Enlaces accesibilidad
Informe PISA

Educació conclou ara que la mostra de les proves a Catalunya sí que era correcta

  • El secretari de Polítiques Educatives s’ha posat en contacte amb els responsables de l'informe
  • Catalunya retrocedeix en tots els àmbits de l'avaluació: matemàtiques, ciència i comprensió lectora

Per
Alumnes en un institut de Catalunya
Alumnes en un institut de Catalunya | RTVE CATALUNYA

El secretari de Polítiques Educatives s’ha posat en contacte amb els responsables de PISA i ha aclarit tots els dubtes que tenia el departament sobre la representativitat de la mostra. Després que Educació atribuís els mals resultats a una sobrerepresentació de la població nouvinguda a la mostra, el departament ha conclòs ara, després de contactar amb els autors de l’estudi, que la mostra era correcta.

La consellera d'Educació, Anna Simó, s'ha referit als resultats de l'informe PISA i ha admès que "no hi ha excuses". En un missatge a la xarxa social X, ha reconegut que Catalunya té "un problema que està identificat" i ha assegurat que el Govern està treballant per resoldre'l. "Això va de pobresa infantil i segregació escolar", ha remarcat la consellera.

Dades molt negatives

Els resultats de Catalunya en les proves PISA del 2022 cauen en picat en els tres àmbits d'avaluació i situen l'alumnat català per sota de la mitjana d'Espanya i dels països de l'OCDE. Les proves PISA 2022 van avaluar la competència en matemàtiques, ciències i comprensió lectora de més de 700.000 alumnes de quinze anys de 81 països d'arreu del món. A Catalunya, es van fer durant la primavera del 2022.

Davallada dràstica dels resultats a Catalunya de l'informe PISA

Un retrocés en tots els àmbits

Segons es desprèn de l'informe, en competència matemàtica Catalunya ha obtingut 469 punts, 21 menys respecte a les últimes proves, fetes el 2018. És la puntuació més baixa des del 2006. En competència científica, ha obtingut la pitjor dada des del 2003 amb 477 punts, 12 menys que el 2018. En comprensió lectora, Catalunya també ha registrat la pitjor dada des del 2006 i s'ha situat en les últimes posicions de l'Estat amb 462 punts, 22 menys que el 2018, i només per davant d'Andalusia, Melilla i Ceuta.

La Generalitat justifica els resultats

L'executiu català justifica els mals resultats. Assegura que 2 de cada 10 alumnes que van fer la prova a Catalunya eren immigrants. Des de CCOO afirmen estar preocupats per aquestes dades.

Educació mostra la seva preocupació pels resultats de l'informe PISA 2022

El Govern ha demanat a través de la seva portaveu Patrícia Plaja ''continuar confiant'' en el sistema educatiu català.

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha demanat al Govern que expliqui quin és el seu pla davant les dades "esfereïdores". De la seva banda, CCOO considera que hi ha diferents causes com, per exemple, les ràtios altes que hi ha en els diferents cursos, la manca d'inversió en Educació, i l'arribada d'alumnat nouvingut en zones socialment desafavorides on no s'han posat els recursos suficients per acompanyar a aquest alumnat.