Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 21 de novembre de 2023 | Els ministres prenen possessió del càrrec davant del rei

  • El Govern declara la preemergència per sequera
  • Protecció Civil activa l'alerta del pla Ventcat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Los 22 ministres del nou Govern de Pedro Sánchez prometen els seus càrrrecs
Jordi Hereu saluda el rei Felip VI després de prometre com a nou ministre d'Indústria

L'actualitat d'aquest dimarts està marcada per la presa de possessió dels nous ministres de l'executiu de Pedro Sánchez. Les dues cares catalanes al nou gabinet són Jordi Hereu i Ernest Urtasun, a Indústria i Cultura.

Encara en clau política, el jutge de l'Audiència Nacional que porta el cas de Tsunami Democràtic ha demanat al Suprem que investigui Puigdemont i Rovira per terrorisme.

En clau de sequera, el Govern dona llum verda a la fase de preemergència. Els municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat veuran reduïda la dotació d'aigua a un màxim de 210 litres per persona i dia.

A Màlaga i Granada han detingut a tres persones per l'intent d'assassinat d'Aleix Vidal-Quadras.

Les ràfegues de vent poden arribar a superar els 90 quilòmetres a les conques del Pirineu i Prepirineu. L'alerta del pla Ventcat s'estendrà aquesta matinada a l'Empordà.

En clau cultural, avui han sortit a la venda les entrades pel segon concert de Bruce Springsteen a Barcelona.

Resum notícies a Catalunya: 21 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:47

    Llibertat amb càrrecs per al motorista que va colpejar mortalment un taxista a Barcelona

     

    El motorista que va colpejar mortalment un taxista a Barcelona ha estat deixat en llibertat amb càrrecs per la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 26 de Barcelona, segons ha informat el gabinet d'advocats Vosseler, que representa l'acusació particular d'Élite Taxi. Els fets van tenir lloc el 2 de novembre durant una discussió que va ser enregistrada per un altre taxista que circulava darrere de l'agredit. La jutgessa ha retirat el passaport i el DNI a l'investigat, que s'haurà de presentar cada dijous al jutjat. "Acatem les mesures cautelars imposades, però considerem que l'investigat hauria d'haver ingressat a presó provisional", ha indicat Tito Álvarez, portaveu d'Élite Taxi.

  • 18:00

    El jutge de 'Tsunami' demana al Suprem investigar Puigdemont i Rovira per terrorisme   

     

    Lluny de fer marxa enrere el jutge de l'Audiència Nacional Manuel Garcia Castellón prem l'accelerador i passa la pilota a l'Alt Tribunal. El motiu és que la investigació d'aquesta causa li pertany al Suprem perquè els eurodiputats com Puigdemont són aforats de la seva competència. També ho són els diputats del Parlament de Catalunya, com ara Ruben Wagensberg, imputat també. Per tot plegat el magistrat assenyala que per aclarir els fets ha de fer certes indagacions que no pot practicar ell mateix. 

  • 17:41

    Valtònyc accepta dos anys de presó i demana disculpes per haver instat a matar guàrdies civils

     

    El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, ha estat condemnat a dos anys de presó, que no haurà de complir, per haver dit al públic d'un concert celebrat el març del 2018 a Marinaleda (Sevilla) que matessin un guàrdia civil. A l’inici del judici a l’Audiència de Sevilla, Valtònyc ha reconegut els fets, ha demanat disculpes i ha acceptat la pena de dos anys, després de la rebaixa oferta per la fiscalia i l’acusació popular representada per una associació de guàrdies civils, que no exigiran l’ingrés a presó. 

