Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies destacades del 29 de novembre de 2023 | El PSOE i Junts es reuneixen dissabte a Ginebra amb un verificador internacional

  • Entra en vigor la fase de preemergència per sequera per l'abastiment de 6 milions de catalans
  • 4 de cada 10 persones que viuen al carrer a Barcelona no tenen ningú amb qui comprar
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Carles Puigdemont conversa a Brusel·les amb Antoni Comín
Carles Puigdemont podria liderar les converses amb el PSOE a Ginebra

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'acte d'obertura solemne de les Corts Generals presidida pel Rei Felip VI. Els partits independentistes catalans ERC i Junts no assisteixen a l'acte institucional. Mentrestant, s'acceleren les negociacions postinvestidura: Junts i el PSOE es reuneixen aquest dissabte a Ginebra amb la presència d'un verificador internacional.

El Govern comença a estudiar la possibilitat de recórrer a vaixells per abastir l'àrea metropolitana després que hagi entrat en vigor la fase de preemergència per sequera.

Pel que fa a la mobilitat, el Servei Català de Trànsit advoca per millorar l'atenció que reben les víctimes d'accidents.

I en clau econòmica la inflació es modera al novembre, però la mitjana del darrer any farà que les pensions es revalorin un 3,8% aquest any. La fundació Arrels alerta que 4 de cada 10 persones que viuen al carrer a Barcelona no tenen ningú amb qui comptar.

El món acadèmic i polític plora la mort de l'historiador i articulista Joan B.Culla.

Resum de notícies a Catalunya del 29 de novembre de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:00

    La Salle Bonanova es prepara per al desallotjament de les cases Kubo i Ruïna



     El col·legi Surt-li Bonanova s'està preparant per al desallotjament previst per a aquest dijous de les veïnes cases okupes del Kubo i Ruïna de Barcelona. Aquest dijous és la data fixada per al desallotjament, per ordre judicial, d'aquestes dues finques ocupades de la plaça Bonanova. Davant el pròxim desallotjament de Kubo i Ruïna, el col·legi Surt-li Bonanova, que està al costat d'aquestes cases, ha comunicat als pares que hi haurà modificacions en els accessos i les activitats.

  • 18:45

    El Govern mobilitza més del 80% dels fons europeus que ha rebut fins a l'octubre, fins a 2.667 milions d'euros

     

     

    La Generalitat arriba a l'equador del període d'execució dels fons Next Generation amb 2.666,7 milions d'euros mobilitzats, el 84,3% dels recursos que l'Estat ha transferit a les arques catalanes fins a l'octubre. La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha comparegut davant la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, on ha denunciat "errors greus" en la gestió estatal amb convocatòries desertes per valor de 4.200 milions.

  • 18:23

    El PSC pressiona pel pressupostos del 2023

     

    Els socialistes catalans centren els seus esforços en la batalla a Catalunya en el compliment dels pressupostos d'aquest any, abans d'abordar els de 2024. La portaveu parlamentària de PSC i Units per AvançarAlícia Romero, recorda que queden pendents els 3 projectes que van encallar els comptes l'any passat. Hard Rock, Aeroport del Prat i la B.40.

    El PSC pressiona pel pressupostos del 2023
    rtve El PSC pressiona pel pressupostos del 2023
  • 18:18

    Turisme de Barcelona proposa Mateu Hernández com a nou director general

     

    El comitè executiu del Consorci Turisme de Barcelona ha proposat Mateu Hernández com a nou director general de l'entitat, que cobrirà la vacant deixada per Marian Muro fa més d'un any. El nomenament arriba després que Jordi Clos hagi assumit el càrrec de president del comitè executiu del consorci, en substitució d'Eduard Torres. El consell general de Turisme de Barcelona, presidit per l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, haurà de ratificar el pròxim 18 de desembre la designació d'Hernández.

