Vallvidrera: El barri de la sèrie 'Això no és Suècia' és tan idíl·lic com sembla?
- Com és la criança dels fills en aquest barri perifèric de Barcelona?
- La sèrie 'Això no és Suècia', dirigida per Aina Clotet i Sergi Camero, tots els dissabtes al vespre a La 2 i a RTVE Play
Viure a Vallvidrera és un plaer, diuen. Els veïns que hi viuen sovint destaquen la tranquil·litat i la naturalesa que envolta la zona. Sembla un lloc idíl·lic per establir-s'hi i formar una família, però és veritat tot el que diuen? Com és la criança dels fills en aquest barri perifèric de Barcelona?
La sèrie 'Això no és Suècia', primera ficció original d'RTVE Play, narra la història de Mariana i Samuel, una parella que se'n va a viure a un barri de muntanya de Barcelona per a educar a les seves filles des d'un lloc més autèntic i lluny de les seves respectives i doloroses infàncies. Allà troben una comunitat de gent amb les mateixes aspiracions. Però, quan una tragèdia sacseja el barri, desmunten el seu ideal, les certeses de la parella comencen a trontollar i la por s'instal·la en ells.
Una criança idíl·lica
Des d'activitats a l'aire lliure, tornar a casa caminant o en bicicleta, tenir el teu propi hort o descansar amb el silenci de la nit... Sembla que viure en un lloc com Vallvidrera aporta a les famílies un benestar molt diferent del que tenen els qui viuen al centre de la ciutat. Els nens fan classes moltes vegades a l'exterior on respiren l'aire més pur, programen passejades pels boscos i viuen envoltats de verd. El trànsit ja no s'escolta des de les seves cases, descansen adequadament i es desperten amb el soroll dels ocells quan canten al matí.
El barri cobreix totes les necessitats de les famílies i no cal que agafin el cotxe per pràcticament res. Per aquests motius, els protagonistes de la nova sèrie d'RTVE, Aina Clotet i Sergi Camero, ho tenen clar: han d'anar a viure a Vallvidrera.
"Suècia representa l'ideal, és la metàfora d'aquesta cerca de perfecció", explica Aina en una entrevista a RTVE. El seu personatge s'esforça a entendre l'educació, respectar als nens, tractar-los com a persones. "Moltes coses que fan els països nòrdics, o que creiem que fan", comenta.
És tot tan perfecte?
Però, com t'imaginaràs, no tot és de color de rosa en aquest barri. El fred, les pujades empinades dels carrers i els porcs senglars també tenen el seu paper en aquesta història.
Per començar, Vallvidrera i altres barris de muntanya tenen un greu dèficit de transport públic. Quan no hi ha cap alternativa possible que no sigui l’ús del vehicle privat i en l’horari nocturn, la cosa es complica. Molts cops, els joves han de baixar a peu per un camí llòbrec i fosc a altes hores de la matinada. Per no parlar de la poca cobertura que hi ha al barri i dificulta la comunicació entre els protagonistes.
Els porcs senglars també constitueixen un problema. Els veïns denuncien topades diàries amb aquests animals que, a més, són agressius. Reclamen que s’ha de millorar el sistema d’ancoratge, especialment de les papereres, per evitar que els senglars trobin menjar amb facilitat.
La sèrie ens mostra ja en el primer capítol que tant se valen els prejudicis que tinguem que quan la tragèdia succeeix, pot donar-se a qualsevol lloc.
- Rodada en castellà, català, anglès i suec, 'Aixó no és Suècia' s'emet tots els dissabtes al vespre a La 2 i a RTVE Play.