Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies més destacades del 22 de novembre de 2023 | La llei d'amnistia, a debat al Parlament Europeu

  • Pere Aragonès convoca dijous el Govern per començar a "implementar els acords d'investidura"
  • L'Hospital Clínic detecta un augment del 5,6% de les agressions sexuals
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge de la intervenció del portaveu d'ERC durant el debat sobre l'amnistia a Estrasburg
Imatge de la intervenció del portaveu d'ERC durant el debat sobre l'amnistia a Estrasburg

L'actualitat d'aquest dimecres està marcada pel debat al Parlament Europeu sobre la llei d'amnistia a proposta del PP i amb el suport de Ciutadans i VOX. Els populars asseguren que la llei amenaça l'estat de dret i la separació de poders. El Govern defensa que és una competència exclusivament nacional.

Al Parlament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la convocatòria d'una reunió extraordinària del Govern per "començar a prendre decisions" sobre les acords de la "nova etapa". El jutge del cas Tsunami demana informació a Suïssa per localitzar Marta Rovira. La Fiscalia ha recorregut la petició perquè el Suprem investigui Puigdemont.

200 municipis de Barcelona, la seva àrea metropolitana i Girona ja estan en fase de preemergència i començaran a aplicar les restriccions la setmana que ve.

L'Hospital Clínic fa balanç d’agressions sexuals ateses a urgències. El Museu Marítim de Barcelona inaugura ‘Sama-Bajau. Nòmades del mar’. Aquesta nit se celebra la cerimònia d'entrega dels premis ONDAS a Barcelona.

Notícies avui, a Catalunya: 22 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:31

    L'ICS i els sindicats arriben a un acord que preveu 320 milions d'euros extra anuals per millorar les condicions dels treballadors

     

    L’Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE han arribat a un acord per millorar les condicions laborals d’uns 55.000 professionals que treballen per a aquesta empresa pública, que gestiona la majoria de CAP i alguns hospitals de Catalunya. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat  l’acord, que preveu 320 milions d’euros  addicionals cada any. Entre les mesures, els metges tindran millores salarials des que s’incorporin a l’ICS i es crea un complement específic per a l’atenció primària i un complement per al metge sènior per quan deixi de fer guàrdies. El sou fix de les infermeres s’incrementa en 1.700 euros anuals. El sindicat CATAC no ha firmat l’acord.

  • 18:22

    DEBAT SOBRE L'AMNISTIA A L'EUROCAMBRA | ERC i Junts defensen que l'amnistia és positiva 

     

    L'eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha recordat que la justícia alemanya va descartar durant el pro´ces que hi hagués rebel·lió i sedició. El portaveu dels republicans, Jordi Solé, ha parlat d'una llei "tan necessària com justa", i "un pas endavant per tornar a la política el que no hauria d'haver sortit de la política". 

  • 18:19

    DEBAT SOBRE L'AMNISTIA A L'EUROCAMBRA |  PP, Vox i Ciutadans denuncien en l'Eurocambra els atacs a l'Estat de dret a Espanya


    Les tres formacions conservadores  han demanat a la Comissió Europea que prengui mesures per a assegurar el respecte de la legislació al país.  En un debat davant el ple del Parlament Europeu, el líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, ha parlat de "degradació, quan no abolició de l'Estat de dret a Espanya". En el mateix sentit s'han expressant la popular Dolors Montserrat, el portaveu de Cs, Adrián Vazquez i el diputat de Vox, Jordi Buxadé. 

  • 18:16

    DEBAT SOBRE L'AMNISTIA A L'EUROCAMBRA | El Govern recorda que l'amnistia es de competència exclusivament nacional

     

    La secretària d'Estat d'Afers exteriors i Globals, Ángeles Moreno, ha defensat  davant el ple del Parlament Europeu la constitucionalitat de la llei d'amnistia pactada pel PSOE amb Junts i ERC. També ha advertit de què es tracta d'una norma encara en curs de tramitació nacional i de competència "exclusivament" nacional.

  • 18:12

    Comença el judici d'un suposat vident africà acusat d'estafar una dona

     

    L'Audiència de Barcelona ha començat a jutjar a un suposat vident africà acusat d'estafar a una dona que va acudir a ell per una depressió severa i li va lliurar els seus estalvis. A canvi l'home la va sotmetre a pràctiques que incloïen abusos sexuals. L'acusat s'enfronta a fins a 15 anys de presó.

