Enlaces accesibilidad
Sequera

L'àrea metropolitana de Barcelona i Girona entren en fase de preemergència

  • El Govern redueix de 230 a 210 litres per persona i dia la dotació d'aigua als municipis del sistema Ter - Llobregat
  • L'executiu fa una crida per forçar l'estalvi per allunyar l'entrada en vigor de la fase d'emergència

Per
El pantà de Sau en nivells mínims històrics
El pantà de Sau en nivells mínims històrics | ACN

L'àrea metropolitana de Barcelona i Girona entren en la fase de preemergència per sequera. El Govern l'ha decretat aquest dimarts als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat. En total, aquesta decisió afecta uns 6 milions de persones. El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions es mantenen igual que en fase d'excepcionalitat, exceptuant la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, que passa de 450 a 200 metres cúbics per hectàrea al mes. Davant la situació de sequera, l'executiu ha fet una crida a "forçar" l'estalvi d'aigua per allunyar la fase d'emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic.

Emergència nacional

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha assenyalat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que l'objectiu de l'entrada en fase de preemergència és fer una crida a incrementar l'estalvi d'aigua abans d'arribar al llindar d'emergència, és a dir, amb els embassaments de les conques internes en un 16% de la seva capacitat. Ara com ara, es troben en un 18,5%. Mascort ha tittlat la situació d''emergència nacional''.

Quines prohibicions es mantenen?

En aquesta nova fase, es mantindrà la prohibició d'omplir piscines privades d'ús individual o unifamiliar i només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua. Aquest últim cas inclou, entre d'altres, piscines municipals o altres d'accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, lúdics, i també les piscines d'ús privat de les comunitats de propietaris. Així mateix, es manté la prohibició d'omplir o reomplir aquelles piscines que no tinguin sistemes de recirculació de l'aigua.

De la mateixa manera, es manté també la prohibició de netejar amb aigua potable carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. En el cas de la neteja de vehicles, l'ús de l'aigua queda limitat, com en fase d'excepcionalitat, a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat.

El Govern endureix les mesures per estalviar aigua | Anna Pujol

I, finalment, també es manté la prohibició de reomplir total o parcialment les fonts ornamentals, llacs artificials i d'altres elements d'ús estètic de l'aigua.

202 municipis i 14 comarques afectades

L'entrada en fase de preemergència afectarà prop de 6 milions de persones, 202 municipis i 14 comarques. En concret, les unitats d’explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental.