Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Toni Comín critica "l'interès partidista" d'ERC a negociar conjuntament

  • L'eurodiputat de Junts acusa el president Aragonès de "dificultar" que hi hagués membres de Junts a la taula de diàleg
  • Comín creu que Felipe González té raó: "Els indults és perdonar i l'amnistia és demanar perdó"

Per
Cafè d'idees - Toni Comín critica l'"interès partidista" d'ERC a negociar conjuntament

L'eurodiputat de Junts per Catalunya, Toni Comín, diu que Junts només es plantejarà negociar conjuntament amb ERC quan l'objectiu no respon a "un interès partidista". Comín diu que la unitat d'acció té sentit quan es comparteix la metodologia i els objectius i quan ERC "pugui acreditar que treballa per l'interès de país".

Comín es remet a la seva paraula per refermar les acusacions contra Pere Aragonès i diu que "els fets són eloqüents, no hi va haver cap diàleg al Congrés entre el PSOE i Junts".

Comín acusa Aragonès de "dificultar" la presència de Junts a la taula de diàleg

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Toni Comín acusa Pere Aragonès de dificultar la presència de Junts a la taula de diàleg amb el PSOE i afirma que ERC va posar com a condició que el PSOE no parles amb Junts.

Comín retreu a Pere Aragonès que ara es pugui formar part de la taula de Ginebra, i que ja no cal ser membre del govern: "Dissimila malament, el que li preocupa no és l'èxit de la negociació sinó el protagonisme d'ERC, és obvi".

L'eurodiputat de Junts retreu a ERC no haver aconseguit "ni una amnistia" a la taula de diàleg i després d'haver pagat un preu polític "en renunciar a la via unilateral i a una la taula de diàleg dins del marc constitucional".

Comín també demana a Aragonès que no insisteixi més amb la seva proposta "d'acord de claredat" que considera té poc a veure amb el Canadà, que és "confusa més que de claredat" i que va ser rebutjada al Parlament: "Fins ara tots els passos es van fer per majoria parlamentària. No hauria de continuar insistint".

Comín: "Mentre es negocia, no s'està exercint la via unilateral"

Comín pensa que Felipe González té raó quan afirma que l'amnistia és demanar perdó "i per això Espanya està incendiada". L'eurodiputat de Junts diu que l'amnistia és reconèixer, de manera més o menys explicita, que una crisi constitucional no es resol per la via penal: "Hi ha aquest reconeixement. El desafiament constitucional no es pot gestionar per la via penal".

Comín admet que "mentre es negocia, no s'està exercint la via unilateral", tot i que ha assegurat que Junts "no es renuncia a la via unilateral": "No hem renunciat a res. Ni a la legitimitat de l'u d'octubre o la declaració del 27. Si s'acaba acordant un referèndum amb l'Estat, pot substituir l'u d'octubre".

En aquest sentit, afegeix que la votació s'hauria de realitzar només a Catalunya i no al conjunt de l'estat perquè considera que és el que preveu nacions Unides: "Ens hem referit sempre als drets civils i polítics i qui vota, és el poble que s'autodetermina".

L'eurodiputat de Junts considera vigent el mandat de l'u d'octubre i confien a tancar un acord amb el PSOE per fer un referèndum per la via de l'article 92 de la Constitució: "Un referèndum acordat podria substituir l'u d'octubre. Ara s'ha obert la possibilitat d'acordar-lo dins de la Constitució".

MEDIA[4850725,a]

Comín accepta que l'article esmentat és només consultiu, però considera que seria políticament vinculant: "Sabem que el referèndum per la via de l'article 92 no és vinculant, però oferim aquesta via que seria un pas molt gran".

Comín espera tornar "a la primavera"

Sobre la seva tornada a Catalunya, Comín espera que l'aplicació de la llei d'amnistia ja sigui vigent "a la primavera" i tant ell, com Carles Puigdemont, puguin tornar a Catalunya després de sis anys: "Els que estan en la tramitació de l'amnistia, parlen de la primavera. Amb tota la paciència, després de sis anys, la meva família té moltes ganes que torni".