Enlaces accesibilidad
Medicina

Enriqueta Felip, oncòloga: "El tabac provoca el 85% dels casos de càncer de pulmó"

  • Cada any es diagnostiquen 290.000 persones de càncer a Espanya
  • Al voltant del 30% dels malalts de càncer de pulmó són dones, una xifra que ha augmentat en els darrers anys

Per

Noms Propis - Enriqueta Felip, oncòloga

Prevenció i evitar el tabaquisme. Això és el que proposa l'oncòloga de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Enriqueta Felip, per millorar les xifres de diagnòstics de càncer. En una entrevista al programa 'Noms Propis' de La 2, ha alertat que a Espanya, cada any es diagnostiquen 290.000 persones de càncer. D'aquests, aproximadament 30.000 són nous casos de càncer de pulmó, una xifra que la doctora considera: “molt alta”.

El 20% de les morts per càncer són a causa del tabac

El 20% de les morts per càncer són a causa del tabac

Tumors toràcics

Enriqueta Felip és actualment la investigadora principal del grup de tumors toràcics de l'hospital barceloní, i per això és molt conscient dels riscos que comporta el tabaquisme. "El 85 % dels casos de càncer de pulmó els provoca el tabac", assegura. Respecte al 15% restant diu no saber per què es produeixen. Però continua alertant: "El 20% de les morts per càncer són a causa del tabac".

En els últims anys, la supervivència per càncer a Espanya ha augmentat. La doctora assenyala que molts hospitals ja participen en un projecte anomenat ‘Cassandra’ per incrementar el cribratge en persones fumadores i poder diagnosticar la malaltia abans.

El 20% de les morts per càncer són a causa del tabac

Respecte a les estadístiques, l'oncòloga confessa que aquestes han canviat. Fa uns anys eres els homes qui lideraven el rànquing dels més fumadors, però ara, ha pujat també l'índex de dones fumadores. “Fa 20 anys tenia molt poques dones diagnosticades de càncer de pulmó. En aquests moments representen al voltant del 30% dels malalts", apunta la metgessa.

Enriqueta Felip, oncòloga de l'Hospital Vall Hebron de Barcelona

Enriqueta Felip, oncòloga de l'Hospital Vall Hebron de Barcelona

Empatia, paper del pacient i prevenció

Nascuda a Barcelona l’any 1963 i expresidenta de la 'Sociedad Española de Oncologia Medica', descriu la seva professió com dura, però: "molt interessant" i destaca l'empatia com un valor fonamental en aquesta professió: “Escoltem als pacients, els entenem i els contestem”. Des de la seva opinió, el pacient ha d'estar informat en tot moment de què té, quin és el seu tractament i quines són les seves possibilitats. "El paper del pacient cada cop és més actiu", diu.

Va escollir estudiar oncologia per poder acostar-se al malalt i a la vegada tenir l'oportunitat d'investigar. Pels metges, la prevenció és de vital importància. "S’ha de parlar d’hàbits saludables, de l’exposició al sol, del sobrepès...", assenyala. I és que parlar-hi i prevenir és una de les millors eines de la lluita contra el càncer.