  • 17:44

    Restablerta la circulació ferroviària entre Maçanet i Girona després de retirar els arbres caiguts sobre la via pel vent

     

    La circulació ferroviària entre les estacions de Maçanet i Girona ha quedat restablerta cap a tres quarts de sis de la tarda després d'interrompre-la al migdia per la caiguda d'arbres sobre la via pel fort vent. Tècnics d'Adif han treballat en la resolució de la incidència, que ha afectat les línies R11 i RG1. S'havia establert un servei de transport alternatiu per carretera mentre han durat les tasques per restablir la circulació ferroviària.

  • 17:13

    Denuncien un caçador a Reus per disparar en direcció a l'autopista AP-7 i incomplir la distància de seguretat

     

    Els Mossos d'Esquadra van denunciar diumenge passat un caçador a Reus per disparar en direcció a l'autopista AP-7 i per vulnerar la distància de seguretat de caça. Els fets van tenir lloc al matí, cap al quilòmetre 252 de la via, on hi havia una patrulla de Mossos de trànsit que treballaven en un accident. Mentre feien el servei van sentir trets d'escopeta molt a prop i van localitzar alguns dels perdigons a pocs metres d'on eren. Tot seguit van veure un caçador que marxava ràpidament de la zona. La patrulla el va perseguir i el va localitzar poc després.

  • 16:55

    L'Informatiu 2 - 22/11/2023

     

    Primer Consell de Ministres del nou govern. Pedro Sánchez ha demanat als ministres actuar amb determinació i ha repetit que serà una legislatura d'alt voltatge polític. Més agressions sexuals i amb més violència física. A l'Hospital Clínic han atès dues violacions al dia en el que portem d'any. La factura de l'aigua s'encarirà 2,5 euros al mes a partir de l'any vinent a 23 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. Primera nevada a bona part del Pirineu. Les estacions d'esquí treballen per poder obrir aviat. El Barça afronta aquesta nit a Frankfurt el primer desplaçament de la Lliga de Campiones. S'entreguen els Premis Ondas. RTVE en rebrà 6, entre ells, els de millor presentador i presentadora de televisió.

    L'Informatiu 2 - 22/11/2023
    rtve L'Informatiu 2 - 22/11/2023
  • 16:45

    Nevada intensa a bona part del Pirineu que afavoreix les estacions d'esquí

     

    La nevada és intensa a bona part del Pirineu. Entre aquest dimarts i aquest dimecres s'hi han acumulat gruixos de neu importants. I les temperatures són baixes. Bones condicions per les estacions d'esquí a dues setmanes del Pont de Desembre.

  • 16:33

    RTVE es prepara per rebre aquest vespre 6 premis Ondas

     

    Aquest migdia ha tingut lloc la tradicional fotografia de família dels guanyadors dels Ondas. RTVE s'enduu 6 guardons, entre ells, els de millor presentador i presentadora de televisió. També, per primera vegada, un programa fet a Sant Cugat en rebrà un: el de millor contingut de proximitat pel 'Late Xou' de Marc Giró. Els premis s'entreguen aquest vespre en una gala al Liceu.

  • 16:01

    Els Bombers estabilitzen l’incendi de Sant Julià de Ramis i es reprèn la circulació de l’alta velocitat

     

    Els Bombers han donat per estabilitzat a les 14.17 hores l’incendi de Sant Julià de Ramis i s’ha reprès també la circulació dels trens d’alta velocitat entre Girona i Figueres, que havia quedat tallada a petició dels Bombers perquè poguessin treballar amb seguretat. 13 dotacions terrestres i un helicòpter continuen treballant en el foc, que ha afectat una superfície aproximada d’unes 1,5 hectàrees, segons els primers càlculs dels Agents Rurals.

  • 15:16

    Interrompuda la circulació ferroviària entre Maçanet i Girona per caiguda d’arbres sobre la via

     

    La circulació ferroviària entre les estacions de Maçanet i Girona ha quedat interrompuda avui al migdia per la caiguda d’arbres sobre la via. A la zona bufa fort vent. Tècnics d’Adif treballen en la resolució de la incidència, que afecta les línies R11 i RG1, han informat des de l’administrador de la infraestructura.

