suspèn l'ingrés a la presó a canvi de multa de 432.000 d'euros.

  • 9:55

    L'Audiència de Barcelona jutja Shakira a partir d’aquest dilluns per frau fiscal: un pacte podria evitar el judici.

  • 9:21

    La nova composició del Govern de Sánchez. 

     

     

    El nou executiu de Sánchez comptarà amb quatre vicepresidències, una més que en l'última etapa de l'anterior Govern. 22 ministres, dels quals 12 seran dones. 

    • Jordi Hereu, serà el nou ministre d'Indústria,
    • Óscar Puente, ministre de Transports,
    • Ana Redondo, nova ministra d'Igualtat,
    • Isabel Rodríguez, liderarà un nou ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, 
    • Pilar Alegria, ministra d'Educació i incorpora Esports i nova portaveu del govern,
    • Ángel Víctor Torres, serà el nou ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica,
    • Elma Saiz, ministra de Segurietat Social,
    • José Luís Escrivá, minsitre de transformació Digital,
    • María Jesús Montero, manté la cartera d'Hisenda i s'incorpora com a quarta vicepresidenta del Govern,
    • Nadia Calviño, segueix com a ministra d'Economia i primera vicepresidenta
    • Félix Bolaños, manté el Ministeri de Presidència i Relacions amb les Corts, i ministre de Justícia, 
    • Fernando Grande-Marlaska, manté el ministeri d'Interior,
    • Margarita Robles, segueix com a ministra de Defensa,
    • José Manuel Albares, segueix com a titular d'Afers Exteriors
    • Luis Planas, manté el ministeri d'Agricultura
    • Diana Morant, repeteix com a ministra de Ciència i incorpora Universitats

    Ministres de Sumar: 

  • 9:15

    Joaquín Almunia: "L'autodeterminació no existeix en una democràcia". 

     

     

    L'exsecretari general del PSOE, Joaquín Almunia, defensa els pactes del PSOE amb l'independentisme, però admet que "no és plat de bon gust" asseure-s'hi a negociar. En aquest sentit, defensa l'amnistia com "perdonar els errors" del 'Procés', però vinculada a un compromís de l'independentisme amb el "marc de les regles del joc": "Suposa començar de nou". I defensa que "l'autodeterminació no existeix en una democràcia".

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Almunia està a favor d'un referèndum, però per refrendar l'Estatut de Catalunya no un consulta amb "preguntes obertes i ambigües" amb relació a una possible pregunta sobre la independència a Catalunya. 

     
  • 8:20

    Afectacions en les línies l'R5 i l'R50 de FGC per una avaria entre Sant Vicenç de Castellet i Castellgalí i Manresa. 

     

     

    Una avaria entre Sant Vicenç de Castellet i Castellgalí i Manresa està alterant el funcionament habitual dels trens de l'R5 i l'R50 de la línia Llobregat-Anoia de FGC. En arribar a l'estació de Castellgalí els passatgers han de fer un transbordament i agafar un tren llançadora que uneix aquesta localitat amb la capital del Bages.

  • 8:33

    Milei guanya les eleccions a l'Argentina. 

     

     

    Els argentins han votat pel canvi i per les solucions disruptives de Milei. Acabar amb els impostos i la despesa social, tancar el banc central i implantar el dòlar. Així vol solucionar una inflació del 140% que ha fet créixer fins al 40% els pobres al país. L'economista ultraliberal ha guanyat amb una contundència inesperada. 11 punts per sobre del ministre d'economia Sergio Massa. Forjat als platós de televisió, però sense cap experiència en gestió, aquestes han estat les primeres paraules de Milei com a vencedor.

     
  • 8:15

    Jordi Hereu serà el ministre d'Indústria del nou executiu de Pedro Sánchez. 

     

     

    El nou president del govern nomena un històric del PSC, l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, com a nou ministre d'Indústria. Actualment, treballava a Hispasat des del 2000. 

  • 8:10

    Pedro Sánchez podria anunciar avui el seu nou executiu. 

     

     

    Quatre dies després de la investidura, avui Pedro Sánchez podria comparèixer a la Moncloa per donar a conèixer qui formarà part del seu nou govern. Es mantindran el mateix nombre de ministeris, 22, i hi haurà 12 dones. Sumar tindrà cinc carteres al govern de coalició, les mateixes que ocupava Podemos. Al llarg del cap de setmana les travesses i les trucades han estat constants. Sánchez ja hauria comunicat la seva decisió tant als nous ministres com als que deixaran de ser-ho i els hi ha demanat màxima discreció

     

     

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 20 de novembre de 2023.