Enlaces accesibilidad
Sequera

El Govern es prepara per portar aigua amb vaixells per pal·liar l'absència de pluges

  • Aragonès assegura que manté converses amb el Ministeri de Transició Ecològica pel transport de l'aigua
  • Aquest dimecres ha entrat en vigor l'estat de preemergència per sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona i Girona

Per
El pantà de Sau es troba per sota del 14% de la seva capacitat
El pantà de Sau es troba per sota del 14% de la seva capacitat | RTVE CATALUNYA

Catalunya es prepara per rebre aigua transportada en vaixells. És una de les mesures d'emergència previstes pel Govern i que s'haurà de posar en marxa en les pròximes setmanes si la situació als embassaments no millora. Així ho ha explicat el president de la Generalitat Pere Aragonès durant el seu viatge oficial a Corea del Sud. El cap de l'executiu ha afirmat també que manté converses amb el Ministeri de Transició Ecològica, ja que és ''qui fixarà el cost d'aquesta aigua''.

Aragonès ha assegurat que és "imprescindible col·laborar" amb el ministeri de Teresa Ribera per trobar solucions i ha indicat que si continua sense ploure "en les properes setmanes, d'aquí a un mes o mes i mig" es podria entrar en emergència per sequera.

Aigua des de Tarragona

Aragonès ha detallat que "probablement" l'aigua es podria portar des de Tarragona i "des d'altres indrets", que no ha concretat. El Departament d'Acció Climàtica contempla aquesta mesura però no abans de la primavera de l'any vinent i sempre com a darrera opció. El conseller David Mascort ha afirmat que les obres per adequar les infraestructures al port de Barcelona estan en marxa.

Què implica la preemergència per sequera?

202 municipis catalans ja estan en preemergència per sequera. Les restriccions afecten a quasi 6 milions de persones que resideixen a la província de Barcelona i Girona. A partir d'aquest dimecres podrem consumir, com a màxim, 210 litres per persona i dia, 90 dels quals corresponen a consum domèstic. L'altra gran restricció afecta als camps de gespa on es practiquen esports federats, que hauran de passar de 450.000 a 200.000 litres per hectàrea al mes. Alguns clubs, de fet, han fet el canvi cap a la gespa artificial.

Els Pagesos demanen més planificació

L'agricultura és un dels sectors més afectats per la sequera. El sindicat reclama més inversions a llarg termini i més planificació que millori l'aprofitament de l'aigua, com per exemple infraestructures que permetin emmagatzemar-la.

El sindicat considera que amb una millor distribució de l'aigua es podria regar més terreny.