  • 15:00

    Renfe cancel·larà aproximadament uns 400 trens a Catalunya per la vaga contra el traspàs de Rodalies

     

    Els serveis mínims decretats pel Govern fixen una freqüència de pas del 66% en les hores puntes i del 33% la resta del servei els cinc dies de vaga: el 24 i 30 de novembre i l'1, 4 i 5 de desembre, coincidint amb l'inici del Pont de la Puríssima. Les aturades de 24 hores també seran secundades pels treballadors d'Adif, el gestor d'infraestructures. Els empleats reclamen aclarir quin serà el seu futur després de la creació de la societat participada per Generalitat i Estat, Rodalies de Catalunya que assumirà l'R1, R2sud i l'R3.

  • 14:22

    PARLAMENT | Pere Aragonès convoca una reunió extraordinària del Govern per abordar com començar a aplicar els acords d'investidura pactats amb el PSOE.  

    Pere Aragonés convoca el Govern per materialitzar els acords d'investidura
    rtve Pere Aragonés convoca el Govern per materialitzar els acords d'investidura
  • 14:18

    Més agressions sexuals i més violentes: l'Hospital Clínic detecta un augment del 5,6 %

     

    Augmenta el nombre d'agressions sexuals ateses a Barcelona, segons les dades de l'Hospital Clínic, que ha atès un 5 % més d'agressions sexuals respecte de l'any passat. S'han atès 587 casos dels quals 524 són dones i 64 homes. Gairebé el 37 % patien lesions físiques perquè les agressions alerten els metges, són cada cop més violentes. La dona més jove tenia 16 anys i la més gran, 81 anys, tot i que la majoria de les víctimes d'agressions sexuals són menors de 25 anys.

  • 14:08

    L'Eurocambra demana al Congrés informació sobre l'"abast" de la Llei d'amnistia
     

    La comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior del Parlament Europeu ha remès una sol·licitud al Congrés dels Diputats i al Ministeri de Justícia perquè li sigui remesa una còpia de la proposta de llei d'amnistia i informació sobre el seu "abast". La idea de contactar a les autoritats espanyoles per a demanar més informació sorgeix a iniciativa del Partit Popular Europeu i tira endavant amb el suport d'una majoria de grups, inclosos Liberals i Conservadors i Reformistes Europeus 
     

  • 14:06

    Barcelona atorgarà ajudes als joves per adquirir electrodomèstics i mobles i facilitar la seva emancipació

     

    La mesura s'emmarca en el Pla d'Adolescència i Joventut 2023-2030 que inclou 190 línies d'actuació, 73 de les quals noves, i disposa d'un pressupost de 85 milions d'euros. D'altres propostes destacades passen per fomentar la vocació científica entre les noies; impulsar un programa contra l'assetjament a les escoles o implantar polítiques concretes en matèria d'emergència climàtica. La iniciativa també dona continuïtat a accions engegades en l'anterior pla com ara reservar el 30% de les adjudicacions de lloguer assequible per aquest segment de la població o oferir una tarifa bonificada als centres esportius municipals.

  • 13:46

    Tallada l’alta velocitat entre Girona i Figueres per les tasques d’extinció del foc de Sant Julià de Ramis

     

     

    Els Bombers han demanat que s’aturés la circulació de trens momentàniament per treballar amb seguretat. A més, ja han retirat els mitjans aeris de l’incendi i queden una quinzena de dotacions terrestres, que estan a punt d’encerclar el foc amb línia d’aigua. El foc afecta una superfície aproximada d’unes 1,5 hectàrees, segons els càlculs provisionals dels Agents Rurals. El foc també obliga a tallar la carretera GI-7518 a Sarrià de Ter.

  • 13:44

    Amazon reforça la plantilla pel Black Friday i ja suma 1.800 treballadors al Far, però no entra a valorar la vaga

     

    Amazon ha reforçat la plantilla del centre logístic del Far d'Empordà per la campanya de Nadal i del Black Friday enmig de la vaga de treballadors prevista per dilluns i dimarts que ve. La companyia evita valorar-la, però el seu director, Jordi Bellana, diu que seguiran treballant "per complir els compromisos amb els clients" i que respecten "els drets dels treballadors". Les instal·lacions ja tenen uns 1.800 treballadors, entre els quals hi ha el reforç per a les dues campanyes. "A partir de gener i febrer ens estabilitzarem i veurem què necessitem la resta de l'any", afegeix Bellana. 

