Enlaces accesibilidad
Violències

Mare d'una menor víctima d'agressió sexual: "La culpa és la gran protagonista. És el pitjor"

  • La meitat dels agressors sexuals són familiars
  • Gairebé el 30 % dels menors que atenen presenten estrès posttraumàtic

Per
Mare d'una menor víctima d'agressió sexual: "La culpa és la gran protagonista del tema. És el pitjor"

La recuperació emocional de les agressions sexuals patides a la infància i l'adolescència suposa com a mínim dos anys de teràpia. Un temps que comença quan la víctima pot començar a explicar-ho. La Unitat especialitzada de la Vall d'Hebron ha atès més de 300 casos en un any.

"Mama no ploris, ella plora, jo ploro... i li dic: 'Des de quan?' I em diu: 'Des que recordo", explica la mare d'una menor víctima d'agressió sexual. L'agressor era un familiar i la nena tenia 11 anys quan ho va poder i voler explicar a la seva mare.

La culpa és la gran protagonista del tema. És el pitjor

"La culpa és la gran protagonista del tema. És el pitjor pensar que durant anys a casa meva a l'habitació del costat estaven passant això, i jo estava a inòpia", confessa la mare.

La seva filla ha fet dos anys de teràpia en aquesta unitat especialitzada de l'hospital Vall Hebron. Gairebé el 30 % dels menors que atenen presenten estrès posttraumàtic.

I com aborden aquesta recuperació "Mitjançant, el joc, escriure un conte, creant una cançó, un vídeo... El que fem es anar posant paraules el que han viscut i anar reelaborant", detalla Mireia Forner, psicòloga clínica de la unitat EMMA de la Vall d'Hebron.

"Vam tenir una època que penses que no ten 'sortiràs, i no és veritat, està fent un treballa excepcional i amb uns professionals que l'ajudaran", assegura la mare.

La seva filla ha volgut denunciar. I ara, explica la família, ha començat el periple burocràtic. De moment, ha hagut d'explicar tres vegades en seu judicial, i al detall, el relat de les agressions. L'equip de psicologia alerta que aquests procediments allarguen la recuperació.

Un grup de sis adolescents víctimes de violència sexual componen 'Renaixement' per superar el trauma