Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Alícia Romero: "El Govern va sol i negocia molt poc"

  • La portaveu al Parlament de PSC-Units considera que el Govern d'Aragonès cerca poques aliances
  • Romero: "Si no hi ha el context que hi havia el 2017, no es repetirà"

Per
Cafè d'idees - Alícia Romero: "El Govern va sol i negocia molt poc"

La portaveu parlamentària de PSC i Units per Avançar, Alícia Romero, considera que el Govern de la Generalitat cerca poques aliances i que això no l'afavoreix: "Veurem quines aliances va generant ERC que en aquest moment són bastant nul·les. És un govern en minoria que val sol que cerca poques aliances". Romero considera que si s'arriba a un acord pel pressupost del 2024, pot marcar "un camí més o menys d'estabilitat".

Romero explica que no s'han reunit encara per negociar els comptes del 2024 perquè abans volem veure l'execució dels del 2023: "Fins que no tinguem clares les 292 mesures acordades del 2023, no iniciarem la negociació".

B-40, Aeroport i Hard Rock

La portaveu del PSC al Parlament concreta que, en relació amb la B-40, el tema està a la taula del ministeri, que és ERC qui ha tingut molts dubtes i que la comissió tècnica que s'ha de crear per l'ampliació de l'aeroport, encara no té els representants de la Generalitat ni de l'Estat, però confia que es constitueixi abans del 31 de desembre.

Romero afegeix que primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja n'ha parlat amb el nou ministre i retreu a la Generalitat que, en el cas de Hard Rock, el govern de Pere Aragonès ha d'aprovar el Pla urbanístic abans d'acabar l'any: "S'ha de tirar endavant. No només amb el PSC, és un compromís amb el territori i amb uns inversors".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Romero critica que el Govern els convoqui a negociar sense pactar ni l'ordre del dia: "Si anem a una taula amb una proposta que la CUP, rebutja, que Junts rebutja i que a nosaltres no ens agrada, no és la millor manera. Va sol. Negocia molt poc".

Romero nega pèrdua d'influència del PSC

La portaveu del PSC diu que està molt tranquil·la amb la reunió del PSOE amb Junts i que encara que els vetin, el PSC hi participarà si se'ls demana: "Salvador Illa té molta influència amb Pedro Sánchez, no es fa res sense que Illa estigui informat".

La portaveu socialista treu importància a la pèrdua d'un ministeri a mans del PSC perquè diu que Pedro Sánchez ha conformat un govern progressista i la influència del PSC no és només amb el nombre de ministres: "Entenc que es faci aquesta lectura, el PSC està molt centrat a Catalunya. Hi haurà eleccions en catorze mesos".

Romero: "O els 7 vots de Junts o un govern del PP i Vox"

Romero considera que no es repetirà la situació política del 2017 si no hi ha el mateix context: "Per no repetir-ho, hem de parlar i asseure a una taula i si això vol dir asseure amb Carles Puigdemont, doncs hi seurem". I considera que qui ha revalidat l'expresident són les persones que els han votat i que té set vots imprescindibles per arribar a acords.

La portaveu del PSC considera que Pedro Sánchez va llegir correctament els resultats electorals perquè era acceptar els 7 vots de Junts, o un govern del PP i Vox.

Romero veu lògic que dins del partit hi hagi reticències amb el diàleg amb Junts o amb l'amnistia: "Hem patit molt el 2017". Però afegeix que "no hi ha un altre camí". Romero planteja empatitzar i fer pedagogia, i recorda que després d'aprovar els indults van guanyar a les eleccions municipals: "Les coses quan van madurant, es veuen. El temps probablement ens acabi donant la raó".