  • 17:34

    Girona programa una seixantena d'actes per Nadal i ofereix per primer cop visites guiades i música als eixos comercials

     

    La vicealcaldessa Gemma Geis destaca que la campanya d'aquestes festes "és la més gran que s'ha fet mai fins ara" amb l'objectiu que "cada dia hi hagi activitats per a tothom arreu de la ciutat". Entre les visites guiades, en destaca una als comerços emblemàtics de la ciutat; i dins la desena de concerts, n'hi haurà d'Els Atrapasomnis, Brodas Bros o la Black Music Big Band. A més, a partir de divendres i fins al 6 de gener, Girona il·luminarà amb llums led i de baix consum fins a 118 espais diferents repartits en diferents barris i sectors.

  • 17:07

    El Constitucional avala la decisió de Batet de no demanar al Govern els expedients dels indults del 1-O



    El Tribunal Constitucional ha avalat en el Ple celebrat aquest dimarts la decisió de la ex presidenta del Congrés Meritxell Batet de no demanar al Govern els expedients complets dels indults concedits a l'ex vicepresident català Oriol Junqueras i a la resta dels líders del 1-O condemnats per sedició i/o malversació. La majoria progressista, de set magistrats contra quatre, ha rebutjat el recurs plantejat per diputats del PP, en línia amb la nova ponència redactada pel magistrat conservador Ricardo Enríquez.

  • 17:00

    Metges de Catalunya demana a Mónica García més finançament, jornades de 35 hores i reduir llistes d'espera

     

    Metges de Catalunya ha demanat a la nova ministra de Sanitat, Mónica García, que tiri endavant polítiques "decidides" per millorar el sistema sanitari. El sindicat ha assenyalat algunes mesures per revertir la situació "crítica" del sector i que la tasca de la ministra deixi "empremta". Millorar el finançament dels sistemes autonòmics, reduir les llistes d’espera i recuperar la jornada de 35 hores són algunes de les propostes. També demanen la revisió dels rols competencials de cada categoria professional per evitar l’intrusisme laboral, la reforma del procés d’homologació de títols extracomunitaris per agilitzar els tràmits i verificar la formació i la regulació de l’ús de la intel·ligència artificial.

  • 16:45

    Aigües De Reus inicia els treballs per posar en servei tres pous per aigua de boca

     

    Aigües de Reus ha iniciat els treballs per posar en servei tres pous que es destinaran a aigua de boca. Les reserves es troben a tocar de l'autovia de Bellissens i fins ara s'havien fet servir esporàdicament perquè l'aigua està contaminada de nitrats. La companyia ha assegurat que amb el tractament que es farà la qualitat i salubritat està garantida. El projecte requereix també moviment de terres i ampliació de les instal·lacions que acull l'estació de bombament dels tres pous. Tot plegat tindrà un cost de 494.000 euros i els treballs duraran uns tres mesos. Els tres pous proveiran la ciutat de fins a 150.000 litres cada hora. Abans d'acabar l'any, l'empresa preveu iniciar més treballs per obtenir noves fonts de proveïment.

  • 16:30

    Els catalans perceben que la convivència al seu barri o municipi ha empitjorat els últims anys

     

    La ciutadania catalana puntua amb un 6,1 la convivència al conjunt de Catalunya i amb un 6,4 la convivència al seu municipi o barri, unes dades que consoliden una tendència a la baixa, sobretot en l’entorn més proper, on es registra la nota més baixa dels darrers cinc anys. Pel que fa a la seguretat, més de la meitat de la població considera que aquesta ha empitjorat en l’últim any, a Catalunya i sobretot a escala mundial. Són resultats de l’enquesta de l’Institut Català Internacional per la Pau ‘Convivència i seguretat a Catalunya’. Els catalans, majoritàriament, no han vist empitjorar la seva seguretat personal, però sí la del seu entorn, quan més allunyat pitjor, i també la convivència al seu entorn veïnal més proper.

  • 16:20

    Impulsen a Barcelona la primera xarxa d’observatoris contra l’LGBTI-fòbia de l’Estat

     

    L’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya i l’Ikusgune d’Euskadi han impulsat aquest dimarts la primera xarxa d’observatoris contra l’LGBTI-fòbia de l’Estat. L’objectiu de la iniciativa és que esdevingui el punt d’unió de tots els observatoris espanyols i que se’n comparteixin les dades per elaborar registres més rigorosos. "Això ens donarà més força per anar a les administracions a demanar més recursos i que ens tinguin en compte a l'hora d'implementar les polítiques", ha dit el coordinador de l’Observatori, Cristian Carrer. 

