Les estacions d'esquí veuen amb optimisme aquesta temporada tot i la sequera
- Des del pont de la Puríssima, es mantindran obertes totes les estacions d'esquí de Catalunya
- La Molina provarà una nova tecnologia per produir neu de manera sostenible, amb menys aigua i energia
Aquesta temporada d'esquí estarà marcada de ple per la sequera. Moltes estacions adopten mesures per intentar estalviar aigua, com la de La Molina, que ha incorporat un sistema pioner. Les estacions d'esquí catalanes han arrencat la temporada i afronten amb optimisme l'arribada de turistes pel pont de la Puríssima, després de les últimes nevades i bona climatologia.
Sistema pioner a La Molina
La pista d'esquí de La Molina provarà aquesta temporada una tecnologia pionera a tot el món per produir neu de manera sostenible, amb la qual es vol reduir el consum d'energia i produir més neu amb menys aigua. Insisteixen que reduiria prop d'un 40% de l'energia que s'utilitza per fer neu artificial, una manera d'adaptar-se a la situació constant de sequera.
Aquest nou sistema, impulsat pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), consisteix a imitar la mineralització de l'aigua per poder seguir el procés natural de la neu, sense dependre de les condicions climatològiques.
D'altra banda, els responsables de les estacions d'esquí han demanat que no se'ls acusi de malbaratar aigua, ja que el sistema que fan servir és a partir d'un cicle tancat. De fet, la portaveu del Govern català, Patrícia Plaja, ha garantit que les estacions d’esquí de la Generalitat fabriquen la neu sense fer servir aigua que podria ser aprofitada per a altres usos.
El Pirineu gironí, el més demandat
La confirmació d'obertura de les estacions d'esquí a última hora fan preveure una bona ocupació, que podria fregar el ple en algunes comarques. A la Cerdanya, els hotels estan per sobre del 90% d'ocupació.
La província té 5 estacions d'esquí que sumen més de 200 quilòmetres de pistes i equipaments. Entre les novetats destaca La Molina, que ha instal·lat noves cintes d'embarcament als telecadires; Masella, que ha fet millores a les pistes en senyalització i seguretat i ha incorporat material de lloguer d’esquí i surf, i Vall de Núria, amb un nou punt d’informació del parc natural i un restaurant de cuina catalana. També, Vallter incorpora un espai de 'coworking' a la cafeteria, mentre que Guils Fontanera, ha emprès una nova etapa de la mà d'un nou equip gestor.
L'any més turístic dels darrers anys
La demarcació de Lleida confia a igualar les xifres rècord de fa 2 anys amb 1,3 milions d'esquiadors. Juan Antonio Serrano, vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, és optimista amb les reserves "es van començar a fer molt més aviat del que és habitual; a l'agost i al juliol".
Malgrat l'obertura de pistes de cara al pont, algunes de les estacions d'esquí de fons encara no poden oferir circuits per a la seva pràctica, ja que els falta neu. Això no obstant, durant els dies del pont obren per a usos turístics.