Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies destacades del 27 de novembre de 2023 | Clam de la cimera de la Unió pel Mediterrani per allargar l'alto al foc a Gaza

  • El jutge de Tsunami demana dades a l'OTAN sobre les incidències del bloqueig del Prat
  • La Generalitat obre la primera delegació exterior a Asia
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Fotografia de familia de la cimera de la Unió pel Mediterrani a l'Hospital de Sant Pau
27 delegacions assisteixen a la cimera de la Unió pel Mediterrani

L'actualitat d'aquest dilluns està marcada per la celebració a Barcelona de la reunió de la Unió pel Mediterrani enmig de la polèmica per les paraules de Sánchez sobre el conflicte entre Israel i Palestina.

El PP Europeu celebra les jornades "Camí a la recuperació", amb intervencions del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, del líder del PPE, Manfred Weber, i dirigents populars en diferents països, ciutats o l'Eurocambra.

En clau judicial, el jutge de Tsunami fa nous pasos en dirigits a relacionar la mort d'un ciutadà francès al Prat amb el bloqueig de l'aeroport l'octubre de 2019. De la seva banda, el Tribunal Suprem ha confirmat les penes als terroristes principals dels atemptats del 17A.

Es presenta el pessebre de la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Notícies destacades a Catalunya, 27 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 16:05

    Barcelona acull la gala dels Premis Guia Michelin 2024

     

     

    La capital catalana es manté com la ciutat amb més estrelles de tota Espanya, amb un total de 35 reconeixements, repartits en 24 establiments. Enguany se celebra a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, un espai que, a partir de les 18.30 hores, arreplegarà els xefs dels restaurants més emblemàtics d'Espanya.

  • 19:54

    Resolta la incidència que afectava l'app de la T-Mobilitat el dia abans de la venda de la targeta de cartró recarregable

     

     

    La incidència que afectava els canals digitals de la T-Mobilitat des de primera hora d'aquest dilluns s'ha resolt en pràcticament tots els vessants, segons ha informat l'ATM. A hores d'ara, els principals punts d'atenció de la xarxa, les webs i apps de TMB i d'FGC funcionen amb normalitat, processen altes i permeten compres de targetes T-mobilitat i recàrregues de títols. El web de la T-Mobilitat, però, continuava funcionant de manera irregular a primera hora de la tarda. L'app T-mobilitat també funciona amb normalitat per a aquelles persones que tenen la sessió iniciada. L'ATM puntualitza que la validació amb T-mobilitat no ha patit cap entrebanc, així com tampoc la recàrrega a través de les màquines de la xarxa.

  • 19:48

    Telefónica negocia amb els sindicats un acomiadament col·lectiu que afecta tres filials de la tecnològica

     

     

    Concretament, són Telefónica España, Telefónica Móviles i Telefónica Soluciones de Informática y Comunicación. El sindicat UGT, majoritari a l'empresa, ha afirmat que ara com hi ha tres taules de negociació obertes, però que no ha transcendit el nombre de treballadors afectats. Actualment, la firma de telecomunicacions té una plantilla de 16.000 persones, segons el sindicat. La direcció ha comunicat la intenció de tirar endavant la reducció de plantilla durant les reunions amb els representants dels treballadors per negociar el III Conveni d'Empreses Vinculades.

  • 18:02

    Un informe veu “dèficit” de pneumòlegs a Catalunya i falta d'efectius en el 96% dels hospitals
     

     

    Un informe de la Societat Catalana de Pneumologia (Socap) ha alertat que aquesta situació "contrasta amb les enormes necessitats d'atenció que requeriran les malalties respiratòries tant en el present com en el futur". Segons els resultats de l'estudi, Catalunya tenia en 2021 una ràtio de 4,20 pneumòlegs per cada 100.000 habitants, per sobre de la mitjana de la resta d'Espanya (3,40 pneumòlegs per cada 100.000 habitants), però inferior a la d'Europa, que era de 4,67 pneumòlegs per 100.000 habitants en 2015 i "que ha continuat creixent".

