Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Mascort descarta convocar una cimera de l'aigua "per tornar a fer un espectacle"

  • El conseller d'Acció Climàtica valora molt positivament la reunió amb la vicepresidenta Teresa Ribera
  • Mascort: "Si no caigués una gota en sis mesos, tindríem molts problemes"

Per
Cafè d'idees - Mascort descarta una cimera de l'aigua "per tornar a fer un espectacle"

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, descarta tornar a convocar una cimera de l'aigua per tractar la sequera si és "per tornar a fer un espectacle" com l'anterior. El conseller considera que" sí que va servir", però que es va encallar pel desacord del PSC en el règim sancionador i al final es va aprovar al Parlament amb el 99% de les propostes que ja s'havien pactat prèviament.

Per contra, Mascort ha valorat molt positivament la reunió amb la vicepresidenta del govern i ministra de Medi Ambient, Teresa Ribera de divendres: "Les reunions amb la vicepresidenta sempre van molt bé. Te les idees clares i sap on vol anar".

"En les pròximes setmanes veurem el fruit dels acords", assenyala el conseller.

Mascort explica que hi ha molts projectes que tenen a mitges i posa d'exemple l'amplicó de la dessaladora de la Tordera, pendent des de l'11 de maig o la reutilització de l'aigua del Besòs: "Hi ha coses que els polítics voldríem molt de pressa, però no poden anar-hi".

Amb relació a la potabilització d'aigua regenerada, Mascort en defensa la seva seguretat: "És possible recuperar-la, potabilitzar-la, fer-li més tractaments i que sigui bona i tornar-la a la xarxa".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Mascort espera que en les pròximes setmanes estigui enllestit l'informe sobre el Hard Rock. Mascort afegeix que els projectes de desenvolupament urbanístic "com qualsevol projecte d'indústria a un polígon" han de complir tots els vectors: acústics, ambientals, de sostenibilitat o de l'aigua,"Si compleixen, l'informe serà favorable, si no, serà desfavorable".

Es preparen per portar aigua amb vaixells

El conseller d'Acció Climàtica diu que si no plou a la primavera, hauran de portar aigua amb vaixells i que ja estan contactant amb navilieres que puguin transportar l'aigua: "Vaixells no n'hi ha tants. El més fàcil si ens quedem sense aigua seria portar-la amb vaixells des de Tarragona".

Mascort afirma que estan preparats per subministrar aigua amb vaixells "des de Palma, Marsella o Múrcia si cal".

Mascort descarta els transvasaments entre conques per combatre la sequera i recorda que no ho permet ni la directiva europea ni la llei espanyola ho permeten: "Què passarà en els propers 30 anys? No li sé dir".

"Si no caigués una gota en sis mesos, tindríem molts problemes. Mai havíem estat tan baixos."

Més mesures dels ajuntaments

Mascort diu que "hi ha molt poca aigua" i fa una crida a fer un esforç per no entrar en emergència "fins més endavant": "Tota l'aigua que allarguem, seran més setmanes que aconseguim allargar l'emergència, fins més endavant". En aquesta línia demana que els ajuntaments prenguin mesures contra la sequera i posa d'exemple tancar les dutxes de les instal·lacions esportives, que recorda, ja es va fer durant la pandèmia.

Mascort avala fer neu artificial, tot i que "la imatge és molt dolenta"

El conseller d'Acció Climàtica avala que les estacions d'esquí facin neu artificial aquest hivern "tot i que la imatge de les pistes d'esquí fent neu és molt dolenta".

Mascort explica que la majoria de les estacions d'esquí pertanyen a la Conca Hidrogràfica de l'Ebre i que les del Ripollès, com ara Vallter, no estan ni en preemergència: "Clubs com el Barça ja apliquen mesures per gastar menys aigua, el mateix diem per l'esquí, que utilitzin el mínim d'aigua possible".