Enlaces accesibilidad
Finançament

La Generalitat redobla l'aposta per la bilateralitat amb l'Estat

  • El Govern al·lega que ja té aparaulat amb l'Estat negociar un "finançament singular per Catalunya"
  • Maria Jesus Montero assegura que el Govern no està negociant el finançament bilateral amb la Generalitat

Per
La consellera d'Economia Natàlia Mas Guix en els instants previs a una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera
La consellera d'Economia Natàlia Mas Guix en els instants previs a una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera

Natàlia Mas Guix, se suma a la llista consellers d'Economia i Hisenda de la Generalitat que van decidir plantar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebra a Madrid. Tal com ja van fer Andreu Mas Colell, Oriol Junqueras o el mateix Pere Aragonès en el seu moment, Mas ha justificat la seva absència a la reunió d'aquest dilluns argumentant que no és un ens de debat perquè els assistents es limiten a escoltar el que s'imposa des d'Hisenda.

Natàlia Mas planta el Consell de Política Fiscal i Financera

En aquest cas, Natàlia Mas ha afegit que s'ha "obert una negociació bilateral que es formalitzarà l'any vinent" i entén que aquesta "és la via real per lluitar pels recursos que necessiten els ciutadans". Mas ha delegat la representació catalana en el número dos del Departament, el secretari general d'Economia, Josep Maria Vilarrúbia, i en la directora general de Pressupostos, Esther Pallarols.

20.000 milions més per les CCAA

El Ministeri d'Hisenda ha fixat l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes en 2024 en el 0,1% del PIB. A banda, les regions rebran l'any vinent els majors recursos del sistema de finançament de la seva història amb 154.467 milions d'euros, un 14,9% més respecte a 2023. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat durant la reunió que 134.658 milions (+8,3%) seran en lliuraments a compte, a la que cal afegir la liquidació de 2022, de 20.746 milions.

Es tracta d'un pas important per continuar amb la tramitació dels propers pressupostos, tot i que el Consell de Ministres encara ha d'aprovar el sostre de despesa i els objectius de dèficit dels propers anys. El mes d'octubre passat, el Govern ja va elevar al 0,1% el dèficit que podran tenir les comunitats el 2024.

La Generalitat vol una relació bilateral

La consellera d'Economia argumenta que el CPFF "no és un òrgan de debat" i la capacitat de les comunitats autònomes de proposar i decidir és gairebé nul·la perquè "l'Estat gaudeix sempre de la majoria absoluta dels drets de vot". Mas recorda també que "la Generalitat i l'Estat ja han obert una negociació per a un finançament singular de Catalunya”. Aquesta negociació, indiquen les fonts, començarà el primer trimestre del 2024.

Durant la reunió Montero ha assegurat que el govern "no està negociant el finançament autonòmic de manera bilateral amb Catalunya". Diverses comunitats li han demanat explicacions sobre els arguments utilitzats precisament per la Generalitat per enviar els números 2 del Departament.

La ministra també ha dit apostar per "un diàleg entre partits que són els que aproven el nou model de finançament". En aquest sentit, demana un acord amb el PP sobre la reforma pendent. Ara bé, Montero ha deixat clar que "no es podrà avançar si s'utilitza el debat per extremar la confrontació entre CCAA". D'altra banda, la ministra d'Hisenda ha reiterat que s'ha ofert a totes les comunitats la condonació d'una part del deute, encara que no s'estigui adherit al FLA.