Enlaces accesibilidad
Element indispensable

La pilota, el tresor de l'escudella de Nadal

Per

La Recepta Perduda - La pilota de l'escudella

A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril visita el barri de Gràcia per aprendre a cuinar una escudella amb carn d’olla amb els ingredients amb què la comunitat gitana la prepara. Un dels elements que no pot faltar en aquest caldo és la pilota, un tresor que a tothom agrada i que s’ha de compartir amb qui s’asseu a taula.

Què és la pilota?

La pilota, com el seu nom indica, és una bola feta de carn picada de vedella i de porc. Tal com explica el carnisser Ernest Quintana, a banda de la carn, s’hi afegeixen ous en proporció a la carn (un parell per quilo), milla de pa sucada en llet per estovar la massa, all, julivert, sal i pebre.

Quintana recorda que, en ser una massa fàcil de treballar, és una de les primeres coses que es fan quan s’entra a treballar en una carnisseria. Fins i tot els nens amb familiars carnissers juguen a preparar-la quan són petits.

Pilota crua per l'escudella abans de ser llençada al caldo a 'La Recepta Perduda'
Pilota per l'escudella

Pilota per l'escudella RTVE Catalunya

Gaudir de la pilota en comunitat

La pilota que preparen les famílies gitanes és com la catalana tradicional. De fet, és el tret que diferencia l’escudella d’altres sopes, ja que només la fan a Catalunya. Cal recordar que s’ha de posar a la darrera part de la cocció perquè quedi melosa i desprengui els seus aromes. Moltes persones, en comptes de fer una pilota gran, fan vàries de petites perquè no quedi crua per dins.

La carn d’olla i la pilota, a més a més de tot el que representa l’escudella, és un acte social que es basa a compartir un àpat i els aliments amb amics i familiar. La pilota s’ha de repartir perquè tothom la pugui gaudir. Això és el que la converteix en un element cultural.