  • 16:09

    Protecció Civil activa l’alerta del pla Ventcat per la previsió de vent fort al terç nord de Catalunya

     

    S'estima que a partir d'aquest dimarts al migdia hi ha possibilitat de vent superior als 90 quilòmetres a les conques del Pirineu i Prepirineu i, a partir d'aquesta matinada i durant tot el dimecres, s'estendria a l'Alt i Baix Empordà amb una major intensitat. El component del vent serà nord i afectarà sobretot cotes altes del Pirineu i el sector del cap de Creus i cap de Begur.

  • 15:35

    Sara Baras, Paco Íbañez, The Tyets i Triquell actuaran a l'Auditori de Girona

     

    La coreògrafa Sara Baras, Paco Íbañez, els catalans The Tyets i Triquell són els caps de cartell de la nova programació de l'Auditori de Girona per la temporada d'hivern i primavera del 2024. Hi haurà 33 propostes d'estils diversos amb noms nacionals i internacionals. Els programadors asseguren que la temporada estarà marcada pel risc artístic i el compromís social. A més, aquest any es crea un nou cicle de cambra, titulat 'Experiència clàssica'. 

  • 15:05

    Torre Baró tindrà llums de Nadal: una reivindicació històrica

     

    Falta molt poc per l'encesa dels llums de Nadal a pobles i ciutats. Però hi ha llocs on no arriben, perquè normalment són els comerciants els que ho impulsen. Aquest any, però, els veïns del barri de Torre Baró de Barcelona s'han unit i per fi els seus carrers també tindran il·luminació nadalenca.

  • 14:30

    Urtasun reivindica la protecció i difusió de les cultures i llengües de l'Estat

     

    L'altra cara catalana a la Moncloa és Ernest Urtasun, que ha rebut el traspàs de la cartera de Cultura de les mans del també català, Miquel Iceta. Serà una cartera això sí, sense l'àrea d'esports. En el seu primer discurs com a titular de Cultura, Urtasun ha destacat la importància de "cuidar, protegir i difondre les cultures, llengües i patrimonis" que integren Espanya.

  • 14:00

    La Generalitat aprova el Pla Nacional de prevenció de les violències masclistes de Catalunya
     

    El Govern ha aprovat en el Consell Executiu el primer Pla Nacional de prevenció de les violències masclistes de Catalunya. Presentat el dilluns per la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, compta amb 222 accions i un pressupost de 43 milions d'euros. L'Executiu català instal·larà 'punts liles' per tota Catalunya, crearà un 'botó lila' en el transport públic, estendrà el sistema de 'parades a demanda' en autobusos i crearà una xarxa de referents de prevenció de les violències digitals, entre altres accions.

  • 13:43

    Restablert "amb normalitat" el servei dels telèfons 112, 012 i 061 a Catalunya
     

     

    La Generalitat de Catalunya ha informat aquest dimarts que s'ha restablert "amb normalitat" el servei dels telèfons 112, 012 i 061 després de quedar afectats per una incidència. Durant la incidència, el telèfon d'emergències 112 ha demanat a la ciutadania que utilitzin el 112 i el 061 solament en "casos d'urgència".

  • 13:32

    L'Ajuntament de Piera denuncia l'exalcalde de Junts a la fiscalia anticorrupció per una presumpta malversació de fons

     

     

    L'Ajuntament de Piera (Anoia) ha presentat aquest dimarts davant de la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona una denúncia contra l'exalcalde de Junts, Josep Llopart, i també contra la secretària i la interventora municipals per un presumpte delicte de malversació de fons públics. Segons informa el consistori en un comunicat, l'anterior equip de govern va assumir unes factures relacionades amb la piscina municipal per un valor superior als 100.000 euros quan, segons ells, el contracte deia que les haurien d'haver assumit les dues empreses concessionàries. De fet, també presenten la querella contra elles. Els fets van passar entre el febrer de 2022 i el juliol de 2023.

