Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 23 de novembre de 2023 | Pere Aragonès anuncia que Catalunya vol sortir del finançament autonòmic

  • Fiscalia demana una pena de presó de 9 anys per Dani Alves
  • Els Mossos alerten que les denúncies per violència masclista han augmentat un 10%
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'exconseller de Política Territorial, Pere Macias, és el nou comissiónat del Govern pel traspàs de Rodalies
L'exconseller de Política Territorial, Pere Macias, és el nou comissiónat del Govern pel traspàs de Rodalies

L'actualitat d'aquest dijous està marcada la reunió extraordinària del Govern per "prendre les primeres decisions" sobre la implementació dels acords de la investidura. Pere Aragonès ha anunciat que Catalunya vol sortir del finançament autonòmic. Economia elaborarà una proposta de finançament singular que suposarà sortir del règim comú de l'Estat. La Generalitat ha encarregat a l'exconseller Pere Macias la tasca de comissionat per dur a terme el traspàs de Rodalies.

Els Mossos d'Esquadra alerten que les denúncies per violència masclista han augmentat prop d'un 10% respecte a l'any passat. En el cas de la presumpta agressió sexual de Dani Alves a una jove a la discoteca Sutton de Barcelona, la Fiscalia ha demanat una pena de 9 anys de presó.

Acció de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona a la Plaça Sant Jaume amb motiu del Dia Mundial el 24-N

Barcelona dona el tret de sortida oficial al Nadal amb l'encesa de la il·luminació especial dels carrers de la ciutat.

El Liceu presenta el concert de bandes sonores de les pel·lícules de J.A. Bayona.

Resum avui, a Catalunya: 23 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:34

    Barcelona dona la benvinguda al Nadal amb la tradicional encesa de llums del Passeig de Gràcia

     

    Els carrers de Barcelona s'han il·luminat per donar la benvinguda a Nadal. En un acte multitudinari des del passeig de Gràcia al qual han assistit 15.000 persones -segons xifres del consistori-, l'Ajuntament de Barcelona ha celebrat la tradicional encesa de llums que dona el tret de sortida a les festes nadalenques. Cap a quarts de set de la tarda, els 104 quilòmetres de carrers i vies públiques de la capital catalana s'han il·luminat. De nou, aquest any els llums estaran encesos una hora menys al dia per reduir el consum i aquesta reducció, sumada a les instal·lacions LED, permetrà estalviar 42 hores d'energia, segons el govern municipal. La il·luminació nadalenca es mantindrà fins al proper 6 de gener.

     

  • 19:09

    Desconvocada la vaga dels treballadors de Renfe després d'arribar a un acord amb el Ministeri

     

    El Ministeri de Transports i els sindicats han arribat a un acord aquest dijous a la tarda per desconvocar la vaga que havia de començar aquest divendres contra el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Segons han confirmat fonts sindicals, la desconvocatòria s'estén a tots els dies, és a dir, aquest divendres, el 30 de novembre i 1, 4 i 5 de desembre. A Catalunya, fins a 4.000 treballadors estaven cridats a la protesta. La Generalitat havia establert uns serveis mínims del 66% en hores punta a Rodalies i un 33% durant la resta dels serveis i Renfe havia previst la supressió de fins a 400 trens. Aquest dijous els usuaris han denunciat que els treballadors ja estaven duent a terme una "vaga encoberta" ja que s'han registrat nombrosos retards.

  • 17:20

    El SEPC convoca una vaga feminista pel 14 de desembre

     

    El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) convoca una vaga feminista pel pròxim 14 de desembre, que inclou els alumnes d’instituts i universitats. Ho ha anunciat aquest dijous la portaveu del sindicat, Júlia Portet. El sindicat ha fet una crida a la vaga per condemnar “els nombrosos casos d’assetjament psicològic, físic, sexual i laboral per part de professors cap a alumnes", que perpetua, segons asseguren, “una violència que no és aïllada, sinó estructural”. El SEPC ha presentat la campanya ‘Construïm la Coeducació’, que té com a objectiu construir aules feministes que puguin “confrontar el patriarcat des de dins”, tal com ha expressat Portet.

  • 17:10

    Pere Aragonès proposa sortir del règim comú de finançament autonòmic

     

    El president de la Generalitat ha explicat que en un màxim de tres mesos "tindrem una proposta que compatirem amb agents socials i econòmics per aconseguir un règim fiscal singular per a Catalunya". La proposta que elaborarà el Departament d'Economia suposarà que el Govern recapti la totalitat dels impostos i acabar amb el dèficit fiscal. 

  • 17:05

    Pere Aragonès destaca la fidelitat i expertesa del nou comissionat pel traspàs de Rodalies

     

    El president de la Generalitat ha destacat la importància del traspàs de la gestió de Rodalies. En aquest sentit, s'ha creat un nou comissionat que s'encarregarà de portar-lo a terme. Al capdavant estarà l'exconseller de Política Territorial, Pere Màcias, del que Aragonès ha destacat la seva “expertesa”. 

