Eugeni Gay: "La llei d'amnistia no cap en l'estat de dret"
- L'exvicepresident del TC culpabilitza al mateix nivell PP i PSOE per la no renovació del CGPJ
- Eugeni Gay: "L'amnistia no està prohibida per la Constitució, però ha de prevaldre la llibertat i la igualtat del ciutadans"
L'exvicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, es mostra molt contundent a l'hora de culpabilitzar, al mateix nivell, a PP i PSOE per la no renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "La Constitució demana que es posin d'acord", adverteix. "Si no ho fan és perquè són incapaços o perquè hi ha voluntat de no fer-ho. Els dos casos són perversos", afegeix.
Sobre la proposta del PP de renovar el CGPJ si es reforma simultàniament el sistema d'elecció dels vocals, Eugeni Gay ha advertit que "el que no es pot fer és forçar l'Estat a canviar les normes". Ara bé, l'exmagistrat també ha criticat que "hi ha una intromissió permanent en les sentències dels jutges".
Rebuig a l'amnistia
En una entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4, l'exmagistrat es mostra crític sobre la finalitat de la llei d'amnistia que pretén aprovar el Govern. Gay demana aclarir si en realitat el que s'amaga al darrere és un indult i, en aquest cas, considera que els beneficiats haurien de ser jutjats com ho van ser els líders del procés indultats. "On està el principi d'igualtat entre els espanyols?".
"Entenc l'indult si s'ha de pacificar, però l'amnistia no cap a l'Estat de Dret", ha emfatitzat. Amb tot, reconeix que es pot fer a Espanya perquè no està prohibida per la Constitució, però reitera que "ha de prevaldre per sobre de tot la llibertat i la igualtat del ciutadans".
"L'amnistia pot crear inseguretat jurídica"
Eugeni Gay defensa que els indults han estat "ben rebuts per la societat" i han tingut efectes positius, però considera que l'amnistia podria absoldre a persones que no han estat jutjades: "L'Estat ja ha decidit, va posar una sentència i va posar un indult i ja havien complert una part de la pena. El perdó no és l'oblit, és per reiniciar una convivència". Gay afegeix que caldrà esperar al redactat de la llei d'amnistia per poder-la valorar i serà el Tribunal Constitucional qui s'hi haurà de pronunciar.
Casos de lawfare
L'exvicepresident de TC rebutja parlar de "lawfare" a la justícia espanyola: "Els jutges han d'aplicar la llei. No tenen llibertat. L'han d'aplicar, els agradi o no, i no al seu criteri". Recorda que "un jutge sense ideologia no seria persona, però la nostra ideologia té un límit, i està en la llei i l'estat democràtic".
MEDIA[7024124,a]
Eugeni Gay és favorable a reformar la Constitució per revisar el model del Senat, que diu no es correspon al d'una cambra territorial: "Altres coses s'haurien de retocar. La immensa majoria del país té clar el paper de la Constitució".
Creu que la constitució no permet un referèndum
L'exvicepresident del TC diu que l'article 92 de la Constitució no permet fer cap referèndum vinculant "si no es reforma la Constitució" i demana mirar per la unitat d'Europa: "Mai deixarem de ser catalans i quan Europa estigui unida, ningú deixarà de ser el que és". Gay es pregunta "qui és Europa ara mateix?" i recorda que Henry Kissinger deia que a Europa no sabia mai a qui trucar: "No tenim ni assegurada la nostra defensa, ni la fiscalitat. Acabarem amb un sol país que és tota la humanitat".