Enlaces accesibilidad
Dia de la Constitució

45è aniversari de la Carta Magna marcat per l'amnistia i el bloqueig en la renovació del CGPJ

  • Pedro Sánchez exigeix al PP que desbloquegi la renovació de l'òrgan judicial
  • Alberto Núñez Feijóo afirma que Espanya viu ''la major crisi constitucional'' en 45 anys

Per
Pedro Sánchez, Francina Armengol i Pedro Rollán en l'acte institucional
Pedro Sánchez, Francina Armengol i Pedro Rollán en l'acte institucional

45è aniversari de la Constitució marcat per la llei d'amnistia i els 5 anys del mandat caducat del Consell General del Poder Judicial. L'acte institucional ha estat l'escenari dels retrets entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo per la no renovació de la cúpula judicial.

45è aniversari de la Constitució

El president del Govern exigeix al PP que la desbloquegi i recorda que l'òrgan de govern dels jutges porta 1805 dies amb el mandat caducat.

Núñez Feijóo, per la seva banda, ha aprofitat la jornada per a carregar de nou contra Sánchez pel seu pacte d'investidura amb els partits independentistes. El líder popular ha afirmat que Espanya es troba en ''la pitjor crisi constitucional dels darrers 45 anys''.

El secretari general de Vox Ignacio Garriga ha acusat els socialistes de cínics per participar dels actes institucionals del Dia de la Constitució a la vegada que ''llencen pels aires'' la Carta Magna.

Garriga ho ha dit en un acte a Tarragona per homenatjar la Constitució i que ha aplegat unes 300 persones. L'acte estava convocat per una desena d'entitats i ha comptat amb la presència de representants del PP, Vox i Ciutadans, que s'han unit sota el lema 'Ni amnistia, ni autodeterminació'.

Crítiques a la Constitució de Junts i ERC

Com és habitual, els partits independentistes catalans no han assistit als actes institucionals de celebració de la Constitució. El secretari general de Junts Jordi Turull que ha dit que "no hi ha res a celebrar" i ha assegurat que la cúpula judicial espanyola que "tan defensa la Constitució és la primera a incomplir-la perquè fa cinc anys que està caducada".

Per la seva banda, el President de la Generalitat ha afirmat a través de la xarxa social X que la Constitució ''no garanteix els drets que mereix la ciutadania de Catalunya''. Ha dit també que segueixen treballant per ''una Catalunya independent que ens doni les eines per assolir el bestar, la prosperitat, la igualtat i la llibertat plena''.

Podemos trenca amb Sumar

El trencament entre Podemos i Sumar també s'ha colat en la celebració dels 45 anys de la Constitució. La secretària general Ione Belarra ha afirmat que és una ''decisió difícil, però imprescindible'' i avisen Pedro Sánchez que haurà de negociar amb ells totes les lleis, començant pels pressupostos.

Els comuns tanquen files amb Yolanda Díaz. Jéssica Albiach, la seva líder a Catalunya, s'ha donat de baixa de la formació de Belarra i en un comunicat, l'executiva demana als 5 diputats morats que han decidit anar al grup mixt que retornin la seva acta. Mentrestant, la líder de Sumar llança un missatge de tranquil·litat i ha llençat un missatge a Podemos dient ''que no s'equivoquin d'adversari a l'hemicicle''.

Armengol fa una defensa del diàleg

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha remarcat aquest dimecres que “ser constitucionalista no consisteix a aixecar la Carta Magna com si d’un tòtem es tractés, sinó assumir que es pot arribar a acords per complir-la i per desenvolupar-la”.

“És aixecar l’estendard del diàleg davant dels desafiaments que afrontem cada dia i la pròpia Constitució ens planteja”, ha afegit durant l’acte institucional de celebració dels 45 anys de la Carta Magna. Per primera vegada, la hissada de la bandera ha tingut lloc a les portes del Senat organitzada per l'Estat Major de la Defensa.