Enlaces accesibilidad
Sequera

Com afectarà l'estat d'emergència a l'àrea metropolitana de Barcelona?

Per
El consum passarà de 230 a 200 litres per habitant i dia
El consum passarà de 230 a 200 litres per habitant i dia | RTVE CATALUNYA

L'àrea metropolitana de Barcelona es prepara per viure en estat d'emergència per sequera. El Govern preveu declarar la pròxima setmana l'estat de preemergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. Samuel Reyes, en la roda de premsa posterior a la Reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, ha advertit que s'entra en un escenari "molt complicat" després d'una tardor molt seca i ha avisat que la situació de sequera és "molt crítica". Per això es plantegen aquest estadi intermedi entre l'excepcionalitat i l'emergència que permeti intensificar algunes mesures o restriccions durant els pròxims mesos.

Catalunya passarà a la fase de preemergència per sequera durant els propers dies | Anna Pujol

Com ho notarem en el nostre dia a dia?

Entrar en situació d'emergència equivaldrà a conviure amb algunes situacions excepcionals durant el nostre dia a dia.

  • El consum d'aigua per habitant i dia es reduirà, dels 230 litres es passa a 200.
  • El reg de jardins i zones verdes també quedarà afectat, ja que estarà prohibit.
  • El mateix passarà amb accions com omplir les piscines o netejar els cotxes al carrer.
  • El consum d'aigua a les granges es manté com ara, només la necessària per abeurament i neteja dels animals. Unes condicions que es poden endurir si la situació no millora.

Consulta aquí les restriccions d'aigua en els usos urbans en situació d'emergència

Aigües de Barcelona es prepara per reduir la pressió

Aigües de Barcelona preveu que en els pròxims dies més municipis entrin en fase 1 d’emergència per sequera, el que suposaria noves restriccions, entre d’altres, a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per preparar aquest nou escenari, la companyia fa dos mesos que fa proves de reducció de la pressió a la xarxa. La reducció de pressió, quan es comenci a aplicar, serà inicialment en horari nocturn per intentar que l’afectació als usuaris sigui mínima.

Aigües de Barcelona demana agilitzar la construcció d'una nova planta de regeneració al Besòs

Tancament històric de la central hidroelèctrica de Llanars

El baix cabal que porta el riu Ter ha obligat l'empresa Bassols Energia a tancar la central hidroelèctrica que té a Llanars. Per poder produir, la central necessita un cabal mínim superior als 0,2 metres cúbics per segon, però ara no hi arriba. Es tracta d'una situació excepcional. De fet, des que l'empresa té registres, als anys 90, que no havia ocorregut mai, però, en canvi, aquest any ja ha passat dues vegades. L'últim cop va ser el passat mes d'abril, que és quan precisament la central hauria de produir més perquè hi hauria d'haver la neu del desglaç.

Reutilització de les aigües de la depuradora de Reus

Unió de Pagesos demana als municipis del camp de Tarragona que estan en la zona de reg del pantà de Riudecanyes que impulsin amb urgència el projecte de reutilització de les aigües de la depuradora de Reus, per afrontar la sequera, i aconseguir que els arbres fruiters es puguin regar l'any vinent. El pantà de Riudecanyes només té una reserva del 4%, i és un dels més buits de Catalunya.