Guia Michelin 2024: Barcelona es consolida en la constel·lació gastronòmica
- El restaurant Disfrutar es converteix en el quart establiment amb tres estrelles de la capital catalana
- Suto, de Yoshikazu Suto, i Quirart, de Victor Torres, aconsegueixen el primer reconeixement
Els amants culinaris de Barcelona tornen a estar d'enhorabona. S'han complert els pronòstics i la gala dels Premis Guia Michelin 2024, ha erigit el restaurant Disfrutar, d'Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas en el quart triestrellat de la capital catalana i el cinquè de Catalunya.
En la gala, també ha estat premiat Josep 'Pitu' Roca del Celler de Can Roca com a millor sommelier, Joan Carles Ibáñez, del Lasarte de Barcelona com a millor cap de sala i Martina Puigvert, de les Cols d'Olot, el de millor xef jove.
Disfrutar aconsegueix el màxim reconeixement
"No ens ho esperàvem. Des del primer dia les nostres famílies ens han donat suport i han fet que siguem aquí", ha assegurat Eduard Xatruch, un dels hereus de la família creativa sorgida de la cuina del Bulli. Aquest nou reconeixement suposa el llacet final a una trajectòria meteòrica des de la seva inauguració el desembre del 2014. No en va també és considerat com el tercer millor del món, segons la llista The World’s 50 Best Restaurants.
Els xefs asseguren que "les noves tècniques i conceptes" que han creat són les claus del seu èxit. El seu objectiu a partir d'ara, és millorar i ser constant en la seva particular línia de cuina i mantenir una "experiència creativa al màxim nivell".
En el més alt d'aquesta constel·lació de tres estrelles, a més del Disfrutar, en la nova edició de la guia s'hi afegirà també el Noor de Còrdova, del xef Paco Morales.
Tres noves estrelles
Després de la crisi de tancaments de locals emblemàtics per culpa de la pandèmia, la capital catalana es consolida com la ciutat amb més estrelles d'Espanya, amb un total de 37, repartides en 26 restaurants.
En la gala d'enguany han sumat una estrella els restaurants Suto, de Yoshikazu Suto, i Quirart, de Victor Torres, a banda de la tercera del Disfrutar. Mentrestant, l'Angle, de Jordi Cruz, ha perdut una de les dues que tenia.
Catalunya es consolida en l'alta cuina
La petjada catalana dins el món gastronòmic és indubtable, acumulant 71 estrelles Michelin.
Els restaurants catalans es consoliden un any més amb 5 restaurants amb tres estrelles, 6 amb dues i 44 amb una. Només el País Basc té 4 restaurants amb el nombre màxim de reconeixements.
Es troben en el top català amb 3 estrelles:
- ÀBaC (Jordi Cruz)
- Lasarte (Martín Berasategui)
- El Celler de Can Roca (Joan, Josep i Jordi Roca)
- Disfrutar (Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas)
- Cocina Hermanos Torres (Javier i Sergio Torres)
Aquests són els 6 restaurants catalans que tenen dues estrelles:
- Cinc Sentits (Jordi Artal)
- Moments (Raül Balam)
- Enoteca Paco Pérez (Paco Pérez)
- Les Cols (Fina Puigdevall)
- Bo.TiC (Albert Sastregener i Cristina Torrent)
- Miramar (Paco Pérez)
Barcelona encapçala la llista
Menció a part mereix la ciutat de Barcelona. En només 7 anys la capital catalana s'ha convertit en la meca culinària de la península. Són quatre ja els restaurants que destaquen, el primer a rebre les tres estrelles va ser el Lasarte (2017) de Martín Berasategui. L'any passat van arribar l'ÀBaC de Jordi Cruz, i la Cocina Tres Hermanos dels també mediàtics germans Sergio i Javier Torres.
Els establiments amb dues estrelles són tres: Cinc Sentits, Moments i Enoteca. A tot plegat cal sumar-hi els 19 restaurants que llueixen una estrella.
De fet, actualment dotze dels 73 barris tenen almenys un restaurant amb Estrella Michelin. Aquells que tenen més establiments premiats són Sant Antoni, la Dreta de l'Eixample i l’Antiga Esquerra de l’Eixample.
L'esdeveniment culinari
L'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona ha acollit els xefs dels restaurants més emblemàtics d'Espanya. Aquells que ja tenen 3 estrelles Michelin, però també d'altres que aspiraven a entrar per primera vegada a la selecta guia gastronòmica.
El menú de la gala ha estat a càrrec d'un equip format per Jordi Cruz (Àbac) Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres) i Pablo Casagrande (Lasarte), tots tres xefs guardonats amb tres estrelles. Els han acompanyat nou cuiners més d'alta cuina: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar); Raül Balam (Moments), David Andrés (Vía Veneto), Albert Adrià (Enigma), Albert Raurich (Dos Palillos) i Hideki Matsushi (Koy Shunka).
Com s'atorguen les estrelles Michelin?
Els inspectors són anònims i s'inscriuen amb noms i telèfons falsos, per fer-se passar per un client. Mònica Rius, directora de comunicació, imatge i marca de la Guia Michelin, en una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, ha explicat que "la idea és que el restaurant no es prepari per a la visita de l'inspector, simplement que el tracti com una persona qualsevol". L'anomena un "mistery shopper", perquè després es presenten i coneixen als cuiners.
A l'hora d'atorgar l'estrella, el modus operandi és visitar diverses vegades el restaurant i, entre els diferents inspectors que hi acudeixen, posar-se d'acord en si mereix o no la distinció, es tracta d'un criteri totalment homogeni. Rius ha assegurat que els professionals culinaris treballen al voltant de 250 vegades l'any, entre dinars i sopars i que es tracta d'una feina "bastant exigent".