  • 18:17

    Restablerta la circulació ferroviària per una via entre Sant Adrià i Badalona

     

    La circulació ferroviària ha quedat restablerta per una via entre les estacions de Sant Adrià de Besòs i Badalona. Un atropellament havia provocat que s’aturés el servei de la línia R1 per les dues vies. L’autoritat policial ha permès a Adif restablir la circulació per una via. D’aquesta manera, es recupera el servei de forma restringida.

  • 18:00

    Els problemes visuals afecten, cada vegada més, a les noves generacions

     

    Sis de cada deu joves d'entre 12 i 18 anys de Catalunya creuen que veuen malament, però només la meitat sap que necessiten ulleres o lents de contacte. El que més amoïna és que molts estan entrant en valors de risc: més de sis diòptries i que es coneix com a miopia magna.

    <

    Els problemes visuals afecten, cada vegada més, a les noves generacions
    rtve Els problemes visuals afecten, cada vegada més, a les noves generacions | Anna Bañeres
  • 17:42

    Donar conversa a una persona del carrer ajuda a pujar la seva autoestima

     

     

    Quatre de cada 10 persones que viuen al carrer a Barcelona diuen que estan sols i no tenen ningú amb qui comptar. Des de la Fundació Arrels animen als ciutadans a implicar-se en petits gestos com saludar, oferir un cafè o donar-los una mica de conversa; fets que poden ajudar que aquestes persones recuperin la seva autoestima.

    Donar conversa a una persona del carrer ajuda a pujar la seva autoestima
    rtve Donar conversa a una persona del carrer ajuda a pujar la seva autoestima | Marga Esparza
  • 17:41

    Interrompuda la circulació ferroviària entre Sant Adrià i Badalona per un atropellament

     

    La circulació ferroviària està interrompuda entre Sant Adrià de Besòs i Badalona per un atropellament. Les autoritats policials han demanat que es talli el servei per les dues vies de la línia R1. Per minimitzar l’afectació i intentar facilitar la mobilitat dels viatgers en la mesura del possible hi ha servei de tren en els dos sentits entre Maçanet i Badalona, mentre que entre Badalona i Barcelona s’encaminen els viatgers cap a la línia 4 de metro fins que el jutge forense retiri el cadàver i les autoritats policials permetin que Adif restableixi la circulació.

  • 17:00

    Junts plantejarà a Ginebra la celebració d'un referèndum acordat i que Catalunya gestioni tots els impostos.

     

    Les delegacions de Junts i el PSOE es reuniran per aquest dissabte a Suïssa tal com van acordar per la investidura, la primera amb el mecanisme del verificador internacional.  Es desconeix la identitat del verificador internacional. Les dues parts han acordat que les reunions siguin secretes i comunicar els acords.

    Junts i el PSOE es reuneixen dissabte a Ginebra
    rtve Junts i el PSOE es reuneixen dissabte a Ginebra
  • 16:27

    Els allotjaments del Pirineu de Girona tenen les reserves al 75% per al pont de la Constitució

     

    Quan falta encara una setmana per al pont de la Constitució, els allotjaments del Pirineu de Girona tenen ja una ocupació d'entre el 75% i el 80% gràcies a la venda anticipada. I en el cas de les festes de Nadal, entre el 70% i el 80%. Són dades del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona. Des de gener fins a l'octubre, la destinació ha rebut més de 860.000 turistes i un 10% menys de pernoctacions.

     

  • 16:17

    Rosa Vergés, Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2024

     

    La cineasta afirma que es tracta d'un "honor" rebre aquest premi i creu que possiblement se li ha concedit per la seva capacitat d'abordar la carrera cinematogràfica a través de "l'aprenentatge". També ha valorat la tasca de l'Acadèmia, que ha creat un pont "molt sòlid" entre el cinema català i el públic. D'altra banda, Vergés ha reivindicat el paper de les dones al sector, assegurant que des del primer dia han aportat un gran coneixement en diversos temes. 

