Jordi Hereu i Ernest Urtasun, els catalans a la Moncloa
- L'exalcalde de Barcelona i el portaveu de Sumar prometen davant Felip VI com a nous ministres d'Indústria i Cultura
- Jordi Hereu destaca la figura d'Ernest Lluc, assassinat per ETA "per defensar el diàleg"
- EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest dimarts 21 de novembre
L'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ja són ministres. Tots dos han assumit les respectives carteres d'Indústria i Cultura, després de prometre formalment el càrrec a la Zarzuela. Un acte protocol·lari amb marge per algunes anècdotes i emocions com les de la fins ara titular de Transports i Habitatge, la també catalana, Raquel Sánchez, o Miquel Iceta. Amb l'intercanvi de carteres fet, el nou Consell de Ministres es reunirà per primera vegada demà.
Hereu recorda la figura d'Ernest Lluc
L'excalcalde de Barcelona Jordi Hereu, ha rebut formalment la nova cartera de mans del seu predecessor, Héctor Gómez. Hereu ha recordat la figura d'Ernest Lluch, assassinat per ETA "per defensar el diàleg com a eina de resolució de conflictes". Ha destacat que Lluc "era un apassionat de l'economia territorial i del que suposava la industrialització".
Hereu també ha fet una crida a la participació de tots els sectors, Estat, ministeris, empreses i agents socials, en el desplegament dels nous projectes, per "avançar en la transformació estructural de l'economia" i "fer-la més atractiva".
Clos destaca la sensibilitat empresarial d'Hereu
Arriba al Ministeri d'Indústria després de presidir Hispasat, l'operador públic de comunicacions per satèl·lit. Militant del PSC i federalista, ha seguit els passos del qual fora el seu predecessor al capdavant de l'Ajuntament, Joan Clos. En una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, Clos ha posat en valor que Hereu "té experiència política i també la sensibilitat per entendre el món de l'empresa". En aquest sentit, assegura que "pot ajudar que la indústria del nostre país no perdi l'ambició, i si pot ser, la incrementi".
Protecció de la cultura i llengües
L'altra cara catalana a la Moncloa és Ernest Urtasun, que ha rebut el traspàs de la cartera de Cultura de les mans de Miquel Iceta. Serà una cartera, això sí, sense l'àrea d'esports. En el seu primer discurs com a titular de Cultura, Urtasun ha destacat la importància de "cuidar, protegir i difondre les cultures, llengües i patrimonis" que integren Espanya.
Urtasun ha promès impulsar noves polítiques culturals i treballar per defensar els interessos dels artistes. També ha volgut recordar el polític i escriptor Jorge Semprún, qui va ser internat a un camp de concentració el 1943 per ser membre de la resistència a la guerra civil i posteriorment ministre de cultura amb Felipe González.
L'home fort dels comuns a Madrid
Economista, diplomàtic, eurodiputat i un dels polítics més reconeguts de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun va ser triat primer per Yolanda Díaz per a ser la veu pública de Sumar i ara entra de la mà de la vicepresidenta en el segon Govern de coalició de Pedro Sánchez com a nou ministre de Cultura.
Ernest Urtasun va ser eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) entre 2014 i 2019 i, fins avui, portaveu de Sumar; i molts el situen com a 'mà dreta' de Díaz i mostra de la seva aposta per les polítiques ecologistes. L'ara ministre de Cultura forma part de la coordinadora executiva de Catalunya en Comú des del mes de maig de 2017. Urtasun és un dels càrrecs de direcció millor valorats dins de la formació que lideren Ada Colau i Jéssica Albiach.