Els gegants i la festa major de Solsona
- La festa major de Solsona i els seus gegants és una de les tradicions que continuen gairebé intactes tot i el pas dels anys.
- Xai i formatge, dos emblemes gastronòmics del Solsonès
A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril marxa fins a la comarca del Solsonès, a Lleida, per cuinar un dels seus plats típics: el xai amb trumfos. El que també aprèn és que els costums i les tradicions són una cosa que els seus habitants cuiden molt, sobre tot el moment en què arriba la Festa Major i els seus famosos gegants surten a passejar per tot el municipi.
La Festa Major, la gran celebració
Una de les característiques que defineix el Solsonès és que es compon d’un seguit de municipis disseminats sense un nucli, de manera que semblem micropobles. La divulgadora Ester Vila explica que, de fet, se la coneix com “la comarca de les 1.000 masies”, ja que cada una d’elles s’havia d’abastir amb els seus propis cultius i ramats.
Ara bé, aquesta relació tan estreta amb el territori ha afavorit que els habitants de la comarca mantinguin les seves tradicions gairebé intactes, com és el cas de la Festa Major de Solsona. Vila reconeix que “Solsona és una ciutat amb molt de caràcter que ha sabut conservar molt bé el seu passat històric” i que “la tradició és importantíssima”.
Els gegants i capgrossos, els protagonistes de les festes
Un dels elements clau a la celebració de la Festa Major de Solsona són els gegants i capgrossos que recorren els carrers ballant al ritme de la música i deixant-se perdre entre els solsonencs i solsonenques. El Quarto dels Gegants de Festa Major és el magatzem on es conserven els gegants de la ciutat, uns gegants replicats a partir de l’any 1959, ja que els històrics es van cremar durant la Guerra Civil. El de Solsona és un dels pocs tallers on els seus escultors i restauradors que continuen treballant amb el cartó pedra per mantenir aquestes tradicions.