El camí de la retirada: com 100.000 persones van fugir de la Guerra Civil
- El camí de la retirada republicana va servir perquè milers de persones poguessin fugir cap a França un cop finalitzada la Guerra Civil
- Corbera d'Ebre: la memòria de la batalla més sanguinària de la Guerra Civil
La Vall de Camprodon és coneguda pels seus paisatges, la seva tranquil·litat i la seva gastronomia. Ara bé, el que moltes persones desconeixen és que els seus camins van servir perquè moltes persones salvessin la vida un cop acabada la Guerra Civil. A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril coneix què va ser el camí de la retirada republicana i què continua quedant encara d’aquella època.
El camí de la retirada republicana: un conducte cap a la pau
La Guerra Civil Espanyola és un dels capítols més dolorosos de la història del nostre país. A la Vall de Camprodon tenen molt present aquesta etapa de la mà del camí de la retirada republicana, un itinerari que va servir perquè milers de persones salvessin la vida durant el conflicte i, sobretot, quan va acabar la contesa.
“Pels Pirineus van travessar unes 500.000 persones cap a França“
En Lluís, veí de Camprodon, comenta que “aproximadament pels Pirineus van travessar unes 500.000 persones cap a França, de les quals 100.000 ho van fer per la Vall de Camprodon”. Va ser una travessa molt dura, en ple hivern, un 14 de febrer de 1939 on la neu no va posar les coses gens fàcils.
Des d’aleshores s’han anat trobant restes del que totes aquelles persones portaven: des de les llaunes de menjar que els van ajudar a subsistir fins a coberts o armes com fusells o revòlvers.
El Ripollès, terra de pas
El Ripollès en general, i la Vall de Camprodon en particular, tenen unes característiques que les fan diferents: sempre han estat terra de pas. Aquesta és l’afirmació que fa el gastrònom Pep Palau, qui explica que la gran quantitat de camins que hi ha a les seves muntanyes van ajudar al fet que moltes persones fugissin de les “grapes del franquisme”. A banda de servir per “fugir de l’horror”, també van ser terreny d’actuació dels maquis, els resistents dels franquistes, i una via de comunicació amb França per fer contraban amb productes que a Espanya escassejaven.