  • 13:16

    El Govern decreta l'entrada en fase de preemergència a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona

     

    El Govern ha decretat l'entrada en fase de preemergència als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona. En total són uns 6 milions de persones. El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres.

  • 13:12

    La Mesa del Congrés valida la tramitació de la llei d'amnistia

     

    La Mesa del Congrés dels Diputats, màxim òrgan de la cambra baixa, ha donat llum verda a la tramitació de la proposició de Llei d'amnistia registrada pel PSOE, així com al seu pas per les Corts per la via d'urgència. Ho ha fet per cinc vots (PSOE i Sumar) a quatre (PP i Vox).  La Mesa ha adoptat la decisió després de rebre aquest dilluns un informe dels lletrats de la cambra, de 21 pàgines, que no veu "defectes formals que impossibilitin la tramitació" de la iniciativa. 

  • 12:56

    El consum de ciment es redueix un 8,3% a l'octubre i acumula set mesos consecutius de descensos

     

    En el desè mes de l'any es van comptabilitzar 183.013 tones, quan en el mateix mes de 2022 van ser 199.609. També van experimentar una rebaixa la producció, un 2,4% fins a les 282.598 tones, i les exportacions, un 42,5% fins a les 78.038 tones. El president de la patronal Ciment Català, Salvador Fernández Capo, atribueix aquesta disminució del consum "a la falta d'inversió en obra pública".

  • 12:48

    El servei dels telèfons 112, 012 i 061 s'està recuperant de manera parcial. 

     

    Des de protecció civil es demana trucar només en cas d'urgència. En cas que no es pugui, es recomana adreçar-se al CAP de referència o  entrar al xat de l’app 061 Salut Respon i deixar un telèfon de contacte. El Govern ha anunciat l'obertura d'un expedient per determinar què ha passat. 

  • 12:43

    Endesa protegeix part de 21 línies de les comarques gironines per evitar que les aus s'hi electrocutin

     

    En concret, es folren diferents trams del cablejat i se substitueixen els aïlladors de vidre que hi ha a les torres i els pals per uns altres fets a partir de fibra de vidre i silicona. "Aquests aïllants, més llargs dels que hi havia fins ara, redueixen el risc que un ocell pugui enrampar-se quan aixeca el vol", diu el responsable tècnic d'Endesa a Girona, Francisco Javier Céspedes. En total, s'adapten 72 torres metàl·liques o pals de formigó d'aquestes esteses, que creuen 22 pobles del Gironès, l'Empordà, la Selva i la Garrotxa.

  • 12:31

    El tràfic total de contenidors al Port de Barcelona cau un 10,5% fins a l'octubre respecte al mateix període de 2022

     

    El tràfic total de contenidors al Port de Barcelona va caure un 10,5% entre gener i octubre en relació amb el mateix període de l'any passat, fins als 53,3 milions de tones, mentre que el tràfic total de TEU va retrocedir un 9,9%, fins als 2,7 milions. El Port de Barcelona ha atribuït aquests descensos a la caiguda dels trànsits i a la desacceleració dels intercanvis comercials a tot el món. Tot i aquest escenari, els sòlids a granel, els automòbils nous i els passatgers presenten un bon comportament. Els sòlids a granel han sumat 4 milions de tones, un 9% més, gràcies als bons resultats dels cereals i farines, ciment i clínquer, sal comuna i fava de soja, mentre que el tràfic de vehicles ja ha superat tots els del 2022, amb 653.285 unitats.

