El sector turístic encara amb optimisme el Pont de la Puríssima
- Els hotels del Pirineu de Lleida i a la Cerdanya estan entre el 80 i 90% d'ocupació, tot coincidint amb l'estrena de la temporada d'esquí
- Les agències de viatges preveuen registres de rècord el 2023, malgrat la pujada de preus
El sector turístic català afronta amb optimisme el pont de la Puríssima, marcat per ser el preludi de les festes de Nadal, que enguany, amb els festius coincidint en dimecres i divendres ha facilitat estades més llargues. Es preveu una sortida de 460.000 vehicles de l'àrea metropolitana aquests dies.
L'obertura de totes les pistes d'esquí i les bones previsions de neu i climatologia han afavorit les destinacions de muntanya aquests dies; un bri d'esperança per a l'hivern en el món de l'hostaleria, que portava un any difícil per culpa de la manca de nevades. Al Pirineu de Lleida i la Cerdanya els hotels estan entre el 80 i 90% d'ocupació.
Els allotjaments de turisme rural també tenen bones perspectives, sobretot a la Catalunya Central, on aquests dies hi ha dos grans atractius: la Fira de l'Avet d'Espinelves i el Mercat Medieval de Vic.
L'any que s'ha viatjat més des de 2019
Les agències de viatges preveuen tancar el 2023 amb registres de rècord, encara que els preus són entre un 20 i un 25% més cars que fa un any. El sector es troba en un bon moment, assegura ACAVe, principal patronal d'agències de viatge, que ha presentat el primer balanç de l'any i les previsions per a aquest pont de la Constitució i Nadal.
Segons l'enquesta de l'associació, un 56% de les agències confien a incrementar entre un 5 i un 15% les vendes respecte al 2022 i totes elles han igualat o augmentat la contractació de treballadors. En un 83% d'aquestes diuen que la majoria de reserves que tenen s'han fet entre un i tres mesos d'antelació, a partir de l'aprofitament d'ofertes.
Optimisme a Girona
El Pirineu gironí i les zones de muntanya seran els dos puntals del sector turístic pel pont de desembre. De moment, les previsions de bon temps i neu ha fet que les reserves en establiments turístics estiguin al 90% a la Cerdanya i al 89% a la Garrotxa.
En canvi, a la Costa Brava, el nombre de reserves serà menor, ja que la majoria de gent tria per anar cap a les zones de muntanya, aprofitant l'obertura de les pistes d'esquí. A la zona nord i centre del litoral, les reserves es quedaran al 45%, però al sud es presenta l'excepció amb el 80% de les places ocupades.
La majoria de les reserves s'han fet a apartaments turístics, cases rurals i cases de colònies. Els càmpings de la zona de muntanya han registrat un 80% d'ocupació, mantenint les dades del 2022.
Nombroses reserves a Tarragona, excepte a l'Ebre
A Tarragona, a diferència de l'any passat, es preveu una ocupació molt fluctuant i distribuïda. Tot i que només estan oberts 2 de cada 10 hotels, el sector turístic espera arribar a un 80% de les reserves.
Segons la presidenta de la federació, Berta Cabré, els festius d'aquest any han facilitat que els visitants puguin enllaçar-lo amb el cap de setmana. D'aquesta manera s'allarguen les estades fins a cinc dies.
Les perspectives són totalment contràries per a les Terres de l'Ebre, més concretament en els allotjaments rurals on l'ocupació es rebaixa al 40%. Segons el portaveu d'Aturebre, Juanjo Bel, l'ocupació d'aquest pont a la vintena de cases rurals ebrenques associades a l'entitat es justifica perquè els visitants segurament estan optant per escollir destinacions internacionals o perquè prefereixen anar al Pirineu amb l'estrena de la temporada d'esquí.
Quines són les destinacions més comunes?
Segons ACAVe, les destinacions més demanades pels espanyols són les Illes Canàries i les capitals europees. Jordi Martí, president de l'associació, assenyala que són les més destacades a causa dels "mercats de Nadal".
També, durant les festes nadalenques han augmentat els viatges de llarg recorregut a destinacions exòtiques, sobretot a Àsia, i els creuers. D'altra banda, les agències especialitzades en el mercat nord-americà han vist un increment del 70% en vols als Estats Units i Canadà.