Enlaces accesibilidad
Nou model

Els equips d'atenció primària atendran directament les residències de gent gran

  • La Generalitat assegura que el nou model permetrà un seguiment proactiu de les patologies dels residents
  • Es reforçaran els Equips d'Atenció Primària amb 117 metges i 130 infermeres més

Per
Els metges de l'atenció primària també atendran els pacients de les residències
Els metges de l'atenció primària també atendran els pacients de les residències

A partir d’ara, els equips d’atenció primària (EAP) atendran directament les persones de les residències de gent gran de Catalunya. L'objectiu que busca aquest pas és "garantir la mateixa atenció de qualitat" que amb la resta de població. Els consellers de Salut, Manel Balcells, i de Drets Socials, Carles Campuzano, han destacat, en aquest sentit, que "aquests equipaments són el seu domicili".

Campuzano ha concretat que a Catalunya hi ha 1.042 centres residencials per a gent gran amb un total de 61.498 places que ocupen persones amb "una important quantitat de malalties i un alt grau de dependència".

Alt grau de dependència

Per la seva banda, Balcells ha insistit que les persones residents solen presentar necessitats significatives d’atenció sanitària. Ha recordat que tenen una mitjana de 9,2 malalties cròniques (amb una prevalença del 57% de demència); una mortalitat anual del 20% (el 50% té necessitats d’atenció pal·liativa); gairebé el 90% es classifica en les categories de màxima complexitat clínica o d’alt risc i el 97% té un elevat grau de dependència. D'aquí la necessitat de reforçar el seu seguiment.

Reforçament dels recursos

El desplegament del nou model es realitzarà en el termini d’un any. Començarà pels equips que ja tenen un grau de coordinació elevat amb les residències i que representen el 72% del total. El desplegament del model també requereix l’adequació de recursos. Així, es reforçaran els EAP que tenen un major volum de places residencials a càrrec seu, amb un cost addicional d’uns 15 milions d’euros (equivalent a 117 metges i 130 infermeres més).

La resposta a les necessitats sanitàries de les persones que viuen a les residències implica la resposta integrada d’Atenció Primària amb el personal de la mateixa residència, així com amb la resta d’actors del sistema públic de salut. El conseller de Salut ha insistit que a partir d'ara tindran garantida la mateixa assistència que quan una persona està a casa.