  • 13:40

    Aturat el desnonament al Gòtic d'una veïna de 78 anys per un suposat impagament de 88 euros

     

    Finalment, la Blanca Espinosa, que es trobava en espera de la comitiva judicial des de primera hora del matí, no ha hagut de deixar el seu pis on viu des de fa cinquanta-cinc anys. La veïna té un contracte de renda antiga, però el suposat impagament d'un import de 88 euros per unes obres va facilitar que la propietat iniciés el tràmit. Es tracta del cinquè llançament de l'ordre de desnonament des de 2010, el segon que es produeix a porta. Desenes d'activistes i veïns s'han concentrat a la zona per protestar-hi.

  • 13:07

    Accepta 4 anys de presó per abusar de les seves fillastres a Alcarràs

     

    L'Audiència de Lleida ha condemnat in voce aquest dimecres un home acusat d'abusar sexualment de les seves fillastres a Alcarràs (Segrià), uns fets que es remunten al 2013. La magistrada li ha imposat una pena de dos anys de presó per cadascun dels dos delictes continuats d'abús sexual dels quals se l'acusava, amb l'atenuant de dilacions indegudes. L'acusat ha acceptat la condemna després que la defensa hagi arribat a un acord de conformitat amb l'acusació particular i la fiscalia, que inicialment demanaven 10 anys de presó.

  • 13:05

    Els Bombers treballen en un incendi forestal a Sant Julià de Ramis que crema empès pel fort vent

     

    Els Bombers treballen des de quarts de dotze en un incendi forestal a Sant Julià de Ramis. El fort vent empeny l'incendi i dificulta les tasques d'extinció dels Bombers que han desplegat una quinzena de dotacions, entre les quals dos avions de vigilància i atac. Malgrat que ha començat en una zona de vegetació, ja hauria arribat a tocar la massa forestal. El vent que bufa a la zona ha fet que l'incendi saltés la carretera GI-7518 i ha generat focus secundaris. A causa del foc, la carretera ha quedat tallada a Sarrià de Ter. 

  • 12:32

    El cap de l'operació JABBA podria haver estafat centenars de persones

     

    El cap de l'operació coneguda amb el nom JABBA que va desmantellar un grup de delinqüents cibernètics a Tarragona fa dues setmanes podria haver estafat centenars de persones. Els mossos d'esquadra consideren que també podria haver-hi víctimes fora d'Espanya perquè el principal implicat va viure a Bèlgica. 

  • 12:29

    S'inaugura un any més el Saló Ocasió amb més de 2.500 vehicles d'exposició

     

    El Saló Ocasió fa des d'avui de Barcelona el concessionari més gran del país amb l'exposició de 2.500 vehicles. El saló arriba en un context d'acceleració del mercat de vehicles un cop superada la crisi de la maca de microxips.

  • 11:51

    El jutge del cas Tsunami demana a Suïssa que localitzi Marta Rovira

     

    El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel Garcia Castellón,  ha enviat una petició a les autoritats suïsses per tal que localitzin a la secretaria general d'Esquerra Marta Rovira. El magistrat també reclama dades d'un compte des de la qual s'hauria finançat a la plataforma a la qual es responsabilitza de les protestes després de la sentència del 'procés', com la que va bloquejar l'aeroport del Prat. A més, recorda que Marta Rovira es troba fugida de la justícia espanyola des de març de 2018 i que actualment residiria a Suïssa.

    El jutge del cas Tsunami demana a Suïssa que localitzi Marta Rovira
    rtve El jutge del cas Tsunami demana a Suïssa que localitzi Marta Rovira | Sergi Bassolas
  • 11:48

    La factura dels clients d'Aigües de Barcelona pujarà una mitjana de 5 euros a partir del març

     

    Els clients dels 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona veuran com s’incrementa la factura uns 5 euros de mitjana a partir del març. És la proposta de noves tarifes que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durà al Consell Metropolità d’aquest novembre. L’ens justifica la pujada per l’increment de tarifes que ha fet Aigües Ter-Llobregat en el subministrament, fruit dels efectes de la sequera. D’altra banda, l’AMB ha avançat que dilluns convocarà els 36 ajuntaments de l’ens per avaluar si en alguns municipis cal reduir la pressió del subministrament, especialment en aquelles localitats que sobrepassen els 210 litres per habitant i dia que ara ha fixat l’ACA per la fase de preemergència de la sequera.

