Enlaces accesibilidad
Sostenibilitat

Marta Lloret, la influencer de masies desocupades

  • La ‘Caçadora de Masies’ impulsa el projecte 'Masiaires' per reviure el patrimoni rural català
  • Les xarxes socials de Marta Lloret sumen un total de 100.000 seguidors interessats en la història de les masies catalanes

Per
Planeta R - Recuperació de masies abandonades

Catalunya compta amb més de 40.000 masies, però lamentablement, la meitat d'aquestes estan tancades, abandonades o en runes. Enmig d'aquesta realitat, sorgeix una iniciativa que busca revitalitzar aquest patrimoni rural, connectant aquells que desitgen viure en una masia amb els propietaris que tenen aquestes joies arquitectòniques tancades. El projecte, anomenat 'Masiaires', liderat per Marta Lloret, coneguda com la “Caçadora de Masies”, ja ha rebut més de 2.000 sol·licituds.

Martina Klein, presentadora de 'Planeta R', programa disponible a RTVE Play Catalunya, visita una masia datada del segle XIV, per conversar amb la influencer de masies Marta Lloret i conèixer d'on li ve aquesta passió per aquest tipus d'habitatges.

Qui és la 'Caçadora de masies'?

Marta Lloret, tècnica de patrimoni cultural especialitzada en la documentació de patrimoni rural, ha esdevingut una figura pionera en la recerca de solucions per a la preservació de les masies catalanes. A través de les seves xarxes socials, amb més de 100.000 seguidors, Lloret comparteix la seva passió per aquestes construccions que, segons ella, contenen les històries del passat.

Les masies expliquen la història del nostre país i com vivien els nostres avantpassats

“Les masies expliquen la història del nostre país i com vivien els nostres avantpassats”, afirma Lloret, que es dedica a la documentació del patrimoni per una empresa d'arqueologia. Per això, és important no veure-les només com a edificis, sinó com a testimonis d'una herència que hem de preservar.

Match entre masovers i propietaris de masies

Amb el seu projecte ‘Masiaires’, Lloret pretén unir aquells que desitgen restaurar i viure en una masia amb els propietaris que, per diversos motius, no poden mantenir aquestes edificacions. “No m'agrada dir que les masies estan abandonades, perquè darrere d'aquest concepte hi ha històries molt tristes. Molts propietaris de masies, no poden mantenir-les ni vendre-les”, comenta Lloret.

El projecte està atraient l'atenció de persones amb diversos perfils, però tots units per un projecte de vida que els aproximi la vida a la natura i a la vida al camp. Els requisits per ser masover inclou la capacitat de dur a terme la restauració, sigui amb habilitats tècniques o amb els recursos econòmics necessaris.

Amb més de quatre anys dedicats a les xarxes socials, Marta Lloret ha aconseguit crear una comunitat virtual que comparteix la seva passió pel patrimoni rural català. Amb el projecte 'Masiaires', busca transformar aquest interès en acció concreta, connectant propietaris i masovers per assegurar que les masies no només resistiran el pas del temps, sinó que tornaran a ser centres actius de vida i cultura a Catalunya.