Enlaces accesibilidad
Gastronomia

Xai amb trumfos, el Solsonès en un plat

Per
Recepta de xai amb trumfos típic de Solsona a 'La Recepta Perduda' amb Sílvia Abril
Recepta de xai amb trumfos, un plat típic de Solsona, a 'La Recepta Perduda' amb Sílvia Abril.

El Solsonès és una comarca única que es caracteritza pels seus municipis disseminats. Això ha portat al fet que tradicionalment cada casa de pagès fos autosuficient i comptés amb bestiar i cultius propis. D’aquí neix la tradició del xai i de les patates, o com diuen allà, dels trumfos, dos ingredients que Sílvia Abril aprèn a cuinar plegats a ‘La Recepta Perduda’.

El xai amb trumfus, un plat indispensable

Al Solsonès tenen una cuina conservadora i tradicional, com la que feia la iaia, i el xai amb trumfos és un dels plats estrella. En realitat no és gens complicat fer-lo tot i que és indispensable que la carn romangui macerant-se amb les verdures, les herbes i el vi ranci durant 24 hores. Després s’hi afegeixen el trumfos, es fica al forn, i es pot gaudir d’aquesta recepta que en aquesta ocasió Sílvia Abril prepara amb la Teresa, veïna de Solsona.

Els trumfos, un signe d’identitat de Solsona

Qui va cap al Solsonès ha de saber que quan li parlen de trumfos es refereixen a les patates, un producte que es cultiva a la zona i que apareix a infinitat de receptes tradicionals. Tal com explica la divulgadora Ester Vila, el trumfus van ajudar que durant els anys on el menjar escassejava, ni la gent ni els animals es morissin de gana.

El paper de les patates és tan important a la gastronomia de la zona que fins i tot hi ha un concurs per trobar qui és la persona que les pot pelar més ràpidament. Els habitants cuiden els trumfus com a part de la seva identitat i encara els emmagatzemen com es feia fa dècades: a coves enmig de la muntanya.

Trumfos del Solsonès
Trumfos del Solsonès

Trumfos del Solsonès RTVE Catalunya

INGREDIENTS

  • Espatlla de xai
  • Trumfos

PER MACERAR

  • Porro
  • Pastanaga
  • Alls
  • Farigola
  • Sàlvia
  • Orenga
  • Brandi, conyac i vi ranci
  • Brou

PAS A PAS PER MACERAR

  1. Talla les verdures i posa-les a la safata
  2. Talla els alls i afegeix-los
  3. Tira el brandi i el conyac i deixa la safata a la nevera durant 24 hores

PAS A PAS

  1. Afegeix el brou i el vi ranci al xai i posa’l al forn
  2. Talla els trumfus i macera’ls amb oli d’oliva, sal i pebre vermell
  3. Tira les patates a la safata del xai i fica-la al forn 30 minuts