  • 11:30

    Les altes temperatures de tardor provoquen floracions fora de temporada a Catalunya



    Segons les dades recollides per la xarxa FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'observatori RitmeNatura, el càlid clima de les últimes setmanes ha modificat els cicles naturals de moltes espècies. Això ha convertit aquesta tardor en una "segona primavera". Han tornat a brollar vinyes, s'ha retardat la caiguda de les fulles d'alguns arbres i han florit de nou plantes silvestres com l'esbarzer i arbres fruiters com l'ametller. 

  • 11:34

    Barcelona acollirà la fira líder d’impressió d’etiquetes i empaquetatge a partir del 2025

     

    Labelexpo Europe es traslladarà de Brussel·les a Barcelona després de 38 anys de celebrar-se a la capital belga. Segons ha anunciat Fira de Barcelona, el saló celebrarà la seva primera edició a Catalunya entre el 16 i el 19 de setembre del 2025, i ha optat per desembarcar aquí per assolir “un nivell superior”. En les seves últimes edicions, Labelexpo Europe ha comptat amb més de 600 empreses i 35.000 visitants de 140 països. El director general de Fira, Constantí Serrallonga, ha dit que l’aposta del saló per Barcelona “reforça” l’estratègia de la institució “d’acollir grans esdeveniments firals de primer nivell mundial” i “pot generar grans oportunitats econòmiques i tecnològiques”.

     

  • 11:13

    Pere Aragonès convoca una reunió extraordinària del Govern aquest dijous per "implementar" els acords d'investidura

     

    La trobada extraordinària del Govern començarà a les 15:30 hores, i el president compareixerà a continuació. Aragonès vol reunir els seus consellers i conselleres per "anar concretant en diversos àmbits" la nova etapa, coincidint amb l'inici de la nova legislatura espanyola, la llei d'amnistia -ja registrada al Congrés-, i la resta d'acords pactats amb el PSOE.

     

  • 11:10

    Els treballadors del Bicing suspenen la vaga després d'arribar a un acord econòmic amb l'empresa


    L'acord inclou una pujada de 4.000 euros per a tota la plantilla de 2024 a 2028, una equiparació salarial entre categories i un plus per als empleats que treballen al carrer, entre altres mesures. Fonts de l'empresa concessionària del servei, UTE Pedalem Barcelona, que el servei s'ha reprès aquest dimecres a partir de les 07.00 hores "de manera progressiva".

  • 10:59

    La llei d'amnistia centra la primera Sessió de Control del Parlament

     

    En el primer ple després de la investidura de Pedro Sánchez, el president del Govern, Pere Aragonès, ha defensat com "un pas endavant" la llei d'amnistia acordada amb el PSOE. Aquesta defensa li ha costat un dur enfrontament amb PP i VOX. El líder dels populars, Alejandro Fernández, ha qualificat de "repugnància i indecència" els efectes de la llei. Assegura que ERC i Junts poden robar “impunement”. També el portaveu de la CUP, Carles Riera, ha rebutjat l'oferta de participar en una taula de diàleg que "no serveixi per avançar cap a l'autodeterminació".

  • 10:40

    El Parlament demana "prendre decisions fermes" i un major compromís amb els drets dels nens
     


    La declaració, acordada en la Junta de Portaveus per PSC-Units, ERC, Junts, CUP, comuns, Cs i PP --tots els grups parlamentaris menys Vox-- i que s'ha llegit aquest dimecres en el ple, assenyala la necessitat de promoure una inversió més gran i més eficient en la infància i adolescència, i escoltar les preocupacions i necessitats dels nens.

  • 10:20

    El grup criminal desarticulat a l'Alt Empordà exportava marihuana a Europa i blanquejava els diners amb cases de luxe

     

    El grup criminal disposava d'una gestoria a través de la qual tramitaven l'adquisició de propietats de luxe i de locals per l'obertura de negocis aparentment legals. D'aquesta forma aconseguien blanquejar els diners que aconseguien del tràfic de drogues. En total es van fer quinze escorcolls i es van detenir catorze persones, a més de requisar 5.000 plantes de marihuana i catorze quilos de cabdells amb un valor de més d'un milió d'euros.

  • 10:00

    Els nivells de soroll a l'àrea del Triangle Lúdic es redueixen entre 1,5 i 4 decibels durant el mes d’octubre

     

    Els primers mesuraments han constatat una reducció significativa del soroll a l'àrea del Triangle Lúdic i la Llacuna del Poblenou aquest mes d'octubre. Així ho ha anunciat l'Ajuntament de Barcelona que ha indicat que els sonòmetres instal·lats a la zona han detectat una reducció dels nivells de soroll d'entre 1,5 i 4 decibels respecte a les dades del 2022. 

