Enlaces accesibilidad
Convivència

El pes de la comunitat gitana al barri de Gràcia

Per

La Recepta Perduda - Els gitanos al barri de Gràcia de Barcelona

A ‘La Recepta Perduda’ Sílvia Abril es desplaça al barri de Gràcia, a Barcelona, i coneix de prop la comunitat gitana que tant de pes té a la zona. La gastronomia és un dels seus trets característics i seure a taula per a ells és un acte col·lectiu i intergeneracional on, a més a més de gaudir del menjar, es fa la transferència de costums i tradicions de la seva ètnia.

Arribada dels gitanos a Gràcia

La comunitat gitana de Gràcia es forma a partir que els gitanos van arribant a Catalunya. Tal com explica l’historiador de cuina, Jordi Tresserras, sempre han estat un poble nòmada fins que a finals del segle XVIII Ferran VI prohibeix la seva persecució i afavoreix que s’assentin. Ho fan a les entrades de les grans ciutats i la Vila de Gràcia és un dels punts on ho fan. El fet que els permetin conservar els seus costums, censurats segles enrere, ajuda al fet que se sentin còmodes.

Quan els gitanos s’estableixen a Barcelona es dediquen, d’una banda, a la venda d’antiguitats, la restauració de mobles, la venda ambulant i, en alguns casos, a tasques del camp com la recollida de la patata. La comunitat gitana està formada per grans famílies els integrants dels quals sempre estan molt units.

Imatge d'arxiu en blanc i negre de la comunitat gitana al barri de Gràcia de Barcelona a 'La Recepta Perduda'
Imatge d'arxiu de la comunitat gitana al barri de Gràcia

Imatge d'arxiu de la comunitat gitana al barri de Gràcia de Barcelona RTVE Catalunya

La comunitat gitana i la gastronomia

La cuina és la via per la qual la gent transfereix sabers i sabors als més joves. En el cas dels gitanos, són coneixements que no estan escrits enlloc, però que estan arrelats gràcies a la tradició oral. Un dels seus plats típics és l’escudella amb carn d’olla, la recepta que Sílvia Abril prepara de la mà d’un d’aquests clans.

El barri de Gràcia és un barri popular on la gent surt al carrer i comparteix, sobretot a les festes majors. La comunitat gitana ha tingut un pes molt important en aquest sentit amb dos elements clau com a aportació: el menjar i la música. Als gitanos els agrada el menjar de cullera, plats on molt arrelats i amb personalitat molt pròpia.

La rumba catalana

La rumba catalana és un dels elements característics de la comunitat gitana a més a més de ser la darrera música creada a Barcelona que s’ha estès mundialment. Sicus Carbonell, integrant i líder de Sabor de Gràcia, defineix aquest gènere com “una manera de viure”. “És una fusió, admet tota mena de música. Tu agafes qualsevol estil musical i el 99% de les cançons es poden fer en rumba catalana”, explica el músic.

L’element indispensable de la rumba catalana és el ventilador, una forma de tocar la guitarra que es basa a donar cops a la guitarra com si fos un bombo de bateria i fer sons amb les cordes com és propi dels sons cubans. Peret, el rei de la rumba catalana, li va afegir harmonia i va sintetitzar el que haurien de fer tres músics en un de sol. Sense dubtes, la rumba catalana és un símbol de la identitat de la comunitat gitana i mai pot faltar a la vida d’un gitano català.

Peret, exponente de la rumba catalana, actuando en un programa de televisión en una imagen de archivo.
Peret en un programa de televisión

Peret en un programa de televisión RTVE Catalunya