Enlaces accesibilidad
Sequera

La factura de l'aigua s'encarirà uns 5 euros de mitjana a Barcelona i la seva àrea metropolitana

  • La factura s'incrementarà entre un 11,5% i un 14% a Barcelona i 22 municipis de l'àrea metropolitana
  • La mesura entrarà en vigor a finals de febrer o principis del mes de març de l'any vinent

Per
La factura de l'aigua serà més cara a partir del 2024
La factura de l'aigua serà més cara a partir del 2024 | RTVE CATALUNYA

La factura de l'aigua de Barcelona i 22 municipis de l'àrea metropolitana s'encarirà uns 5 euros de mitjana a partir del mes de febrer o març del 2024. És la proposta de noves tarifes que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durà al Consell Metropolità d’aquest novembre. L’ens justifica la pujada per l’increment de tarifes que ha fet Aigües Ter-Llobregat en el subministrament, fruit dels efectes de la sequera.

El director del cicle de l'aigua i anàlisi de polítiques mediambientals de l'AMB també ha justificat aquesta proposta d'augment per la ''situació límit'' en què es troba la capital catalana i la seva àrea metropolitana.

D’altra banda, l’AMB ha avançat que dilluns convocarà els 36 ajuntaments de l’ens per avaluar si en alguns municipis cal reduir la pressió del subministrament, especialment en aquelles localitats que sobrepassen els 210 litres per habitant i dia que ara ha fixat l’ACA per la fase de preemergència de la sequera.

La factura de l'aigua serà uns 5 euros més cara a Barcelona i una vintena de ciutats de l'àrea metropolitana | Mar Garcia

A banda de la proposta d’actualització de tarifes d’Aigües de Barcelona, l’AMB ha presentat també la proposta d’Aigües del Prat, que subministra únicament els veïns i empreses del Prat de Llobregat. En aquest cas, Martín Gullón ha dit que l’increment de preus serà menor perquè el municipi disposa de molta més aigua freàtica. De mitjana, el rebut pujarà 3 euros cada dos mesos.

Pròximament, haurà de dur també al Consell Metropolità les propostes d’increment del rebut de la resta de companyies que operen dins l’àmbit de l’ens i que abasteixen Sant Cugat del Vallès, Ripollet, Cervelló, Corbera, Tiana, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei, Castellbisbal i Barberà.

Talls d'aigua

Els experts consideren que els talls d'aigua podrien ser una de les properes mesures a adoptar per part del Govern. El catedràtic d'hidrogeologia de la UPC Xavier Sánchez - Vila afirma que estem acostumats a mirar els nivells dels embassaments i que en aquests moments ''són una fracció pel que fa al subminsitrament''.

Sánchez - Vila també ha advertit al Cafè d'Idees que la situació actual de sequera és ''molt crítica'' i que cada vegada pot anar a pitjor.