Enlaces accesibilidad
Nadal a Barcelona

Torna el pessebre tradicional a la plaça Sant Jaume: com és?

Per
El pessebre de la plaça Sant Jaume, una posada en escena que representa la ciutadania barcelonina
El pessebre de la plaça Sant Jaume, una posada en escena que representa la ciutadania barcelonina

Després de gairebé una dècada de polèmics pessebres a la plaça Sant Jaume de Barcelona, la tradició torna a un dels escenaris més visitats per Nadal a la capital catalana. La innovació digital fa una pas enrere i enguany grans lones dibuixen un naixement tradicional, però amb la particularitat que les figures simulen escenes quotidianes que representen la ciutadania barcelonina.

Està dissenyat per l’escenògraf Ignasi Cristià, que ha tractat de reinterpretar en clau barcelonina contemporània la tradició del pessebre napolità. El muntatge compta amb una setantena de personatges i es podrà visitar fins al 6 de gener.

Què representen les figures?

L'obra és un homenatge al característic pessebre napolità, tot coincidint amb la celebració pels 800 anys pessebristes. Les figures, retallables en un espai tridimensional sobre una lona de fotografies, representen una celebració al voltant de les tres escenes principals: els pastors, el naixement i el Reis d’Orient.

La diferència, però, és que es combina amb activitats quotidianes de la vida barcelonina; des d'activitats vinculades amb la terra en horts urbans, fins a la "caganera" que és una senyora asseguda al lavabo. Tal com ha anunciat el creador, "els personatges sembla que estiguin una mica al marge de les tres escenes troncals, de caràcter més religiós; l'objectiu és que sigui un mirall on la ciutadania pugui veure’s reflectida".

El fons del pessebre són algunes de les zones més emblemàtiques de Barcelona: des del Port, passant per Montjuïc, pel Tibidabo, La Pedrera com a estable, el parc de la Ciutadella i les tres xemeneies de Sant Adrià, que representen Orient.

El primer pessebre es va fer a Nàpols

Al llarg dels segles, Nàpols ha integrat les cerimònies religioses en la dimensió social de l'entorn, fent-les úniques i reflectint la diversitat de la ciutat i de la vida quotidiana.

Va ser la nit de Nadal de 1223, quan Francesc d'Assís va recrear el primer pessebre en la localitat italiana de Greccio. Ignasi Cristià porta a Barcelona les tradicions de la seva ciutat natal napolitana i mostra el contrast de la capital catalana amb els moments més importants dels espectacles nadalencs.