  • 17:50

    L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí augmentarà els talls en el subministrament d'aigua a partir d'aquest dimarts

     

    L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí ha anunciat que augmentarà els talls en el subministrament d'aigua potable a partir d'aquest dimarts. Ho farà diàriament entre les 20h i les 10h del dia següent. La decisió s'ha pres donada la "situació extrema" i "de mínims" que pateix el municipi. A més, han advertit que "si se supera el màxim de consum d'aigua, no es podrà garantir el subministrament continuat i caldrà augmentar les hores sense servei". Paral·lelament, l'Ajuntament ha afirmat que informaran setmanalment a la ciutadania de les actualitzacions sobre la gestió de l'aigua per tal d'oferir una visió "clara i transparent" de les accions que es porten a terme, així com "conscienciar del sobrecost que tot això està generant".

  • 17:00

    Desallotgen una festa rave dins l'espai natural de la Serra del Catllaràs

     

    Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals van desallotjar, aquest diumenge al matí, una festa rave que aplegava entre 50 i 60 persones dins de l'espai d'interès natural Serra del Catllaràs, a l'Alt Berguedà. Es tracta d'un espai amb presència d'espècies de flora i fauna protegida com és el cas del gall fer. En total, es van interposar 22 denúncies per accés motoritzat. Testimonis de la zona van alertar de l'arribada de grans vehicles amb aparells de so i llums. Segons els Agents Rurals, tot fa pensar que els organitzadors de la festa s'hi volien establir durant més dies.

     

     

  • 16:45

    El regidor Ignasi Rubí deixa les seves responsabilitats dins de l'Ajuntament de Sitges

     

    El regidor de l’Ajuntament de Sitges Ignasi Rubí ha presentat la seva renúncia com a membre del govern municipal. Rubí, cap de llista de Fets per Sitges, assegura que deixa les responsabilitats dins l’executiu arran de la seva imputació en la causa que investiga presumptes irregularitats entre l’Ajuntament i la Taula del Tercer Sector Social Sitges-Garraf. Així ho ha fet públic l’alcaldessa Aurora Carbonell, també investigada en la mateixa causa. Segons Carbonell, Rubí ha decidit sortir del govern “per preparar adequadament” la seva defensa, i és que el regidor té una relació estreta amb el president de la Taula del Tercer Sector. Tot i sortir de l’executiu, Rubí preveu mantenir l’acta de regidor.

  • 16:30

    Llibertat provisional amb mesures cautelars per a l’acusada d’haver atropellat mortalment una dona de 89 anys a Reus

     

    El jutjat d’instrucció número 2 de Reus ha decretat llibertat provisional amb retirada de passaport, compareixences setmanals i privació de conduir vehicles a motor per la presumpta responsable d’haver atropellat mortalment una dona de 89 anys a Reus. La investigada està acusada d’un delicte per homicidi imprudent i un altre per abandonament del lloc de l’accident. Els fets van tenir lloc el passat divendres quan un cotxe va envestir una dona que estava passejant amb el seu fill per la cèntrica plaça de la Llibertat. Tot i que la titular del vehicle va fugir, la informació facilitada per diversos testimonis va permetre la seva detenció hores més tard.

  • 16:16

    Pere Aragonès inaugura la nova delegació a Corea del Sud

     

    En un acte al nou equipament, Aragonès ha subratllat que no es tracta "d'una delegació més" sinó que és "un gran salt endavant en la relació exterior i en la política internacional de Catalunya". Segons ha argumentat, Corea del Sud és "un país estratègic" perquè, més enllà de les relacions econòmiques, també permet "obrir una nova etapa" per a la presència del Govern al continent asiàtic.  

