Enlaces accesibilidad
Diplomàcia

Israel renuncia a participar a la cimera de la Unió pel Mediterrani

  • Considera que s'ha canviat l'agenda de la trobada de forma "unilateral" per centrar-la en la guerra a Gaza
  • El govern israelià està molest amb les declaracions de Pedro Sánchez durant el seu viatge al Pròxim Orient

Per
Foto de família del fòrum regional de la Unió pel Mediterrani celebrat l'any 2021 | ACN
Foto de família del fòrum regional de la Unió pel Mediterrani celebrat l'any 2021 | ACN

Israel ha confirmat que no participarà a la reunió de la Unió pel Mediterrani (UpM) que se celebra aquest dilluns a Barcelona. Fonts diplomàtiques israelianes atribueixen la renúncia a la decisió "unilateral" de l’organització de canviar l’agenda i centrar-la en el conflicte al Pròxim Orient. Està previst que la trobada reuneixi una quarantena de països del Mediterrani, i des de Tel-Aviv consideren que té "el risc" de convertir-se en un fòrum internacional per "atacar" Israel.

La decisió del govern de Benjamin Netanyahu arriba en plena crisi diplomàtica amb Espanya després de la visita de fa uns dies del president del Govern, Pedro Sánchez, a Israel i als territoris palestins. A l'executiu israelià no li va agradar gens que Sánchez es mostrés obertament partidari de reconèixer l'Estat palestí, encara que la Unió Europea no adopti una decisió d'aquestes característiques de forma unànime. Tampoc va sentar bé que condemnés de forma explícita una "matança indiscriminada de civils" a la Franja de Gaza.

De fet, per aquestes paraules el Ministeri d'Afers Estrangers israelià va convocar immediatament l'ambaixador espanyol perquè donés explicacions ja que considera que d'aquesta manera Espanya està donant suport al terrorisme. Per la seva banda, el govern espanyol, a través del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, va qualificar "d'inacceptables" les acusacions de Tel-Aviv.

Revés diplomàtic per Sánchez

Va ser el propi Pedro Sánchez qui en el marc del viatge al Pròxim Orient va proposar abordar a Barcelona el conflicte entre israelians i palestins i la situació creada arran de l'atac de Hamàs el 7 d'octubre i la posterior ofensiva hebrea a Gaza. Fonts israelianes expliquen que aquestes iniciatives, com també la decisió de canviar l'agenda de la cimera, "s'han prens sense consultar-los", i consideren que aquesta manera d'actuar "perjudica" l’objectiu inicial que es perseguia amb la creació de la Unió pel Mediterrani, que no és cap altre que "fomentar la cooperació". També avisen que no estan disposats a suportar que la trobada a Barcelona esdevingui "un altre fòrum internacional en el qual els estats àrabs ataquen Israel”.

A la cimera hi estan convocades delegacions dels 43 estats que formen part de la Unió pel Mediterrani. En un principi, el punt central de la trobada era "abordar els esforços" de l'organització i la seva reforma, però el conflicte entre Hamàs i Israel ha canviat l'agenda, de manera que la situació al Pròxim Orient serà un dels temes principals que s'hi tractaran.

El fòrum el copresideix l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, i el viceprimer ministre i ministre d'Exteriors de Jordània, Ayman Safadi. També hi han confirmat la seva presència el secretari general de la UpM, Nasser Kamel, i el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que exerceix d'amfitrió. En representació del comitè ministerial Àrab-Islàmic hi haurà el ministre d'Exteriors de l'Aràbia Saudita, el príncep Faisal bin Farhan.

La reunió començarà al matí amb una foto de família i està previst que duri unes quatre hores. En acabar, Albares, Safadi, Borrell i Kamel oferiran una roda de premsa.