Enlaces accesibilidad
Manifestació 25N

Milers de persones s'apleguen per dir NO a la violència masclista

  • La marxa reuneix unes 6.000 persones al centre de Barcelona
  • Enguany, a Catalunya han mort assassinades 14 dones per violència masclista

Per
Una de les pancartes de la manifestació contra la violència masclista el 25N
Una de les pancartes de la manifestació contra la violència masclista el 25N

La Manifestació del 25 de novembre contra la violència masclista ha reunit milers de persones a Barcelona per commemorar el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. La marxa convocada per Novembre Feminista ha començat a l'encreuament de passeig de Gràcia amb Diagonal i ha acabat a la plaça Universitat, s'han llegit els manifestos. Sota el lema “S’ha acabat, ens volem juntes, diverses, vives, lliures i rebels”, l'entitat fa una crida a denunciar les violències masclistes i reivindicar la força de les dones, les lesbianes i les trans.

Segons la Guàrdia Urbana, han estat 6.000 persones les que s'han aplegat al centre de la ciutat per defensar els drets de les dones. La manifestació, que s'ha desenvolupat en un ambient festiu, l'ha encapçalada una pancarta amb el lema 'Prou violències masclistes. S'ha acabat'. Durant la marxa, s'han sentit consignes com 'Crido pels milers que han callat' i 'Si ens toquen a una ens toquen a totes'. El missatge principal d'enguany fa seu el 'S'ha Acabat' proclamat per les jugadores de la selecció femenina de futbol després del petó no consentit de Luis Rubiales, expresident de la Federació Espanyola de Futbol, a la futbolista Jennifer Hermoso.

Les convocants havien fet una crida a lluir mocadors palestins en solidaritat amb les dones de Gaza i Cisjordània, a manera de condemna explicita al "genocidi" a Palestina. "La violència contra les dones és una pandèmia global que travessa totes les fronteres i cultures. En el context de conflictes armats, les dones palestines són doblement victimitzades, patint violència sexual i de gènere, i una exposició major en la pobresa i la vulnerabilitat", assenyala el manifest.

Acte institucional del 25-N

El Govern, la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona s'han reunit per celebrar l'acte institucional del 25N i han fet una crida a lluitar contra les violències masclistes: "Cal trencar els silencis. Tots som observadors i podem intervenir", assenyala el manifest conjunt de les tres institucions llegit per la periodista Danae Boronat a la plaça de Sant Jaume.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, recorda els noms de les 14 dones víctimes de violència masclista aquest 2023 i reclama als homes que facin "un pas endavant". "La societat ha de ser valenta, però especialment els homes, per trencar amb el masclisme. Assenyaleu les actituds intolerables d'amics, familiars i companys de feina", ha interpel·lat Verge.

La lluita contra la violència masclista ens implica a tots

La consellera ha posat sobre la taula el pla nacional de prevenció de les violències masclistes "amb 43 milions d'euros i més de 200 accions". "A banda, aquest 2023 s'han atès més de 12.300 dones i unes 12.000 trucades relacionades amb situacions de violència masclista", ha afegit Verge.