    Pere Aragonès inaugura la nova delegació a Corea del Sud
    rtve Pere Aragonès inaugura la nova delegació a Corea del Sud
  • 15:54

    El PP acusa Pedro Sánchez de donar suport als terroristes

     

    Les critiques al posicionament del govern sobre Gaza i la llei d'amnistia centren la reunió dels populars europeus a Barcelona. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha estat el més contundent en considerar inconcebible que un grup terrorista com Hamàs doni suport al govern d'Espanya. Els populars asseguren que l'amnistia trenca l'estat de dret, la separació de poders, i fins i tot posa en perill l'arribada dels fons europeus. 

    El PP acusa Pedro Sánchez de donar suport als terroristes
    rtve El PP acusa Pedro Sánchez de donar suport als terroristes
  • 15:34

    Augmenta l'esperança de vida a Barcelona, però augmenten les violències i les ITS

     

    L'esperança de vida dels barcelonins ha augmentat després de la pandèmia de la covid, tot i que es manté una desigualtat per districtes. Així ho demostra l'informe que radiografia la salut a la ciutat, que també detecta més denúncies per violència contra infants, un augment de les Infeccions de Transmissió Sexual i un canvi quant a la pobresa energètica, que ara es dona més a l'estiu.

  • 15:00

    Clam de la Unió pel Mediterrani per una solució a Gaza

     

    La Cimera a Barcelona arriba després del viatge del president del Govern que ha provocat una crisis diplomàtica amb Israel, que no participa de la trobada.  La preocupació més immediata és allargar la treva per a convertir-la en un alto el foc. La majoria aposta per la solució de dos estats. 

    Clam de la Unió pel Mediterrani per una solució a Gaza
    rtve Clam de la Unió pel Mediterrani per una solució a Gaza
  • 14:15

    Núñez Feijóo considera “inconcebible” l'agraïment de Hamàs al govern espanyol per posicionar-se a favor de l'estat palestí

     

    El líder popular ha defensat que Palestina "té dret a la pau", però que Hamàs és un grup terrorista que "s'ha de destruir i anul·lar". Durant la trobada dels populars europeus a Barcelona, Feijóo també s'ha referit a la llei d'amnistia per assegurar que "Espanya s'ha convertit en un país de corrupció política" en comprar que s'ha comprat la presidència. Segons dit que "ha qualificat Pedro Sánchez com "un president emmurallat per defensar-se de la veritat, la legalitat i la majoria dels espanyols". 

  • 14:05

    Torna el tradicional pessebre de Nadal de la Plaça Sant Jaume amb escenes de la Barcelona actual

     

     

    Enguany, destaca el fons de la ciutat catalana i les més de 70 figures, on l'escenògraf, Ignasi Cristià, vol aconseguir que, a través d'escenes rutinàries de l'activitat del carrer, la ciutadania se senti identificada. A més a més, es tracta d'un homenatge al característic pessebre napolità, tot coincidint amb la celebració pels 800 anys pessebristes. Es podrà visitar des de l’1 de desembre fins al 6 de gener a la Plaça Sant Jaume. 

  • 14:03

    Albares mostra el seu suport al ministre d'exteriors palestí en la Unió pel Mediterrani en absència d'Israel

     

     

     

    El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, ha ofert una declaració conjunta aquest dilluns a Barcelona amb el seu homòleg palestí, Riyad al-Maliki, per a expressar el suport de l'actual Govern a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) com a "veu essencial" per a parlar de la pau i del futur de Gaza.

    Albares li ha traslladat la "solidaritat del Govern i del poble espanyol" per la "tragèdia que sofreix el poble palestí" i les "milers de víctimes innocents". Per al Govern espanyol, l'Autoritat Palestina és "l'actor fonamental per a la pau", i ha declarat que aquesta reunió de la UpM ha de servir per a "traslladar-li el suport de la comunitat internacional".