  • 17:03

    Pere Aragonès encarrega al Govern els tres eixos per implementar els acords d'investidura

     

    El president de la Generalitat ha anunciat que el seu executiu es posa a treballar immediatament en tres eixos, com són el traspàs de Rodalies, l'elaboració d'una proposta singular de finançament per acabar amb el dèficit de Catalunya i fixar les bases per poder celebrar un referèndum aquesta mateixa legislatura. 

  • 16:09

    Només el 7% de les compres de Nadal són coses realment necessàries

     


    Els experts aconsellen fer una compra meditada, ja que elements com la il·luminació, els motius nadalencs i la música indueixen a les persones a estar en un estat emocional més predisposat a la compra impulsiva. Segons dades de l'Organització de Consumidors, el Nadal passat la mitjana de depesa per persona va ser de 700 euros.

  • 15:30

    La Fiscalia demana 9 anys de presó per a Dani Alves per presumpta agressió sexual a Barcelona

     

    La Fiscalia de Barcelona reclama una condemna de nou anys de presó per al futbolista Dani Alves per presumptament agredir sexualment una jove en una discoteca de la ciutat el 30 de desembre del 2022. En l'escrit d'acusació, el fiscal també reclama una indemnització de 150.000 euros per a la víctima.  La Fiscalia s'oposa a què el jugador estigui en llibertat provisional fins al judici, com va demanar la defensa. Considera que ha de continuar en presó provisional, on es troba per aquesta causa des del 20 de gener.
     

  • 14:46

    Barcelona multarà aquells que portin el gos deslligat fora de les zones d’ús compartit per a gossos

     


    El consistori ha definit 109 espais on els gossos podran passejar sense corretja, durant unes franges horàries específiques, i que estan repartits per tota la ciutat. A partir del 18 de desembre, fora d'aquestes, quedarà prohibit portar el gos sense lligar. La sanció serà de 100 euros i, en cas que sigui un gos perillós, de 300. 
     

  • 14:40

    Salut i sindicats arriben a un preacord de millores laborals als CAP i alguns hospitals.

    Salut i sindicats arriben a un preacord de millores laborals als CAP i alguns hospitals
    rtve Salut i sindicats arriben a un preacord de millores laborals als CAP i alguns hospitals
  • 14:16

    Les grans empreses de logística reforcen la plantilla de cara al Black Friday

     

     

    Falten menys de 24 hores pel Black Friday i els gegants logístics com Amazon treballen al 90% de la seva capacitat. A Catalunya més de 3.000 PIMES utilitzen aquesta plataforma per vendre els seus productes.

  • 13:35

    El preu de l'habitatge lliure s'encareix un 3,2% a Catalunya en el tercer trimestre



    Al conjunt de l'estat es va encarir un 4,2%.  Segons les dades del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, el preu mitjà de 1.812,4 euros/m² suposa l'import més elevat que registra l'habitatge lliure des de finals de 2010 a Espanya. Respecte al trimestre anterior, el preu de l'habitatge va moderar la seva pujada un 1,2% a Catalunya i un 1,1% en el conjunt d'Espanya, en un context marcat per la pujada dels tipus d'interès per a contenir la inflació i el conseqüent encariment del finançament.

  • 13:00

    Augmenten un 10 % les denúncies per violència de gènere.

     

     

    Des de principi d'any augmenten un 10 % denúncies i detencions per violència de gènere en l'àmbit de la parella. Des de principis de 2023 els Mossos d'Esquadra n'han registrat un 9,6 % més que en tot el 2022. Representen 14.137 procediments instruïts per la policia catalana.

     
  • 12:20

    Els jutges de primera instància de Barcelona se sumen a les crítiques pel "lawfare"



    La junta de jutges de primera instància de Barcelona ha secundat per àmplia majoria (31 dels 37 que han votat) sumar-se al comunicat de les associacions judicials contra les al·lusions al "lawfare" en el pacte d'investidura de PSOE i Junts, amb l'oposició de sis magistrats. Cinc d'ells han donat suport a un text alternatiu que considera que les crítiques per la inclusió de "lawfare" en el pacte entre PSOE i Junts suposa una ingerència en el poder legislatiu. La setmana passada també la junta de jutges d'instrucció de Barcelona i la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van acordar sumar-se al comunicat de les associacions judicials.

  • 11:55

    El Port de Tarragona és el segon millor port d'Espanya en trànsit de vehicles, segons Anfac
     

     

    Segons un estudi de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions la infraestructura té una valoració de 4,2 sobre 5, només per darrere del Port de Santander, amb una valoració de 4,4. Els aspectes millor valorats han estat la gestió, l'impuls de la millora de les infraestructures, la proactivitat de l'autoritat portuària o els accessos ferroviaris al port, entre altres.

  • 11:40

    Un home ferit en una cama per arma de foc a Badalona 

     

    Els Mossos d'Esquadra van rebre dimecres cap a les 22 hores l'avís que un home havia resultat ferit en una cama per arma de foc a Badalona. Fonts pròximes al cas han afegit que l'home ha estat operat en un centre hospitalari arran de la ferida que, com ha avançat 'el Caso' aquest dijous, va rebre als voltants d'una zona comercial prop de la ronda de Dalt.
     

