Enlaces accesibilidad
25N

Augmenten un 10 % les denúncies per violència de gènere

  • 13 dones assassinades per les seves parelles i exparelles enguany
  • Augmenta el trencament de condemna en més del 17 % dels casos, un dels delictes amb més reincidència

Per
Augmenten les denúncies per violència de gènere
Augmenten les denúncies per violència de gènere

Des de principi d'any augmenten un 10 % denúncies i detencions per violència de gènere en l'àmbit de la parella. Des de principis de 2023 els Mossos d'Esquadra n'han registrat un 9,6 % més que en tot el 2022. Representen 14.137 procediments instruïts per la policia catalana.

Les denúncies s'interposen davant la policia catalana estan relacionades amb diferents tipus de delictes en l’àmbit de la violència de gènere.

Les denúncies i les detencions per violència de gènere pugen un 10%

Una gran part d'aquestes denúncies és per maltractaments a casa que representa un 36,8% del total de fets delictius denunciats (5.226 de 14.187). Li segueix el delicte d’amenaces que suposa un 22,8% del total.

En menor prevalença, les dones denuncien trencaments de condemna que correspon a un 14,3% del total i violència física/ psíquica habitual en un 8,3% del total dels fets delictius denunciats.

Més denúncies per trencament de condemna

Més de 9.000 dones viuen amb una mesura de protecció, així i tot, moltes alhora, han de conviure amb el trencament de condemna del seu agressor. De fet, una de les dades que més preocupa és l'augment del trencament de condemna, és a dir, l'incompliment d'algunes mesures judicials de protecció que fa referència a les mesures com ordre de no apropament, ordre de no comunicació per qualsevol mitjà o prohibició de residència en un determinat municipi... El trencament de condemna, amb una pujada del 17,6%, dibuixen una línia ascendent. Si bé, la majoria dels trencaments de condemna es produeixen sense la comissió de cap altre fet delictiu.

"Es fa servir com un element de coacció amb la intenció de causar dany psicològic", assenyala la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé

En el procés de recuperació de la dona i es converteix en violència psicològica.

Augmenten en un 71 % les víctimes en l'últim any

En qualsevol cas, denunciar, diuen, és el factor de protecció clau tot i que mesures com les 80 polseres telemàtiques que porten els condemnats ajuden a evitar casos de violència greus.

12 dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles

Es tracta d'una xacra que posa fi a la vida de moltes dones cada any. A Catalunya, el registre de dones mortes per violència de gènere comença el 2013. Des d'aleshores se n'han comptabilitzat 124.

En 9 dels 14 feminicidis d'aquest any l'entorn tenia coneixement que hi havia situacions de conflicte en la relació. Un entorn que té un paper important. Tant en detectar conductes agressives com en empoderar la dona en demanar ajuda.

Els mossos detecten que entre els joves algunes conductes no s'identifiquen com a violència masclista. 131 dels detinguts o investigats tenen entre 14 i 17 anys.