  • 12:25

    Augmenta un 83% la recaptació de les arts en viu a Catalunya l'any 2022

     

    La recaptació va augmentar un 83,8% al sector de les arts en viu a Catalunya durant l'any 2022, l'assistència va pujar un 76% i l'oferta un 23,8%, en comparació amb l'any anterior. Segons les dades facilitades per l''Anuari SGAE 2023 de les arts escèniques, musicals i audiovisuals', es tracta d'una confirmació del procés de recuperació iniciat després de la crisi de la covid-19 tot i que, en termes generals, encara no s'ha cobert la bretxa generada per la pandèmia. La música popular és l'únic sector que supera les xifres prepandèmiques amb un 13,5% més d'ingressos respecte al 2019. 

  • 11:58

    Condemnat un home per abusar sexualment d'una nena de 8 anys a Camprodon

     

    L'Audiència de Girona condemna un octogenari per abusar sexualment d'una nena de 8 anys a Camprodon el 26 de setembre del 2021. L'acusat s'enfrontava inicialment a 3 anys de presó. Com que ha reconegut els fets, la fiscalia, l'acusació particular i la defensa han pactat 2 anys de presó, que no haurà de complir perquè no té antecedents penals. El processat ha admès que cap a tres quarts d'onze del matí va abordar la petita quan caminava pel carrer, la va agafar pel coll contra la paret, li va abaixar la mascareta i li va fer dos petons als llavis. L'ancià no es podrà apropar a menys de 500 metres de la menor durant 5 anys i haurà de pagar una indemnització de mil euros. La sentència, dictada de viva veu, és ferma.

  • 11:46

    El TSJC fixa el judici per l'1-O contra Jové, Salvadó i Garriga per al 10 d'abril

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fixa el judici pel referèndum de l’1 d’octubre contra el president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, el president del Port de Barcelona, el també republicà Lluís Salvadó, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per al 10 d’abril. Aquest serà el primer dia i s’han assenyalat diferents dates dels mesos d’abril i maig. Jové i Salvadó estan acusats dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació per l'organització de l'1-O, mentre que la consellera Garriga ho està del delicte de desobediència greu a l’autoritat.

  • 11:38

    El jutge de 'Tsunami' eleva exposició raonada al Suprem perquè investigui Puigdemont i Rovira per terrorisme

     

    El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha acordat elevar exposició raonada al Tribunal Suprem perquè investigui per un delicte de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic a l'expresident de la Generalitat i membre del Parlament Europeu Carles Puigdemont, a la dirigent d'ERC Marta Rovira i a altres deu persones. En la seva exposició raonada, el magistrat assenyala que per a l'esclariment dels fets és necessària la pràctica de diligències de recerca que no pot practicar per estar aforats Puigdemont i el diputat del Parlament de Catalunya Rubén Wagensberg.

  • 11:24

    Pulp, The National, FKA twigs, Lana del Rey, Vampire Weekend i SZA, caps de cartell del Primavera Sound

     

    The National, FKA twigs, Pulp, Vampire Weekend, Lana del Rey, Charli XCX, Justice, SZA, Mitski, PJ Harvey, Bikini Kill, Deftones, Troye Sivan i Beth Gibbons són els caps de cartell del Primavera Sound 2024. El festival ha fet públic a través d'un vídeo amb imatges de Catalunya els 150 artistes que protagonitzaran l'edició de l'any que ve, que tindrà lloc del 29 de maig al 2 de juny al recinte del Fòrum. Sota el lema 'This Is Love', el certamen torna al format d'un últim cap de setmana després que l'experiència a Madrid de l'any passat no funcionés.

  • 11:18

    Pablo Vilanova, nou director general de Mercabarna

     

    El consell d'administració de Mercabarna ha nomenat Pablo Vilanova nou director general de l'empresa, on fins ara ha ocupat el càrrec de director d'Estratègia, Innovació i Sostenibilitat. Durant la seva trajectòria, ha liderat diferents àrees de Mercabarna, on es va incorporar el 2007. En aquest últims anys, Vilanova ha promogut al polígon alimentari projectes com el de l’energia renovable fotovoltaica d’autoconsum compartit per les empreses del recinte , o la millora del sistema integral de gestió de residus, amb la implantació de contenidors digitals i la posada en marxa del Foodback, el centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna.