     

     
  • 13:13

    Desmantellen un pis de Figueres on es cultivava marihuana, comissen quatre armes i més de 6 quilos de droga

     

    Divendres passat, arran de les queixes veïnals per la fortor que se sentia des de l'habitatge, una patrulla de paisà va anar al pis per comprovar que no s'hi estigués traficant. Tan bon punt els van obrir la porta, els agents van veure una safata amb cabdells de marihuana al rebedor i una carabina recolzada a la paret. Allà mateix van detenir els dos sospitosos, tot i que un tercer home que també era a l'interior va aconseguir fugir. L'endemà es va fer una entrada i escorcoll, on els mossos van desmantellar el cultiu.

  • 12:46

    El Suprem confirma les penes als terroristes principals dels atemptats del 17A


    El Tribunal Suprem ha confirmat les condemnes als dos principals condemnats pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost de 2017, que van causar 16 morts i 140 ferits, en tant que ha rebaixat la pena per al tercer gihadista.

  • 12:43

    Unes 460 empreses catalanes capten 240 milions dels Next Generation
     


    L'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa  de la Conselleria d'Empresa i Treball de la Generalitat ha assessorat unes 460 empreses catalanes que han captat uns 240 milions d'euros dels fons Next Generation. Les empreses són de l'àmbit industrial (35%), de la mobilitat sostenible (22%), R+D (11%) i del sector sanitari (7,2%) i, per comarques, el 48,7% estan situades al Barcelonès, el 17% al Vallès Occidental, el 8,2% al Baix Llobregat i el 5% al Vallès Oriental (Barcelona).

  • 12:41

    L’Audiència de Barcelona torna a rebutjar la llibertat provisional de Dani Alves

     

    L’Audiència de Barcelona ha tornat a rebutjar un cop més deixar en llibertat provisional el jugador de futbol Dani Alves per l’agressió sexual a una jove a una discoteca de Barcelona. La defensa ho va tornar a demanar el 7 de novembre, però l’Audiència conclou que “només la presó preventiva podrà evitar el risc de fuga, més quan s’està a un pas de l'enjudiciament, havent ja presentat l’escrit d’acusació la fiscalia”. La defensa argumentava que Alves havia abonat 150.000 euros per a la víctima i que ja fa nou mesos que està en presó preventiva. Tant la fiscalia com l’acusació particular s’han oposat a la petició.

  • 12:30

    El Partit Popular Europeu adverteix que la llei d'amnistia pot bloquejar els fons europeus

     

    El PPE celebra una conferència a Barcelona centrada en les crítiques a la llei d'amnistia. El seu vicepresident, Siegfried Muresan, ha advertit que "suposa un atac a l'estat de dret" i, per tant, un possible incompliment de les normes. Muresan assegura que es poden bloquejar els fons europeus per Espanya.  

  • 12:25

    Internament en règim tancat per a un altre menor detingut per una agressió sexual en grup a Badalona

     

    El jutjat de menors número 6 de Barcelona decreta l'internament en règim tancat per un període de sis mesos per a un altre dels menors detinguts en relació amb l'agressió sexual múltiple que va patir una noia menor de 16 anys, el passat 3 de juny a Badalona. La causa està oberta per sis delictes d'agressió sexual. El mes de setembre la jutgessa responsable del cas també va enviar a un centre de menors dos joves de 14 i 16 anys relacionats amb els fets.

  • 12:15

    Augmenten les denúncies a Barcelona per violència contra menors d'edat

     

    L’informe de Salut de Barcelona ha detectat un augment de denúncies el 2022 en relació amb el 2021 per violència contra infants o adolescents, i per violències masclistes en menors de 18 anys. El 2022 es va registrar gairebé 900 denúncies a la capital catalana contra els menors de 18 anys per maltractaments, i 833 per violència masclista. Pels responsables de Salut, les dades només reflecteixen una major conscienciació.