  • 9:30

    Salut obre un expedient al director per no declarar uns pagaments de l'ICO. 

     

     

    El Departament de Salut ha obert un expedient informatiu al director general de l'Institut Català d'Oncologia, el Dr. Ramon Salazar, pels pagaments rebuts l'any passat per col·laboracions amb com a mínim set farmacèutiques què no va declarar al Portal de la Transparència de la Generalitat, com està obligat, en ser considerat alt càrrec de l'Administració.

    L'import, què superaria els 14.000 euros, no es descarta que pugui ser superior perquè no tots els laboratoris publiquen anualment els pagaments què efectuen a metges, en concepte d'activitats formatives i conferències públiques derivades de la seva especialitat.

    En el cas del Dr. Salazar, els pagaments suposarien l'11 % del seu sou, fixat en 117.000 euros anuals, el més alt d'un càrrec de la Generalitat. Una xifra que supera el límit del 5% que el Comitè Assessor d'Ètica Pública de la Generalitat va establir el setembre de 2022 per a les retribucions extres fixes anuals que pot percebre un càrrec directiu de l'Administració Pública.

     
  • 9:05

    Xavier Pellicer assenyala "clarobscurs" a la llei d'amnistia que poden "deixar en indefensió". 

     

     

    El portaveu de la CUP al Parlament, Xavier Pellicer, considera que des de la CUP veuen "clarobscurs" de la llei d'amnistia que poden "deixar en indefensió moltes persones represaliades": "No seria clar que entressin o podrien deixar-ho a mercè de jutges" 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Pellicer assegura que la CUP proposarà la creació d'un observatori sobre l'aplicació de la llei d'amnistia: "Amb un objectiu clar: que aquesta llei d'amnistia beneficiï el màxim de persones represaliades". 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Primer Consell de Ministres amb el nou executiu. 

     

     

    Abans, el president Sánchez rebrà a les vicepresidentes i la resta de ministres i es faran la tradicional foto de família. Ahir els nous ministres van prometre el càrrec davant el Rei al Palau de la Zarzuela. Després, cadascú es va dirigir als respectius ministeris per fer el traspàs de carteres amb els ministres sortints

     
  • 8:15

    García Castellón demana al Suprem que investigui a Puigdemont i Rovira per terrorisme en el cas Tsunami.

     

     

    El jutge Manuel García Castellón envia al Tribunal Suprem l'acusació de terrorisme contra Carles Puigdemont, Marta Rovira i altres 10 persones per la causa de Tsunami Democràtic. El magistrat de l'Audiència Nacional al·lega que ho fa perquè tant Puigdemont com Ruben Wagensberg, dos dels acusats, són aforats i ell no pot investigar-los. Un moviment que Puigdemont s'esperava i ho qualifica de maniobra política. D'altra banda, la sala Penal ha obert un expedient al jutge per inadmetre una recusació en contra seu.

     
  • 8:10

    La Mesa del Congrés tramita la llei d'amnistia amb l'oposició del PP.

     

     

    La llei d'amnistia ha començat el seu recorregut al Congrés. La Mesa de la Cambra de la Cambra ha aprovat la seva tramitació amb el vot en contra del PP. Aquesta decisió arriba després de l'informe jurídic dels lletrats del Congrés en què no observaven una contradicció absoluta amb la Constitució que fes necessària vetar la tramitació. El següent tràmit serà la presa en consideració per part del Ple les pròximes setmanes. Serà en aquell moment on també s'ha d'aprovar si la proposició de llei orgànica d'amnistia es tramita per la via d'urgència.

  • 8:05

    La llei d'amnistia a debat al Parlament Europeu. 

     

     

    A proposta del PP i amb el suport de Ciutadans i VOX es debat sobre la llei d'amnistia. Els populars asseguren que la llei amenaça l'estat de dret i la separació de poders. L'eurodiputada del PP, Dolors Montserrat demana a la Comissió Europea que vigili de prop l'amnistia, mentre que Iratxe Garcia, dels socialistes europeus li respon que la nova norma neutralitza la via unilateral de l'independentisme. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 22 de novembre de 2023.

     

     

    Aquí pots veure les notícies destacades d'ahir.