  • 15:50

    Desconvocada la vaga del servei de terra als aeroports de l'Estat del 5 i el 10 de desembre

     

    La vaga d'empleats del 'handling' el 5 i 10 de desembre, coincidint amb el Pont de la Puríssima, ha estat desconvocada. L'aturada del servei d'assistència a terra dels aeroports protestava contra l'última l'adjudicació d'aquest servei per part d'Aena. La mobilització buscava denunciar que les últimes licitacions provocarien el moviment de milers de treballadors a altres empreses. A més, protestava contra l'actitud d'Aena que permetia "constants incompliments" laborals per part de les empreses adjudicatàries en els últims set anys.

  • 14:59

    Detenen un home a la Segarra que tenia una ordre europea de lliurament emesa a França

     

    Els fets van passar pels volts de dos quarts d'una del migdia quan una patrulla que feia tasques de seguretat ciutadana va localitzar una furgoneta que conduïa de forma erràtica per l'A-2, al terme municipal de Tàrrega. Aleshores el van seguir de forma discreta i quan va sortir de l'autovia i estava a la plaça Major de Ribera d'Ondara, van aturar-la per identificar els ocupants. Llavors els agents van comprovar que un dels ocupants tenia l'ordre europea. Aquest dimecres ha passat a disposició judicial.

  • 14:15

    Treballar en una forta experiència creativa, el camí per aconseguir un triestrellat en la Guia Michelin

     

     

    Eduard Xatruch, un dels tres xefs del restaurant 'Disfrutar', argumenta haver aconseguit la seva darrera estrella gràcies a "les noves tècniques i conceptes" que han creat. El seu objectiu a partir d'ara, diu el cuiner, és millorar i ser constant en la seva particular línia de cuina i mantenir una "experiència creativa al màxim nivell".

     

     

  • 13:25

    Un torronaire d'Os de Balaguer recupera el torró al tall a través de la venda en línia

     

     

    Torrons i Mel Alemany, l'empresa productora de torrons artesans i mel de la comarca de la Noguera, recupera enguany una modalitat de venda tradicional gràcies a la compra en línia: el torró al tall. Es tracta d'una forma innovadora d'acostar el producte al consumidor i fer-lo de la millor manera: pensat per a menjar just quan acaba de sortir de l'obrador. La novetat de la iniciativa és que la comanda s'entrega en menys de 24 hores.

    Un torronaire de la Noguera recupera el torrò al tall, servit acabat de fer
    rtve Un torronaire de la Noguera recupera el torrò al tall, servit acabat de fer
  • 13:22

    Els centres de salut mental infantil i juvenil atenen un 9% més de joves després de la pandèmia

     

     

    La pandèmia de la covid-19 ha tingut un impacte negatiu en la salut mental de la població. Salut ho intuïa, però ara ja es té la fotografia de l'abans i el després de la pandèmia. Ho confirmen les darreres dades de la Central de Resultats, un instrument liderat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. Aquestes indiquen, entre altres, que els centres de salut mental infantil i juvenil han atès durant el 2022 un 9% més de joves respecte al 2019, un percentatge que també creix en el cas dels centres d'adults, en un 5,5%.

  • 12:10

    Felip VI demana treballar per una Espanya “unida, sense divisions, ni enfrontaments”


    El rei ha assegurat aquest dimecres que és una “obligació” de totes les institucions treballar per una Espanya “sòlida i unida, sense divisions, ni enfrontaments”, en la qual es busqui l'entesa i “el reconeixement de les diferències”, i ha confiat que el pluralisme polític del Parlament contribueixi "al bé comú de tots els espanyols". Felip VI ha fet aquesta crida en la seva intervenció en el Congrés en la sessió solemne de l'obertura oficial de la XV Legislatura, en la qual ha reivindicat l'acord que va desembocar en la Constitució, de la qual ha demanat “honrar el seu esperit, respectar-la i complir-la”.

  • 11:54

    Cau un arbre de grans dimensions a l'espai Jardins de Torre Girona, on té lloc l'espectacle Natura Encesa

     

    Els fets van tenir lloc la matinada de dilluns a dimarts quan l'exemplar, que és un cedre, va desplomar-se sobre l'enreixat que delimita l'espai. Els Bombers de Barcelona van desplaçar-se fins al punt per retirar les restes i tècnics de medi ambient van encarregar-se de recollir-les. L'accident arriba una setmana després de la inauguració l'espectacle 'Natura encesa', que ha aixecat crítiques entre els veïns perquè consideren que la instal·lació malmet la fauna del parc. Fonts municipals avisen que l'arbre caigut "no suportava ni subjectava cap element" del muntatge de llums nadalenc.