  • 12:05

    Betlem, botulisme, donassa, gentrificació i sordcec, noves incorporacions al Diccionari de la llengua catalana

     

    Betlem', 'botulisme', 'donassa', 'gentrificació', 'embolicat', 'embullat', 'gentrificar', 'reelaboració', 'reelaborar', 'sordceguesa', 'tarat' i 'sordcec' són les dotze noves paraules que s'han incorporat al 'Diccionari de la llengua catalana' de l'IEC (DIEC). A més d’aquests mots, s’hi han afegit també locucions com ara 'a més no poder', 'a preu d'or', 'de profit', 'efecte hivernacle', 'llengua de signes', 'llengua de signes catalana', 'mitges paraules', 'per compte propi', 'sense paraules', 'sí home!', 'tot comptat', 'una cosa de no dir' o 'xec en blanc'. El total, el 2023 s'hauran incorporat 30 paraules noves i s'hauran fet 278 canvis.

    Donassa, birra, o Betlem entre les novetats del diccionari de la llengua catalana
    rtve Donassa, birra, o Betlem entre les novetats del diccionari de la llengua catalana | Mar Garcia
  • 12:00

    El jutge de Tsunami demana dades a l'OTAN de les incidències aèries en el bloqueig del Prat

     

    Manuel García Castelló ha demanat a diversos organismes nacionals i internacionals, entre ells l'OTAN, dades sobre les incidències en el trànsit aeri pel bloqueig de l'aeroport del Prat a Barcelona durant les protestes per la sentència del procés en 2019. També demana que es localitzin els familiars del ciutadà francès mort a causa d'un infart durant els disturbis de l'aeroport del prat el 14 d'octubre de 2019.

  • 11:54

    La Guàrdia Civil deté un home a Barberà del Vallès per violar presumptament a dos nens

     

    La Guàrdia Civil ha detingut un home de 52 anys a Barberà de Vallès per violar presumptament a dos nens de la seva família i per produir i distribuir vídeos pedòfils. La investigació es va iniciar arran de la cooperació que manté el cos policial amb els Estats Units. El país nord-americà els va informar que hi havia un home a la xarxa que presumptament produïa pornografia infantil i que desenvolupava aquesta activitat a la província de Barcelona.

  • 11:45

    Detinguts dos homes que s'amagaven a Catalunya després de cometre un assassinat a França el 2003

     

    Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 1 i 2 d’agost dos homes, de 51 i 39 anys, a qui se’ls atribueix l’assassinat d’un home a França ocorregut l’any 2003. Els fets es remunten al 20 de febrer de 2003 quan els dos detinguts, que treballaven en el negoci del proxenetisme, van assassinar un home francès perquè volia treure del món de la prostitució una de les treballadores sexuals de la qual es lucraven. L’any 2011, els fets van ser jutjats a França en absència dels acusats i aquests van ser condemnats com a autors del crim. Les autoritats franceses van emetre dues ordres de detenció europees. La pena de presó estava a punt de prescriure.

  • 10:51

    Josep Borrell: "No hi haurà pau o seguretat a Israel sense un Estat palestí"

     

    L'alt representant de la UE per a Afers Exteriors ha assegurat a l'inici del VIII Fòrum de la Unió pel Mediterrani que "per superar la ideologia de Hamas, els palestins necessiten una bona idea d'estat basat en paràmetres internacionals". Una reunió on hi ha representants de Palestina però no pas d'Israel, que ha declinat assistir-hi perquè assegura que hi ha hagut un "canvi en l'agenda original" i que la cita se centrarà exclusivament en el conflicte amb Hamas.

  • 10:30

    La Policia Nacional desarticula a Santa Perpètua de Mogoda un grup de traficants de cocaïna

     

    La Policia Nacional deté a Santa Perpètua de Mogoda tres narcotraficants, dos d’ells germans, dedicats a la venda a mitjana i gran escala de cocaïna. Les tres detencions van tenir lloc el 8 de novembre passat de manera simultània en diferents ubicacions de la localitat vallesana. En l’únic escorcoll practicat es van intervenir 80 quilos de cocaïna en roca, 72.360 euros en metàl·lic i tres vehicles utilitzats pels integrants del grup. Als tres vehicles s'hi van trobar evidències de la seva utilització per al transport, distribució i venda de cocaïna. 

