Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Camil Ros demana no despistar amb el debat del subsidi d'atur

  • El secretari general de la UGT creu que es pot iniciar el debat de la jornada laboral de 4 dies
  • Camil Ros celebra que la patronal reconegui que s'ha d'apujar el SMI

Per
Cafè d'idees - Camil Ros demana no despistar amb el debat del subsidi d'atur

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, es mostra molt crític amb la recent disputa entre Economia i Treball per la reforma del subsidi d'atur. Ros assegura que "s'ho podrien haver estalviat" perquè "estem parlant de només 480 euros, ni tan sols estem parlant de la prestació d'atur". En aquest sentit, recorda que el subsidi està pràcticament a la meitat del Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Ros ha assegurat que aquests 480 euros no són el problema sinó la falta d'una xarxa professional d'acompanyament com la que tenen a la resta d'Europa. "Són gent amb baixa qualificació que necessiten un itinerari perquè molts acaben en un pou de l'economia submergida".

Ros creu que es pot assumir les 37,5 hores de feina setmanals i demana arribar a final de legislatura a les 35 hores "i començar a situar el debat dels quatre dies de treball".

Retallada de la prestació d'atur?

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, el líder de l'UGT a Catalunya es pregunta si "ens preocupa el pressupost o les persones?". Ha advertit que "la prestació d'atur és un dret que t'has guanyat treballant" i ha reclamat "no despistar" i posar el focus el frau fiscal. El dirigent sindical reconeix que la manca d'una majoria progressista al govern de coalició obligarà a fer el debat sobre l'SMI cada any: "És un dels elements d'aquesta legislatura. Abans el PNB estava una mica solet, ara veurem com va. Esperem que fins que no arribem aquí, cada any hi haurà aquest el debat".

Increment del Salari Mínim

Camil Ros no veu, de moment, elements de desacceleració o recessió de l'economia si la pujada de tipus no van a més, davant la pressió que suposa la inflació, especialment la subjacent i posa d'exemple que una gran superfície, mantenia la facturació malgrat l'increment dels preus perquè la gent comprava menys: "Quan s’acabava el món amb la crisi d’Ucraïna, ja vaig dir que jo no ho veia, i ara de moment no es veu".

El dirigent sindical creu que en aquest context és bo que la CEOE reconegui que s'ha de pujar el Salari Mínim "almenys un 3%" dels 1.080 euros actuals. Ros afegeix que hi ha un compromís del PSOE i que forma part de l'acord de govern, que l'increment de l'SMI estigui inclòs en l'Estatut dels Treballadors per llei i que fos del 60% del salari mitjà: "El 60% del Salari Mitjà són 1.200 euros al conjunt de l'Estat i a Catalunya 1.319 euros", ha concretat i ha insistit que "no és cap barbaritat".

El traspàs de Rodalies "anirà tenint dificultats"

El dirigent sindical reconeix que el traspàs de Rodalies a la Generalitat serà complex tant a nivell tècnic com laboral: "Anirà tenint dificultats". Camil Ros creu que hi haurà d'haver un sistema pont per garantir que la gent que està ocupant una plaça, si és de la resta de l'Estat, pugui tornar.

Per Ros, un dels problemes és que la majoria dels maquinistes de Renfe són de fora de Catalunya "perquè no hi ha tradició que la gent es presenti a les proves de Renfe" i alerta del risc de quedar-nos sense maquinistes, perquè es triga dos anys a formar un maquinista: "Ho hem explicat als dos governs, cal un sistema que funcioni" tot i que reconeix que "el primer escull" en referència a la desconvocatòria de la vaga, "l'hem superat".