Enlaces accesibilidad
Dia Mundial Sida

Les infeccions mantenen la tendència a la baixa

  • L’any 2022 a Catalunya es van registrar 460 nous diagnòstics i els contagis repunten una mica
  • La via transmissió majoritària continua les relacions sexuals entre homes, amb 37 anys de mitjana

Per
Llaç en commemoració al Dia Mundial de la Sida | ACN
Llaç en commemoració al Dia Mundial de la Sida | ACN

Com cada u de desembre, es commemora el Dia Mundial contra la Sida. Aquest divendres s'ha organitzat un acte institucional on 130 entitats s'han sumat al manifest per eliminar el VIH en 2030, i Generalitat i Ajuntament de Barcelona han desplegat el Tapís Memorial de la Sida, en record de les víctimes, amb el lema "Reforcem compromisos".

L’any 2022 a Catalunya, les infeccions van repuntar, es van registrar 460 nous diagnòstics, que representa una taxa de 5,9 casos en 100.000 habitants. En cinc anys, la tendència ha anat a la baixa, ja que els nous diagnòstics han caigut més d'un terç (37%) des dels 727 detectats el 2017. Segons dades obtingudes per l'ACN a través del portal de Transparència, la via de transmissió més comuna és la sexual, concretament entre homes i la taxa de diagnòstics és més alta a la ciutat de Barcelona.

Segons les dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT), a Catalunya el nombre de noves infeccions declarades de VIH s'han estabilitzat. Tenint en compte els nous casos del 2022, s'estima que a Catalunya 32.579 persones viuen amb el VIH i que la mitjana d'edat entre els infectats és de 37 anys. El perfil de la gent amb el virus no ha canviat massa en els darrers anys: la majoria d'infectats són homes, entre el 80% i 90% del total. La via de transmissió majoritària és d'homes entre homes, però les relacions heterosexuals van sumar el 35,7% dels nous casos l'any 2022.

El pacient de Londres: la segona persona al món, què ha sobreviscut a la sida

Fins al 2016, la majoria de nous diagnòstics eren de gent amb nacionalitat espanyola, però el 2017 aquestes dades van canviar. Des de llavors i fins a l'actualitat, més de la meitat dels casos són de gent estrangera. La dada més recent, obtinguda per l'ACN, és del 2021, quan un 57% dels 431 casos van ser de persones de fora de l'Estat.

En referència a la distribució territorial, la ciutat de Barcelona és la que acumula més casos en comparació amb les altres regions sanitàries. A la capital catalana, la ràtio el 2021 era de 12 casos, mentre que a l'àrea de Lleida, en segon lloc, era de 8,8. Amb tot, mentre que a Barcelona la caiguda és més pronunciada que a qualsevol altre territori, Lleida experimenta la major crescuda de tot Catalunya en comparació amb el 2016.

La resposta al VIH a Catalunya

Catalunya disposa d’un potent pla estratègic, el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 impulsat i coordinat per la SGAVIHV del Departament de Salut, aprovat per la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya i per Acord de Govern. El pla planteja els objectius, estratègies i actuacions a desplegar per donar resposta als problemes de salut al territori català. Les mesures que inclou aquest document són fonamentals per reduir les infeccions de VIH i altres infeccions de transmissió sexual, facilitar que tothom pugui accedir als tractaments i millorar la qualitat de vida d'aquestes persones infectades. Té com a intenció disminuir l'estigmatització que s'ha associat a aquestes infeccions a través de l'acció comunitària.

L'acte de commemoració

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha dit durant l’acte de la Generalitat que tot i que la qualitat de vida de les persones amb VIH ha millorat, "encara hauria de fer-ho més". Per fer-ho, cal identificar les àrees de millora i treballar perquè l'orientació social i sanitària sigui efectiva. "Fem un balanç positiu de com hem anat millorant, però hem de continuar treballant conjuntament amb la societat civil per aconseguir garantir els drets de tots els ciutadans", ha conclòs.

El Comitè ha llegit el manifest a la plaça Sant Jaume en què s'ha donat a conèixer el lema del Dia Mundial de la Sida d'Enguany: "Reforcem compromisos". L'objectiu d'aquest missatge és apel·lar a la corresponsabilitat de les institucions, la societat civil i les entitats per posar fi a la discriminació que pateixen els malalts de VIH.