  • 11:47

    Els delictes en línia creixen un 208%

     

    Els delictes en línia creixen aquest any un 208%. Un de cada tres delictes que es denuncia és tecnològic. Els Mossos d'esquadra expliquen que la casuística d'aquests delinqüents és diversa i que cada cop és més difícil que els ciutadans es protegeixen.

  • 11:32

    Maná actuarà el 9 de juny de 2024 al Palau Sant Jordi en la gira ‘México lindo y querido tour’

     

    La banda de rock mexicana Maná actuarà el 9 de juny de 2024 al Palau Sant Jordi en el marc de la gira ‘México lindo y querido tour’. El grup oferirà un concert de més de dues hores dedicat a repassat els seus grans èxits com ‘Oye mi amor’, ‘Rayando el sol’, ‘Clavado en un bar’ o ‘En el muelle de San Blas’. A més de Barcelona, el grup té previst passar durant juny i juliol per València, Múrcia, Fuengirola, A Coruña, Bilbao, Madrid, Las Palmas de Gran Canaria i Chiclana de la Frontera. 

  • 11:31

    Diversos experts debaten i analitzen propostes de millora en l’atenció a les víctimes d’accidents de trànsit

     

    El Servei Català de Trànsit ha celebrat avui una jornada participativa sobre seguretat viària i víctimes d’accident de trànsit que ha de servir per proposar millores en el servei d’ajuda i suport a les víctimes de trànsit. L’objectiu principal de la jornada és donar veu a les víctimes d’accidents de trànsit i incorporar les seves aportacions i propostes de futur al nou Pla de Seguretat Viària 2024-2026, que està en fase de redacció. El director de l’SCT, Ramon Lamiel, ha admès que les associacions de víctimes han retret falta “d’empatia, calidesa i assertivitat” en l’atenció rebuda. Trànsit ha atès aquest 2023 més de 530 víctimes.

  • 11:26

    Les pensions contributives pujaran l'any vinent al voltant del 3,8%

     

    Les pensions contributives pujaran l'any vinent al voltant del 3,8%, segons es desprèn de les dades de l'IPC avançat del novembre. Això suposa un increment d'uns 52 euros al mes de mitjana. Els preus aquest mes han baixat tres dècimes per l'abaratiment dels carburants i l'electricitat. La inflació se situa en el 3,2% al novembre. La inflació subjacent baixa fins al 4,5% gràcies a la moderació dels preus dels aliments que segueixen pujant, però a menys ritme que fa un any.

  • 11:17

    Tres persones ferides en un atropellament a la plaça Espanya de Barcelona

     

    Segons han apuntat fonts municipals, els fets passat poc abans de les vuit del matí quan un vehicle ha impactat amb tres vianants que han quedat ferits menys greus i han estat traslladats a centres hospitalaris sense que perilli la seva vida. El conductor ha donat negatiu en els controls d'alcohol i drogues que se li han efectuat. Fins al punt, s'han desplaçat quatre dotacions dels Bombers de Barcelona i també unitats de la Guàrdia Urbana de la ciutat i del SEM.

  • 11:00

    Detenen una dona per la mort d’un home a Sant Adrià de Besòs el 16 de novembre

     

    Els Mossos d’Esquadra van detenir dilluns una dona per la mort d’un home a Sant Adrià de Besòs el 16 de novembre. La policia va rebre un avís cap a les 14.00 hores que hi havia un home mort i una dona ferida en un domicili del municipi. La Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord es va fer càrrec de la investigació per esclarir els fets i finalment va detenir la dona a Badalona aquest dilluns, embarassada i de 26 anys. Aquest dimecres ha passat a disposició judicial.

