Enlaces accesibilidad
Nadal

La sequera posa en perill la producció futura d'avets

  • Es preveu un augment de preus en el sector a causa de la sequera i les conseqüències seran notables d'aquí a cinc anys
  • El 90% del cultiu d'avets es fa a la zona de la Selva i Osona

Per
Els cultivadors d'arbres de Nadal de Can Jover Cultius | ACN
Els cultivadors d'arbres de Nadal de Can Jover Cultius | ACN

L'època de Nadal ja ha arribat i amb ella tots els preparatius. Els avets són un element essencial per a totes les cases en aquesta temporada. Els cultivadors d'avets de Nadal del Montseny-Guilleries estan preocupats per l'impacte de la sequera en els exemplars joves, els plantats fa un i dos anys. Les conseqüències de la falta d'aigua seran notables d'aquí a cinc anys, que és el període de temps que aquests arbres triguen a créixer suficient per poder posar-los en venda.

Molts visitants a la Fira de l'Avet d'Espinelves

Les vendes s'estanquen

Després d'anys de creixement, l'any passat van augmentar un 12% i l'anterior un 20%, enguany es mantenen. "Amb l'entrada de l'avet de plàstic al mercat l'any 2008 ens van baixar molt les vendes, però ara portem anys de recuperació perquè la gent ha entès que el natural és molt més sostenible; al final no deixa de ser fusta que surt i torna a la natura, els cultivem per això", assegura Albert Gallifa, gerent de Can Jover Cultius en declaracions a l'ACN.

De cara al futur, el sector preveu un augment dels preus derivat de la falta d'exemplars. "D'aquí a cinc anys suposem que hi haurà menys arbres per vendre perquè patirem les conseqüències de la sequera", explica Gallifa, que diu que la falta de pluges ha mort molts exemplars joves, que no ho han resistit, i això "ha trencat la roda de cultiu". "Segurament no podrem fer front a la demanda i això farà que s'apugin els preus".

El 90% de la producció a l'Estat

A Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau s'hi concentren el 95% dels productors de l'associació Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC). Gallifa, explica que en aquesta zona es cultiven "pràcticament el 90% dels arbres de Nadal de l'Estat", ja que té unes condicions ideals: "Estem a mil metres d'altura sobre el nivell del mar i això ens permet cultivar aquesta espècie típicament atlàntica en un clima mediterrani amb moltes més hores de sol". Aquestes condicions proporcionen una tonalitat de verd especial, "que fa que molts països del nord d'Europa busquin aquests arbres". La meitat de la producció a la zona de Montseny-Guilleries s'exporta a l'estranger i l'altra meitat es queda a l'Estat.