Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Sánchez Llibre: "Les empreses han de tornar sense sancions ni bonificacions"

  • El president de Foment del Treball creu que Junts i el PNB equilibraran a Sumar dins el govern de coalició
  • Josep Sánchez Llibre afirma que hi haurà pressuposts de la Generalitat pel 2024 aprovats "pels mateixos del 2023, estic convençut"

Per
Cafè d'idees - Sánchez Llibre: "Les empreses han de tornar sense sancions ni bonificacions"

El president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre, confia que la "normalització política" permetrà que tornin les empreses que van marxar de Catalunya l'any 2017 a final de la legislatura: "Han de tornar lliurement. Sense sancions ni bonificacions". Sánchez Llibre recorda que un dels objectius de Foment del Treball és que puguin retornar les empreses "com més aviat millor" i diu que a final de legislatura "es donaran les condicions perquè puguin tornar".

Josep Sánchez Llibre espera que tant Junts com el PNB equilibraran a Sumar dins el govern de coalició: "Com que el pacte amb Sumar és bastant escandalós, negatiu i no reconeix la tasca de l'empresari, aquesta situació negativa la puguin equilibrar Junts i PNB".

Josep Sánchez Llibre considera que "no fa falta que per llei" es rebaixi la jornada laboral a 37,5 hores: "La negociació col·lectiva ho resol. Ja hi ha molts sectors que fan 37 hores i mitja. No fa falta que la llei"

En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, Sánchez Llibre afegeix que els acords del pacte entre socialistes i Sumar van contra el cor de les empreses: "Més que el pacte PSOE-Junts, ens preocupa la deriva intervencionista del pacte PSOE-Sumar". Josep Sánchez Llibre defensa l'increment salarial del 3% i que les rendes del treball superin "en moments com l'actual" les del capital: "Els empresaris tenim tanta ànima social com els sindicats. Sense els treballadors, no seríem absolutament res".

No està preocupat per la llei d'amnistia

Sánchez Llibre afirma que Foment de Treball no valora la llei d'amnistia perquè "no volen entrar en política" tot i reconèixer que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, s'hi va pronunciar en contra: "Va dir que estava en contra de l'amnistia, però en el document que vam acordar, en cap moment hi figura l'amnistia, no volen consideracions polítiques, ens compet l'economia". El president de Foment diu que no està preocupat per la llei d'amnistia i que el que els preocupa és l'estabilitat política i econòmica i la normalització entre el govern de Catalunya i el de l'Estat: "Jo separo la política i l'economia. La política influeix als pressupostos, hem de dir si ens agraden o no, influir que vagin a les nostres. Ara, entrar en política a Foment, no volem entrar-hi".

Reclama que s'elimini l'impost de patrimoni

El president de Foment celebra que la Generalitat prevegi reduir l'IRPF el primer tram de tributació, fins a un 9,5% als pressupostos del 2024 perquè a Catalunya és superior de la mitjana de l'Estat: "És positiu que la Generalitat hagi tingut la complicitat, el sentit comú". Sánchez Llibre demana "la mateixa sensibilitat" amb l'impost de patrimoni, contra el que foment planteja recurs d'inconstitucionalitat: "Ha fet que molts patrimonis es deslocalitzin i genera frustració. Demanem que no només se subvencioni, sinó que el govern espanyol el faci desaparèixer".

"Que Junts pugi al barco del pressupost"

Josep Sánchez Llibre està convençut que PSC i Comuns donaran suport als pressupostos del Govern de Pere Aragonès perquè "no ens podem permetre el luxe de prorrogar-los". El president de Foment espera que els comptes de la Generalitat ja incorporin una rebaixa fiscal i diu que el Govern hauria d'intentar que Junts "s'apuntés al barco".