Xavier Pellicer assenyala "clarobscurs" a la llei d'amnistia que poden "deixar en indefensió"
- El portaveu de la CUP al Parlament anuncia que proposaran la creació d'un observatori sobre l'aplicació de la llei d'amnistia
- Pellicer considera que la llei d'amnistia es refereix "amb el màxim detall" als casos que afecten representants polítics
El portaveu de la CUP al Parlament, Xavier Pellicer, considera que des de la CUP veuen "clarobscurs" de la llei d'amnistia que poden "deixar en indefensió moltes persones represaliades": "No seria clar que entressin o podrien deixar-ho a mercè de jutges". Pellicer assenyala que mentre hi ha activistes acusats per fins a 22 delictes diferents, la llei d'amnistia només en contempla tres: "No hi ha una aplicació clara, un buit en la consideració de terrorismes, que pot quedar en mans dels jutges".
En aquest sentit, considera que "el conflicte" amb l'Estat continua obert i noves competències o un nou model de finançament no aborden el conflicte de fons: "Altres elements embrossen, no són troncals".
En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Pellicer assegura que la CUP proposarà la creació d'un observatori sobre l'aplicació de la llei d'amnistia: "Amb un objectiu clar: que aquesta llei d'amnistia beneficiï el màxim de persones represaliades".
Pellicer: "La llei és més detallada en el que afecta els partits"
Pellicer afegeix que en el redactat de la llei d'amnistia hi han posat el màxim detall en els espais on es refereix a representants polítics mentre que hi ha molts forats per a les persones que han participat en mobilitzacions: "S'ha treballat més el que és més proper als partits". En aquest sentit té "dubtes seriosos" que els tribunals europeus es posicionin sobre sentències que han deixat de tenir vigor: "No li cal posicionar-se sobre el fons".
Pellicer: "ERC i Junts aposten pel que s'acordi amb l'Estat"
En referència a la taula de diàleg, Pellicer descarta que la CUP hi entri si no s'hi aborda el dret a l'autodeterminació: "Si és per avançar en referèndum, sempre hi serem". El portaveu de la CUP veu el 'no' d'ERC i Junts a la seva proposta de referèndum com una "conseqüència" de l'aposta pel diàleg amb l'Estat: "La conseqüència normal de veure que tot el possible és el que s'acordi amb l'Estat".
El diputat de la CUP afegeix amb ironia que l'acord amb el PSOE suposarà la creació de diverses taules de diàleg: "Potser necessitem un plànol de tots els espais de diàleg que s'estan obrint".
Negociació del pressupost 2024
Sobre els pressupostos del 2024, Pellicer explica que el govern se'ls ha adreçat per negociar-los i detalla els quatre punts "de mínims" que planteja la CUP: polítiques d'habitatge, abordar l'increment del cost de la vida, suport als serveis públics com ara la sanitat i fer front l'emergència climàtica: "N'hi ha prou de Hard Rock, Casinos o quarts cinturons. Són quatre elements bàsics, veurem que ens planteja el govern".
Pellicer diu que estan disposats a escoltar, però adverteix que "si volen fer el mateix", no podran entrar a negociar els comptes.
El portaveu de la CUP afirma que veu difícil compartir els pressupostos amb el PSC que diu "vol esborrar qualsevol rastre de què planteja la CUP". Pellicer concreta la renda bàsica o el retorn d'un gabinet jurídic d'interior: "Quan l'obsessió d'un partit és carregar-se les propostes, se'ns fa molt difícil. La pilota està a la teulada del govern, si vol posar la catifa vermella al PSC".