Enlaces accesibilidad

El Govern estudia rebaixar l'impost de la renda

  • La reducció afectaria el primer tram de tributació de l'IRPF, que passaria del 10,5% al 9,5%
  • La mesura, vinculada a l'aprovació dels pressupostos del 2024, afectaria 3 de cada 4 contribuents

Per
Catalunya deixarà de ser la CCAA que més paga d'IRPF
Catalunya deixarà de ser la CCAA que més paga d'IRPF

El Govern estudia la reducció d'un punt del primer tram de tributació de l'IRPF del 10,5% al 9,5%. Una rebaixa fiscal que el Departament d'Economia negocia incloure en la llei d'acompanyament dels pròxims pressupostos i que afectaria uns 2,6 milions de catalans.

Beneficiaria el 73% dels contribuents

Es beneficiarien d'aquesta rebaixa tres de cada quadre contribuents catalans, concretament amb rendes anuals iguals o inferiors a 33.000 euros, segons ha detallat la consellera d'Economia, Natàlia Mas. La quantitat estimada d'estalvi per contribuent no és molt alta, de només 125 euros. A més, el Govern també planteja reduir de 9 a 8 els trams d'aquest impost.

I què passa amb les rendes superiors? Doncs tindria un impacte neutre, ja que s'ajustaria lleugerament la tributació de la resta de trams perquè continuïn parlant el mateix que fins ara. La intenció del Govern és que la rebaixa fiscal entri en vigor amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener.

El Govern planteja una rebaixa de l'IRPF

CCAA amb més pressió

A la pràctica suposarà deixar de ser una de les CCAA amb la pressió fiscal més alta de l'estat per les rendes més baixes. Si es concreta la mesura, les Balears, València i Astúries passarien a encapçalar el rànquing de la pressió més alta. Catalunya baixa un esgraó i se situa al nivell d'Aragó, Cantàbria o les dues Castelles. Altres com Madrid, Andalusia i Galícia continuarien per sota.

D'aquesta manera, tampoc se situaria al capdavant de la pressió fiscal a la resta de trams i s'assoleix una vella denúncia de la majoria de les formacions que no estan al Govern, com el PP o Ciutadans.

També era una de les reivindicacions històriques de les patronals catalanes, tal com ha destacat el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en declaracions al Cafè d'Idees de Ràdio 4 La 2.

Sánchez Llibre demana "la mateixa sensibilitat" amb l'impost de patrimoni, contra el que foment planteja recurs d'inconstitucionalitat: "Ha fet que molts patrimonis es deslocalitzin i genera frustració. Demanem que no només se subvencioni, sinó que el govern espanyol el faci desaparèixer".