  • 10:40

    Mor l'historiador Joan B. Culla

     

    Joan B. Culla va ser professor d'Història des del 1971 a la UAB i el setembre es va jubilar, encara que continuava col·laborant als mitjans de comunicació. Va ser llavors quan li van fer un comiat entre estudiants i amics per reconèixer la tasca que ha fet durant la seva trajectòria professional. Als anys 80 va assessorar Memòria popular, el primer programa d'història en català; Culla continua sent una veu reconeguda per a interpretar el passat i l'actualitat. 

  • 10:30

    PSOE i Junts es reuniran dissabte "després de quadrar les agendes de tots dos partits", segons ha pogut saber TVE. La trobada es farà a Ginebra.

  • 10:10

    Les pensions contributives es revaloraran al voltant d'un 3,7 % el 2024.

     

     

    Les pensions contributives es revaloraran al voltant d'un 3,8% el 2024 després que aquest dimecres al matí l'Institut Nacional d'Estadística hagi fet pública la dada avançada de la inflació corresponent al novembre. 

  • 9:30

    La inflació avançada baixa tres dècimes i se situa al novembre en el 3,2%

     

    L'Índex de Preus de Consum (IPC) va retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,2%, a causa de l'abaratiment dels carburants i els paquets turístics i a una pujada dels preus dels aliments menys pronunciada que l'experimentada un any abans.

     
  • 9:10

    Alícia Romero: "El Govern va sol i negocia molt poc". 

     

     

    La portaveu parlamentària de PSC i Units per Avançar, Alícia Romero, considera que el Govern cerca poques aliances: "El pressupost pot marcar un camí més o menys d'estabilitat". 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Romero en aquesta línia considera critica que el Govern els convoqui a taules amb propostes no negociades: "Va sol. Negocia molt poc". 

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 29 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    La Comissió Europea considera prioritari la construcció de l'H2Med. 

     

     

    L'H2Med, el corredor que ha de transportar hidrogen verd entre Barcelona i Marsella, ha rebut un impuls decisiu per part de la Comissió Europea, que l'ha inclòs com a Projecte d'Interès Comú per la Unió. El considera prioritari per aconseguir la descarbonització de l'economia i obre la porta al seu finançament. Es calcula que per aquest corredor transitarà el 10% de l'hidrogen verd que necessitaran els 27 països de la unió l'any 2030.

     
  • 8:20

    Segueixen els esforços per prorrogar la treva, mentre continua l'intercanvi d'ostatges israelians per presoners palestins. 

     

     

    Qatar, Estats Units i Egipte multipliquen esforços per aconseguir una segona pròrroga de l'alto el foc a Gaza. Alguns mitjans egipcis parlen a aquesta hora d'un "acord preliminar" de dos dies més, tot i que encara no hi ha confirmació oficial. A 24 hores perquè acabi la treva acordada entre Israel I Hamàs, la pressió internacional continua. La dels familiars dels ostatges segrestats també. En queden més de la meitat en mans de Hamàs. Els últims a tornar a casa han estat 10 dones israelianes i dues tailandeses. De la seva banda, Tel Aviv ha alliberat de les seves presons 15 dones i 12 nens palestins

     
  • 8:15

    En el seu viatge institucional a Corea, el president Aragonès ha visitat el port de Busan, amb el que el Port de Barcelona té un acord de cooperació des de 2020. 

  • 8:10

    El Rei obriria avui de forma solemne la legislatura a les Corts. 

     

     

    Tres mesos i mig després de la constitució de les Corts, avui comença de forma oficial la legislatura. Serà a partir de les 11 del matí, en un acte presidit pel Rei, que farà el tradicional discurs d'obertura. Una sessió conjunta que reunirà a l'hemicicle a diputats i senadors. Un acte al qual no assistiran els representants d'Esquerra, Junts, Bildu i el BNG. Sí que hi aniran, però, els 5 diputats de Podemos.
     

     

     

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 29 de novembre de 2023.

     

     

    Aquí pots veure les notícies destacades d'ahir.