  • 11:10

    Els Mossos i la Guàrdia Urbana desmantellen una plantació interior de prop de 400 plantes de marihuana al districte de Sant Martí

     

    Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació Regional de Salut Pública de Barcelona conjuntament amb agents de la Unitat d’Investigació i dels Equips de Policia de Barri de la Guàrdia Urbana de Barcelona, van fer el dia 16 de novembre un dispositiu conjunt en un domicili del carrer Alfons el Magnànim de Barcelona. Es van fer dues entrades i escorcolls en domicilis. Els agents van detenir un home de 41 anys per un delicte contra la salut pública com a presumpte responsable del punt de venda de drogues i van intervenir prop de 100 embolcalls de cocaïna i heroïna preparats per a la seva distribució, una pistola, bàscules de precisió i estris de manipulació, dosificació i consum de substàncies estupefaents, a més de 500 euros en efectiu. En la segona entrada els agents van intervenir prop de 400 plantes de marihuana i es va inutilitzar la infraestructura elèctrica de la plantació.

  • 11:05

    Una incidència afecta el funcionament dels telèfons 112, 012 i 061


    La Generalitat de Catalunya ha alertat aquest dimarts que una incidència afecta el funcionament dels telèfons 112, 012 i 061. En un missatge en la xarxa social 'X' han assegurat que estan treballant per a resoldre-la i han demanat "disculpes per les molèsties". Per part seva, fonts del telèfon 112 han detallat que "hi ha problemes de connexió amb el telèfon 112 en un dels dos centres".

  • 11:00

    Presó per a un jove acusat de violar una noia de 21 anys en una partida de l'Horta de Lleida

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir dissabte a la matinada un jove de 24 anys que suposadament hauria violat i agredit unes hores abans una jove de 21 anys en un camí de la partida de Grenyana, a l'Horta de Lleida. La víctima hauria estat agredida en una furgoneta i el violador li va prendre el mòbil perquè no avisés els Mossos. 

  • 10:51

    Tres detinguts per l'intent d'assassinat d'Aleix Vidal-Quadras. 

     

     


    La Policia Nacional ha detingut tres persones per l'intent d'assassinat de l'expresident del PP de Catalunya i fundador de Vox Aleix Vidal-Quadras la passada setmana. Fonts policials han confirmat que una de les detencions s'han fet a Màlaga i els altres dos a la província de Granada.

    Les tres persones detingudes estarien relacionades amb el tret que l'expolític català va rebre el passat 9 de novembre a Madrid. Aquesta causa està en mans del jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge perquè s'investiga com a un intent d'assassinat de naturalesa terrorista. 

    Segons fonts de la investigació, la detenció a Fuengirola es va produir a les 12 de la nit. El detingut està relacionat amb la moto en la qual va fugir el que va disparar a Vidal-Quadras. Els detinguts a Granada són un sospitós i la seva parella. La dona en principi no té relació directa amb l'atemptat, però després del registre del domicili han decidit detenir-la també.

  • 10:25

    Detingut a Tarragona un "perillós fugitiu" buscat a França per assassinat
     

     

    La Policia Nacional ha detingut a Tarragona a un "perillós fugitiu" amb una Ordre Europea de Detenció i Lliurament emès per França per un delicte d'assassinat. Els fets van ocórrer al març, quan el detingut presumptament "va treure una pistola que portava oculta i va disparar a la víctima directament en el pit amb la intenció de matar-lo i causant-li la mort". A França es van realitzar algunes detencions presumptament relacionades amb el delicte i, fruit d'un operatiu policial, el 19 d'octubre es va detenir a aquest home a Tarragona.

