Enlaces accesibilidad
Habitatge

Aturat el desnonament d'una veïna de 78 anys per un suposat impagament de 88 euros

  • La propiètaria ha acceptat posposar el llançament 15 dies per enllestir un nou contracte de lloguer més elevat
  • Segons el col·lectiu d'activistes del barri, l'arrendatària vol fer fora a la Blanca per treure'n rèdit amb lloguers de temporada

Per
Desenes de persones s'han congregat al Carrer dels Boters per evitar el desnonament
Desenes de persones s'han congregat al Carrer dels Boters per evitar el desnonament

Desenes d'activistes i veïns s'han concentrat aquest divendres per evitar el desnonament de la Blanca Espinosa, una dona de 78 anys del barri del Gòtic (Barcelona), que es trobava en espera de la comitiva judicial des de primera hora del matí.

La negociació, que ha durat diverses hores, ha acabat amb un intent fallit de llançament que s'ha acordat postposar fins l'11 de desembre, pròrroga que ha de servir per pactar un nou preu del lloguer i no fer fora a la veïna.

L'origen del conflicte

La Blanca té un contracte de renda antiga, però el suposat impagament d'un import de 88 euros per unes obres va facilitar que la propietat iniciés el tràmit perquè la dona deixi el pis on fa cinquanta-cinc anys que hi viu. La veïna nega tenir pendent aquest pagament i es troba manejant la situació amb el seu advocat.

Ajornat el llançament d'una dona de 78 anys al Gòtic per un suposat impagament de 88 euros

Fonts de Radio Nacional España han pogut saber que la propietària de l'habitatge, Susana Martínez Castejón, és també posseïdora d'altres sis immobles i tres locals i, a més a més, és arrendatària d'un altre pis en el mateix bloc del qual ha tractat de fer fora a la Blanca, que lloga per temporada.

Els activistes han pressionat a la propietària

Segons Resistim al Gòtic, un col·lectiu veïnal que es mobilitza contra l’especulació i l’assetjament immobiliari al barri, la propietària volia expulsar la Blanca per treure'n rèdit amb lloguers de temporada, ja que ella el preu que paga és reduït en comparació amb altres lloguers de pisos de la ciutat; al voltant d'uns 300 euros.

A més a més, la plataforma, que ha estat acompanyant l'afectada, ha llençat una sèrie de propostes a l'arrendatària, propietària del pis des del 2010, sense arribar a un punt comú. Se li ha oferit que la veïna li pagui un lloguer per cinc anys a un preu més elevat que l'actual però de renda antiga o un lloguer a preu de mercat, però pagat amb l'ajuda dels Serveis Socials.

Davant la pressió de la gentada i la més que probable aturada del desnonament, la propietat ha proposat a l'Ajuntament signar un contracte in situ per un lloguer de 1.200 euros, que s'ha negat a banda per no poder fer front a l'ajuda.

Finalment, la propietat ha cedit posposar el desnonament fins a l'11 de desembre, per així negociar un nou contracte i apujar el preu del lloguer en xifres que podrien rondar els 1.000 euros, i no a 1.200 en què es partia la negociació. La diferència entre els 300 euros que pagava la Blanca actualment i el preu que marcaria el nou contracte seria abonada per l'Ajuntament, en cas que finalment decidís fer-se càrrec del lloguer.

Ser desnonada per 88 euros és possible

Segons la resolució judicial, la propietària del pis no està obligada a suportar la situació personal de la Blanca, que no compleix amb el requisit de persona vulnerable. A més a més, des del 2010 tenia alternativa residencial i des del 2017 el seu cas ha estat seguit pels serveis socials.

Aquest ha estat el cinquè intent fallit de llançament des de 2020, que va quedar paralitzat per la covid-19 i des de llavors s’ha anat assenyalant i suspenent per diversos motius.