Enlaces accesibilidad
'El Kubo' i 'La Ruïna'

Llibertat provisional per als set detinguts en el desallotjament

  • Els ocupes han llençat als Mossos sacs amb runes, pots de fum i bengales per dificultar la intervenció
  • A la Ruïna, els mossos han accedit tancats amb una gàbia amb rodes mentre els queien objectes a sobre

Per
Els Mossos entren a un dels dos edificis ocupats
Els Mossos entren a un dels dos edificis ocupats | RTVE CATALUNYA

Llibertat provisional per als 7 detinguts en el desallotjament dels edificis de 'El Kubo' i 'La Ruïna'. Els arrestats han passat aquest divendres a disposició del jutge que ha decidit deixar-los lliures. Tots, sis homes i una dona majors d’edat, s'han acollit al seu dret a no declarar. La causa està oberta pels delictes de desordres públics, maltractament d'obra i atemptat contra agents de l'autoritat.

Durant el desallotjament, que va tenir lloc aquest dijous, els Mossos van baixar les últimes quatre persones amb una grua. Tres estaven a la teulada de la Ruïna i una s’havia penjat de la façana del Kubo. 300 efectius policials han participat en aquest dispositiu, que qualifiquen d'èxit. Una mossa ha resultat ferida lleu a l'esquena.

El desallotjament ha finalitzat pocs minuts després de les 11 del matí després de més de 5 hores d'operatiu policial. A les 6h d'aquest dijous ha arrencat el dispositiu policial format per ARRO, BRIMO, drons, unitat de muntanya, canina i subsol per desallotjar els dos immobles. Un operatiu llarg que s'ha enfrontat als sacs de runes, pots de fum i bengales llençades pels ocupes per dificultar la intervenció policial. De fet, a l'edifici de 'La Ruïna', els Mossos han hagut d'accedir tancats amb una gàbia amb rodes que s'ha utilitzat per primera vegada.

7 detinguts en el desallotjament de les cases 'El Kubo' i 'La Ruïna' a La Bonanova | Maite Boada

La comissaria en cap dels Mossos Montse Estruch ha explicat que el dispositiu ha estat molt pensat i dimensionat pel pitjor escenari possible, però no ha estat el més gran d’aquest estil a la ciutat. La vigilància de la zona ha començat a la nit, per evitar possibles sabotatges a l’operatiu policial, i poc abans de les 6 l’ARRO ha assegurat el perímetre i ha pogut començar l’intent d’entrada als edificis.

L'Ajuntament parla d'èxit

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat que el desallotjament ha sigut "tot un èxit" i ha justificat l'operació per "garantir la convivència" al barri. Preguntat per l'operació, Collboni ha reconegut la "professionalitat" dels cossos de seguretat i ha fet una crida a la tranquil·litat dels veïns. Un cop executat el desallotjament, l'Ajuntament de Barcelona analitzarà tècnicament la "viabilitat dels edificis" fins ara ocupats i prendrà les "decisions corresponents".

El conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, el director general de la Policia, i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, s’han desplaçat a la Bonanova per felicitar els Mossos que han intervingut en el dispositiu.

Els Mossos desallotgen 'El Kubo' i 'La Ruïna'

Pel que fa a les accions de protesta, aquest dissabte 2 de desembre a les 19h està convocada una manifestació a la plaça d'Alfonso Comín per part dels ocupes.

Estudi Nou a Santa Coloma de Gramenet

Un altre desallotjament que ha tingut lloc aquest dijous és el de l'Estudi Nou a Santa Coloma de Gramenet. Un operatiu que s'ha allargat més del previst, ja que dues persones han introduït el seu braç en bidons amb guix.

Els ocupes han fet una crida aquest dijous a manifestar-se a les 19 hores a la plaça Manent de la localitat.