  • 11:20

    Vilagrà sobre la llei d'amnistia: "Aragonès ja va expressar que treballaríem esmenes"


    La consellera de Presidència recorda que "ja hem vist la instrumentalització i l'intent de torpedinar-la per terra, mar i aire", ha destacat en resposta a una interpel·lació en el ple del diputat de la CUP Xavier Pellicer, sobre la llei. Segons Vilagrà, han treballat un redactat amb el màxim de supòsits possibles i continuen estudiant "fins a l'última coma" per a assegurar que no hi hagi ambigüitats i pugui incloure en tots els afectats.

  • 11:00

    ERC, Bildu i BNG registren la comissió d'investigació sobre Pegasus pactada amb el PSOE 
     

     

    La creació de la comissió va ser acceptada pel PSOE a canvi del suport dels independentistes. A més també es va acordar crear comissions d'investigació sobre els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils d'agost de 2017 i sobre l'espionatge a polítics catalans i la denominada 'operació Catalunya'. 

     

  • 10:45

    Tres detinguts per distribuir més de 140.000 arxius de pornografia infantil


    Haurien enviat més de 55.000 arxius pornogràfics de nenes d'entre 11 i 14 anys a través d'aplicacions P2P. La Policia Nacional ha detingut a Sabadell i Girona a tres homes, dos d'ells germans i a un tercer que treballava amb menors i que ha estat cautelarment inhabilitat per un jutjat, per presumptament distribuir més de 140.000 arxius multimèdia de pornografia infantil. S'han efectuat registres domiciliaris a Girona, on han estat intervinguts 53 elements electrònics que contenien milers d'arxius d'explotació sexual infantil. 

  • 10:20

    Els hotels catalans tanquen octubre amb 1,9 milions de turistes, un 7,03% més que el 2022

     

     

    Segons les dades de Conjuntura Turística Hotelera, la xifra suposa un 7,03% més que fa un any i un 6,7% més respecte al 2019. Els preus pugen un 12% respecte a fa un any i les pernoctacions arriben als 5,2 milions d'usuaris

  • 10:10

    Retards que poden superar els 45 minuts a l'R11 per una avaria a l'estació de Maçanet

     

    Els trens de l’R11 registren retards que poden superar els 45 minuts per una manca de tensió a la catenària a l'estació de Maçanet - Massanes, a la comarca de la Selva. El gestor d'infraestructures ha indicat que l'avaria s'ha produït cap a dos quarts de vuit d'aquest dijous. A causa d'aquesta incidència, els combois estan circulant per via única en aquest tram del traçat. Tècnics d'Adif s’han desplaçat fins el punt per resoldre la situació el més aviat possible.

  • 10:00

    El Govern fitxa Pere Macias com a nou comissionat per dur a terme el traspàs de Rodalies.

     

    L'exconseller de Política Territorial amb Ciu ja és l'actual coordinador del Pla de Rodalies 2020-2030, que preveu un conjunt d'actuacions a tota la xarxa per valor proper als 6.400 milions, inclosa la compra d'un centenar de nous trens. A partir d'ara haurà de negociar amb el ministeri de Transport per materialitzar l'acord signat entre Esquerra i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. Macias va ser el coordinador de les actuacions de Renfe i Adif, des del ministeri de Foment que dirigia el socialista José Luis Abalos el 2018. 

  • 9:10

    José Montilla: "Saben perfectament que no ho tornaran a fer".

     

     

    L'expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, considera "postureig" que l'independentisme digui: "Ho tornarem a fer" i assegura que "saben perfectament que no ho tornaran a fer, perquè no poden, perquè no tenen forces". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, creu que la legislatura serà difícil per al PSOE, però defensa que la llei d'amnistia facilitarà la convivència: "Cal pensar en el que podria passar si no es fes la llei".

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 23 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:10

    Cleries admet la figura d'un verificador. 

     

     

    En declaracions a Radiotelevisió Espanyola el senador de Junts, Josep Lluís Cleries, ha donat a conèixer que el seu partit i el PSOE ja han pactat un verificador. I que de fet ja ha intervingut a les negociacions.  

  • 8:05

    El president Aragonès convoca el Govern per valorar els pactes amb el PSOE. 

     

     

    Avaluar els pactes amb el PSOE i marcar perfil propi en la negociació. És l'objectiu del president Aragonès que ha convocat. Aquesta tarda un consell executiu extraordinari. Diu que s'obre una nova etapa en la qual s'ha de concretar com es desenvolupen els acords als quals s'ha arribat amb el govern de Pedro Sánchez. A l'espera de tancar agendes per una trobada amb el president del govern, Aragonès promet anar per feina des de la Generalitat. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 23 de novembre de 2023.

     

     

    Aquí pots veure les notícies destacades d'ahir.