  • 10:20

    Albares reclama a "no perdre més temps" en l'establiment d'un Estat palestí

     

    El ministre d'Afers Exteriors defensa que la comunitat internacional ha de defensar l'establiment d'un Estat palestí al costat d'Israel per garantir la pau i la seguretat a tota la regió. Ha estat en l'arrencada del VIII Fòrum de la Unió pel Mediterrani  a Barcelona, una reunió que comptarà amb una presència rècord de 27 ministres dels 43 països que componen aquesta organització, que precisament celebra el quinzè aniversari. José Manuel Albares també ha reivindicat el "retorn efectiu" de l'Autoritat Palestina a Gaza, en el lloc de Hamàs, com a "soci per la pau". 

  • 9:32

    Mascort descarta convocar una altra cimera de l'aigua "per tornar a fer un espectacle".

     

     

    El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, descarta tornar a convocar una cimera de l'aigua per tractar la sequera si és "per tornar a fer un espectacle" com l'anterior. El conseller considera que" sí que va servir", però que es va encallar pel desacord del PSC en el règim sancionador i al final es va aprovar al Parlament amb el 99% de les propostes que ja s'havien pactat prèviament. 

    Per contra, Mascort ha valorat molt positivament la reunió amb la vicepresidenta del govern i ministra de Medi Ambient, Teresa Ribera: "En les pròximes setmanes veurem el fruit dels acords". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Mascort espera que en les pròximes setmanes estigui enllestit l'informe sobre el Hard Rock. 

  • 8:44

    Reunió del PP europeu a Barcelona. 

     

     

    El PP Europeu celebra les jornades "Camí a la recuperació", amb intervencions del líder del PP, Alberto Núñez *Feijóo, del líder del PPE, *Manfred *Weber, i dirigents populars en diferents països, ciutats o l'Eurocambra

     
  • 8:30

    Retards en l'alta velocitat entre Madrid i Barcelona per una avaria en la catenària.

     

     

    Els trens de l'alta velocitat entre Madrid i Barcelona circulen amb demores de 20 minuts de mitjana a causa d'una avaria a la catenària que s'ha produït entre Guadalajara i Brihuega. Aquesta incidència obliga a circular per via única en el tram afectat i afecta els tres operadors ferroviaris que fan aquests recorreguts. Tècnics d'Adif estan treballant per resoldre la situació el més aviat possible.

     
  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 27 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 8:15

    El president Aragonès inicia el seu primer viatge institucional a Àsia amb una visita a Corea.

     

     

    Pere Aragonès inicia el seu primer viatge institucional a Àsia, en concret, a Corea del Sud. El viatge institucional a la República de Corea durarà quatre dies per reforçar les relacions institucionals, econòmiques i comercials entre els dos països, i per impulsar la projecció de Catalunya al continent asiàtic.

  • 8:05

    Arrenca a Barcelona la cimera euromediterrània en plena polèmica per les paraules de Sánchez a Israel.

     


    En aquest context, avui se celebrarà a Barcelona la vuitena cimera euromediterrània centrada en la situació a l'Orient Mitjà, però sense participació d'Israel qui considera que va contra els seus interessos.

    El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reafirmat en la seva condemna a la mort de civils a la Franja de Gaza.  Ho ha fet després de la polèmica que va generar el seu viatge a Israel on, davant Netanyahu, va defensar el reconeixement de l'estat palestí. Sánchez assegura que condemnar per igual els atacs de Hamàs com la matança indiscriminada de civils palestins. 

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 27 de novembre de 2023.

     

     

    Aquí pots veure les notícies destacades d'aquest cap de setmana.