  • 10:00

    Les vendes de la indústria baixen a Catalunya un 7% al setembre

     

     

    Són 1,3 punts més que la mitjana espanyola, que va ser del -5,7%, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Madrid (+4,7%), Navarra (+4,2%) i el País Basc (+4%) van ser les que van registrar els increments més grans en la xifra de negocis al setembre, mentre que al costat contrari se situen Galícia, Aragó i Cantàbria amb les caigudes més destacades. Des de començaments d'any, la xifra de negocis de la indústria ha crescut un 2,1% a Catalunya, 3,1 punts de diferència amb la mitjana espanyola (-1%).

  • 09:33

    Els 22 ministres prometen els seus càrrecs a la Zarzuela


    Els 22 ministres del govern de coalició de PSOE i Sumar han promès aquest dimarts els seus càrrecs davant Felip VI amb el compromís de respectar la Constitució i mantenir “la lleialtat al rei”. Davant un exemplar de la Constitució i sense símbols religiosos, els ministres, d'ells, nou que s'estrenen, han anat desfilant un a un pel Saló d'Audiències per a llegir la fórmula de la promesa davant el monarca i amb el president del Govern, Pedro Sánchez. El primer a acatar la carta magna ha estat Félix Bolaños en passar a ser el nou titular de Justícia, a més de Presidència i Relacions amb les Corts. Els dos únics catalans han estat Jordi Hereu, com a titular d'Indústria i Ernest Urtasun

  • 09:15

    Isabel Serra: "Yolanda Díaz no ha respectat l'acord"

     

     

     

    La portaveu de Podemos, Isabel Serra, considera que Yolanda Díaz no ha complert l'acord entre formacions per no incloure cap membre de la formació morada a dins de l'executiu de Pedro Sánchez: "Ha estat un error confiar que Díaz també compliria".

     

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Serra considera que aquest no serà un "nou govern de coalició, sinó el govern de Pedro Sánchez" i creu que "és un error polític" que sempre se'ls ha volgut excloure del govern. 

  • 9:07

    8 detingut en una operació policial contra un grup responsable d'introduir 5,7 tones d'haixix al Garraf.  

     

     

    La Guàrdia Civil posa en marxa un operatiu contra una organització criminal responsable d'introduir 5,7 tones d'haixix i cinc armes automàtiques a través de la costa del Garraf. A diversos municipis de Barcelona i Tarragona s'estan fent escorcolls.

    La principal intervenció és a Martorell, on participa també la Policia Local d'aquesta ciutat. Fins al moment, s'hi haurien fet una desena de detencions. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 21 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Els nous ministres del Govern de Sánchez prenen possessió del seu càrrec. 

     

     

    Els nous membres de l'Executiu de Pedro Sánchez prenen possessió a l'acte tindrà lloc a les 9.30 hores al Palau de la Zarzuela. Posteriorment tindrà lloc el traspàs de carteres.

     
  • 8:15

    Barcelona i Girona entraran avui en preemergència per sequera.

     

     

    El Govern declararà avui l'estat de preemergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. Afectarà l'àrea metropolitana de Barcelona i Girona. És un escenari previ al més extrem, el d'emergència, en què les restriccions d'aigua seran de 200 litres per persona i dia i al que és previst que s'arribi a finals de desembre. Segons el president del govern, Pere Aragonès, l'executiu està preparat per portar vaixells d'aigua si la sequera persisteix.

  • 8:10

    La llei d'amnistia arriba a la mesa del congrés amb l'aval dels lletrats.

     

     

     

    La mesa del congrés que avui ja té sobre la taula la llei d'amnistia amb el vistiplau dels lletrats per poder tramitar-la, i amb urgència. Els serveis jurídics del congrés consideren que no topa amb la Constitució i alerten que, en última instància, serà el tribunal constitucional qui ho decideixi. El Partit popular ha demanat la recusació del secretari general del congrés i Vox avança que es querellarà contra els lletrats de la Cambra per prevaricació. 

     

     

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 21 de novembre de 2023.

     

    Aquí pots veure les notícies destacades d'ahir.